PSD face loc scutierilor de partid în Consiliul General. Cine sunt oamenii care vin în locul lui Petre Roman, Cornel Dinu şi Daniel Pancu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Roman şi alte nume cunoscute s-au retras de pe lista PSD pentru a face parte oamenilor de partid. Dumitru Dragomir nu se lasă îndepărtat FOTO Captură TV
Petre Roman şi alte nume cunoscute s-au retras de pe lista PSD pentru a face parte oamenilor de partid. Dumitru Dragomir nu se lasă îndepărtat FOTO Captură TV

PSD i-a înlocuit pe „dinozaurii” din lista pentru Consiliul General cu oameni fideli din partid, majoritatea fiind protejaţi ai primarilor care au condus Capitala în ultimii patru ani.

PSD şi-a retras cinci consilieri din topul listei pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, adică pe Gabriela Firea, Petre Roman, Cornel Dinu, Daniel Pancu şi Sorin Ilieşiu, pentru a face loc unor oameni de partid mai puţin cunoscuţi, dar care în ultimii ani au fost plasaţi în funcţii cheie din administraţia Capitalei sau Guvern. Singurul consilier general care nu a vrut să facă un pas în spate a fost Dumitru Dragomir, om de afaceri şi fost şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, cu toate că Marcel Ciolacu a cerut insistent acest lucru. Dragomir îşi poate pierde locul de consilier dacă va fi exclus din PSD. Totuşi, omul de afaceri este unul dintre apropiaţii lui Florin Pandele, soţul Gabrielei Firea

În locul celor care s-au retras vor fi validaţi vineri Rareş Hopincă, Adrian Vigheciu, Eugen Costan, Florian Lixandru şi Florentina Gherghiceanu. Rareş Hopincă a fost city managerul Sectorului 5 în mandatul lui Daniel Florea, social-democrat care a pierdut în faţa lui Cristian Popescu Piedone. Hopincă s-a remarcat mai ales prin susţinerea demersurilor electorale ale lui Daniel Florea, cele mai cunoscute fiind concertele făcute în această vară.

Adrian Vigheciu este unul dintre oamenii de încredere ai lui Gabriel Mutu (fost primar al Sectorului 6), fiind în prezent administrator public al Sectorului 6 şi coordonator al Administraţiei Domeniului Public, al Dezvoltării Urbane, dar şi al Administraţiei Pieţelor. Adrian Vigheciu a fost consilier al senatorului Gabriel Mutu la sfârşitul anilor 2000, pentru ca în 2012, odată cu venirea lui Rareş Mănescu la Primăria Sectorului 6, să fie instalat şef la Administraţia Domeniului Public.

Eugen Costan, consilier general aflat deja la pensie, este unul dintre social-democraţii responsabili de mobilizarea electoratului PSD. Costan e secretar general al Federaţiei Naţionale a Camerelor Operatorilor de Taxi şi Taximetriştilor Independenţi din România.

Florian Lixandru vine zona de învăţământ, acesta fiind director de şcoală şi inspector general-adjunct, apoi inspector şcolar general în Capitală, în perioada 2006-2016. În 2017, Lixandru a fost numit secretar de stat pentru învăţământul pre-universitar. După demisia Ecaterinei Andronescu din funcţia de ministru al Educaţiei, în vara anului trecut, Lixandru a fost propunerea Vioricăi Dăncilă pentru şefia instituţiei, dar CEx-ul PSD s-a opus şi au mers pe varianta Şerban Valeca.   

Prin urmare, Lixandru a rămas tot secretar de stat. Florian Lixandru a fost dată afară de Ludovic Orban, la 12 noiembrie 2019, din funcţia de secretar de stat, în perioada în care liberalii au îndepărtat toţi oamenii PSD din instituţiile politice. Deşi a deţinut funcţii importante în sistemul de învăţământ şi a ajuns şi doctorand, Florian Lixandru are trecut în CV-ul o singură limbă străină, engleza, la nivel B1, cu toate că cerinţele pentru studiile doctorale sunt de minim B2.

Spate politic

Florentina Gherghiceanu, ultimul consilier general de pe lista PSD, e una dintre persoanele cu experienţă în CGMB, fiind în acesta de şase ani (un rest de mandat şi un mandate întreg). Promovată pe filiera Gabriela Oprea şi UNPR, Gherghiceanu a fost mai întâi consilier local în Sectorul 2, în perioada 2012-2014, apoi a ajuns în CGMB. În 2015, actuala consilieră a PSD a fost angajată consilier la Ministerul Afacerilor Interne, când instituţia era condusă de Gabriel Oprea. După demisia acestuia a revenit la locul vechiul loc de muncă, adică de secretară şefă a Şcolii Doctorale a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. Presa tabloidă a scris în trecut despre modul de viaţă despre luxul lui Gherghiceanu, care conducea un maşină estimat la aproximativ 40.000 de euro, care nu apare în niciuna dintre declaraţiile de avere publice. Nu în ultimul rând, copilul consilierei PSD a fost năşit de fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

PMP a rămas fără vedete

Partidul Mişcarea Populară a retras de pe lista de consilieri cele mai cunoscute nume ale sale, în frunte cu Traian Băsescu. Cu toate că Băsescu anunţase că nu va rămâne consilier, surprinzătoare a fost mişcarea celorlalţi aleşi care au făcut un pas în spate, adică Mihail Neamţu, Ioana Constantin şi Sebastian Moise, mai ales că Neamţu şi Moise au fost numele vehiculate şi pentru o funcţie de viceprimar. Potrivit unor surse politice, toţi trei vor candida la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite