PSD invită UDMR la spălare de bani în schimbul voturilor din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii UDMR şi PSD, Kelemen Hunor, respectiv Liviu Dragnea. FOTO Mediafax
Liderii UDMR şi PSD, Kelemen Hunor, respectiv Liviu Dragnea. FOTO Mediafax

Pierderea majorităţii în Parlament i-a împins pe cei de la PSD să facă modificări cu dedicaţie pentru UDMR la un proiect de lege privind combaterea spălării banilor. În consecinţă, organizaţiile minorităţilor naţionale urmează să aibă tratament preferenţial.

Teama de a pierde majoritatea din Camera Deputaţilor, în contextul apropierii voturilor finale pe iniţiative precum Legea offshore sau Legea privind combaterea spălării banilor şi finanţarea terorismului, i-a făcut pe social-democraţi să revină la negocierile cu un aliat tradiţional în ultimii ani: UDMR. Şi, după ce la insistenţele liderilor UDMR, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, şi-a dat demisia, acum social-democraţii au cedat în faţa Uniunii şi pe anumite aspecte din Legea privind combaterea spălării banilor şi finanţarea terorismului, iniţiativă care ar trebui să transpună o directivă europeană.

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni, un nou amendament la directiva europeană privind combaterea spălării banilor, amendament cu dedicaţie pentru UDMR, în contextul în care proiectul de lege intrase în dezbaterea plenului luni după-amază, cu toate că fizic nu exista un raport final trimis. În urma invocării neregulilor, proiectul a fost retras din plen de PSD, formaţiune condusă de Liviu Dragnea, şi modificat de către Comisia juridică. Potrivit proiectului de lege, asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile vor avea obligaţia să raporteze instituţiilor toţi beneficiarii finali, în caz contrar urmând să fie sancţionate drastic, cu amenzi de zeci de mii de lei. În această sintagmă urma să se încadreze inclusiv UDMR, formaţiune care funcţionează ca un ONG şi care poate înclina balanţa în Parlament. La şedinţa ad-hoc de la Comisia juridică a fost modificat un singur articol, astfel încât UDMR a ieşit din categoria entităţilor raportoare. 

Prin urmare, entităţile raportoare ar urma să fie „fundaţiile şi asociaţiile, cu excepţia organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial“. Aşadar, s-a trecut la un tratament diferenţiat, prevedere care poate ajunge lege dacă e dat votul final azi, în Camera Deputaţilor.  

ONG-urile vor fi „bulversate“

„Asociaţiile şi fundaţiile, parte din societatea civilă, vor fi pur şi simplu bulversate de modificările care se aduc prin această transpunere obligaţiilor pe care le au. Gândiţi-vă că vor trebui să raporteze ca beneficiari reali fiecare persoană care poate fi identificată ca beneficiar final al serviciilor sociale pe care acestea le prestează. Noi vom vota împotriva acestui text de lege, deşi netranspunerea ne costă pe fiecare dintre noi destul de mulţi bani“, a declarat deputatul liberal Ioan Cupşa după şedinţă, subliniind că organizaţiile minorităţilor nu vor avea aceleaşi obligaţii ca alte organizaţii neguvernamentale.

De altfel, directiva care a stat la baza proiectului de lege cerea în primul rând transparentizarea strucurii acţionariatului, adică trecerea de la acţiuni la purtător la acţiuni nominative, acest proces urmând să aibă loc într-o perioadă de 18 luni de la adoptarea iniţiativei.

Istoric recent al înţelegerilor PSD-UDMR

Voturile UDMR au mai fost câştigate în trecut de coaliţia PSD, după ce în momente tensionate social-democraţii au cedat cererilor venite din partea Uniunii. Un astfel de exemplu a fost înfiinţarea prin lege a Liceului catolic maghiar din Târgu Mureş, declarat neconstituţional de CCR. Apoi, a urmat înfiinţarea lui prin ordin de ministru, după alte presiuni ale UDMR. De asemenea, PSD a mai trecut în Codul Administrativ un amendament în ceea ce priveşte utilizarea limbii minorităţilor şi în unităţile sau subdiviziunile administrative în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale nu reprezintă cel puţin 20% din populaţia totală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite