PSD a ignorat din nou Comisia de la Veneţia. Iordache, ironic: „Am o veste proastă: nu vă explic, că oricum mergeţi la CCR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolicea şi Florin Iordache au ciuntit legislaţia penală şi legile Justiţiei
Eugen Nicolicea şi Florin Iordache au ciuntit legislaţia penală şi legile Justiţiei

Comisia specială pentru legile Justiţiei, prezidată de Florin Iordache, a terminat luni dezbaterile la Ordonanţa de Urgenţă 92/2018. Aleşii ar fi trebuit să insereze în textul ordonanţei de urgenţă  recomandările Comisiei de la Veneţia. Legea a trecut însă de Comisia Iordache cu voturile PSD-ALDE-UDMR, nefiind respectată aproape nicio recomandare a forului internaţional. Proiectul va ajunge în plen, apoi va fi contestat la CCR de Opoziţie.

Comisia parlamentară pentru legile justiţiei condusă de deputatul PSD Florin Iordache a adoptat, luni, raportul privind OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei, principalele legi vizate fiind Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. 

Deşi Comisia de la Veneţia a avertizat asupra modificărilor propuse de PSD-ALDE şi a venit cu o serie de recomandări, Comisia Iordache le-a ignorat aproape pe toate. Astfel, judecătorii şi procurorii vor putea fi înlăturaţi din funcţie dacă nu îndeplinesc condiţia privind „buna reputaţie”. 

Întrebaţi de USR şi de ALDE cum se poate defini „buna reputaţie”, membrii PSD au refuzat să răspundă, pe motiv că „oricum legea va fi atacată la CCR”. 

Stelian Ion, USR: Avem o solicitare de revenire asupra art. 65, din legea 303 – situaţiile în care pot fi eliberaţi din funcţie judecătorii sau procurorii. – exprimarea cu „buna reputaţie” este foarte foarte vagă, să înlături din funcţie un judecător sau procuror pentru că nu respectă „buna reputaţie” este exagerat. Va fi folosit împotriva judecătorilor şi procurorilor. Considerăm că ar trebui să se păstreze litera i) dar până la acest text alternativ cu „buna reputaţie”. Să rămână doar litera a) şi e). 

Florin Iordache, PSD: Chestiunea cu cazierul fiscal am înţeles-o şi am votat-o. O propun iar la vot ce vreţi dumneavoastră, cine este pentru? Trei. Ok, respins.

Ioan Cupşa, PNL: Ne puteţi explica ce înţelege puterea prin „buna reputaţie”? 

Florin Iordache, PSD: Citiţi în lege.

Cupşa: Nu, în lege nu e specificat. Dacă aţi putea să ne spuneţi ce înţelegeţi dumneavoastră, am rezolva o problemă.

Iordache: Vă dau o veste proastă, nu vă explic acum, pentru că dumneavoastră oricum o să atacaţi la CCR. Şedinţă închisă.

O altă modificăre adusă legilor justiţiei prin OUG 92, admisă de Comisia Iordache, se referă la promovarea procuroriilor din cadrul Parchetului General, DNA şi DIICOT care se va face doar cu condiţia ca aceştia să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, până acum neexistând un termen clar. 

În plus, se specifică şi că în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie vor funcţiona, prin detaşare, ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, numiţi pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire. Articolul referitor la pensionarea magistraţilor a fost abrogat luni, PSD-ALDE acceptând doar o amânare de un an a acestei decizii, însă nu eliminarea totală a acestuia aşa cum au cerut juriştii USR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite