PSD intră în lupta electorală sub spectrul unei noi condamnări a lui Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câtă minte îţi trebuie să înţelegi dezastrul electoral spre care se îndreaptă PSD? Este posibil ca în luna mai să fie dată sentinţa definitivă în dosarul „Bombonica“. Un dosar beton, public, în care principalii vinovaţi şi-au recunoscut vina şi nu cer reaudiere în apel. Dacă Dragnea va fi săltat de poliţişti de la sediul PSD şi va fi dus la Rahova, mai are PSD vreo şansă la alegerile din 26 mai?

Când puterea cade pe umerii unuia nepregătit pentru ea, îi ia minţile

Doar Dragnea crede că poate câştiga un război simultan cu: preşedintele ţării, serviciile de informaţii, ICCJ, principalele parchete şi Curţi de Apel, presa independentă, partenerii din UE, segmente importante ale populaţiei. Aşa cum, la prima instanţă, în dosarul Bombonica, Dragnea a primit trei ani şi jumătate cu executare, nu văd cum noul complet l-ar putea achita, fără ca judecătorii să-şi facă praf cariera. Pentru că este un dosar în care nu ai cum să achiţi.

Dragnea nici nu mai gândeşte. În loc să se lupte cu partidele din opoziţie, ultimele declaraţii ale lui Dragnea au fost împotriva preşedintelui, despre sistemul ocult, despre occidentul care trimite mâncare otrăvită în România, despre şeful armatei care nu există, despre derbedeii securişti de prin ministere. Mai nimic despre partidele competitoare din bătălia pentru europarlamentare.

Partidul lui Ponta reprezintă un pericol mortal pentru Dragnea

Deja a adunat foşti lideri PSD care tună şi fulgeră împotriva lui Dragnea. Vor pleca şi alţii la Pro România. Oameni care ştiu cum se organizează campaniile electorale (Ponta, Marian Neacşu, Ţuţuianu şi alţii), oameni care ştiu secretele PSD şi le vor scoate la lumină în campanie. De exemplu cele legate de finanţarea PSD şi modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi de stat. Serviciile secrete, demonizate şi pedepsite la finanţare de Dragnea, vor furniza şi ele informaţii demolatoare pentru Dragnea şi PSD. Ce şanse mai are o campanie în astfel de condiţii? Poate miza Dragnea pe nucleul dur al alegătorilor PSD, care văd că din promisiunile din 2016 se alege praful, sub presiunea inflaţiei? Care n-au venit la ultimul referendum, şi au ascultat mai degrabă de vocea opoziţiei, să nu se realizeze pragul de 30%? Este clar că alegătorii cu convingeri de stânga vor vota masiv cu partidul lui Ponta, care a şi crescut semnificativ în sondaje.

În plan extern Dragnea a devenit un personaj nefrecventabil

Socialiştii europeni l-au avertizat pe Dragnea să nu se atingă de justiţie, pentru că va fi exclus din familia socialiştilor europeni. Nimeni nu-l invită în străinătate, n-a făcut o vizita protocolară de când a câştigat PSD alegerile. Succesul doamnei Koveşi şi avertismentele dure ale oficialilor şi ale presei europene nu lasă loc de îndoială. PSD sub conducerea lui Dragnea nu mai există în plan extern.

PSD nu are candidat la prezidenţiale şi nici lista pentru europarlamentare

În loc să-şi prezinte în teritoriu lista candidaţilor la alegerile europarlamentare, Dragnea bate câmpii despre duşmani închipuiţi ai poporului român. Sunt duşmanii săi personali, nu poţi să transformi războiul propriu în războiul întregului partid. Sau dacă o faci, îl condamni la eşec garantat.

Deja ultimele sondaje dau la unison PSD între 20 şi 25% intenţie de vot, cu mai puţin de trei luni înainte de alegeri. Ce se va întâmpla până la alegeri, Dumnezeu cu mila.

Ce poate face PSD pentru a se salva?

Nu mor eu de grija PSD-ului, dar îmi pasă de democraţia din România. În care rolul unui partid de stânga, autentic şi curat, este important pentru echilibrul politic. Singura şansă pe care o mai are PSD-ul în momentul de faţă este să scape imediat de Dragnea şi Dăncilă, pentru a mai repara ceva în imaginea publică a acestui partid. În caz contrar, tot va pierde guvernarea în urma scorului dezastruos de la alegerile europarlamentare. Nu poţi avea pretenţia să guvernezi o ţară cu 15-20% voturi din partea corpului electoral. Aşa cum la ultimul referendum prezenţa redusă a fost decisă pe reţele de socializare, de data aceasta prezenţa masivă la vot se întrevede deja în comentariile majorităţii cetăţenilor.

Dacă PSD nu se trezeşte acum din drogurile servite de Dragnea, peste două săptămâni va fi prea târziu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite