PSD a găsit ţapul ispăşitor pentru tergiversarea proiectului privind votul prin corepondenţă: AEP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a acuzat, miercuri, în Comisia de cod electoral, că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) "trage de timp" şi e "incapabilă" să vină cu un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, după o nouă amânare a dezbaterilor ca urmare a unor solicitări făcute de AEP.

Reprezentanţii AEP au venit în faţa Comisiei cu un set de 6 întrebări la care grupurile parlamentare să vină cu răspunsuri în privinţa arhitecturii legii privind votul prin corespondenţă. În urma unor dezbateri scurte, s-a stabilit ca discuţiile să fie amânate pentru luni, iar între timp să fie oferite aceste răspunsuri. În urma propunerilor grupurilor parlamentare, AEP ar urma să elaboreze un "schelet" al legii votului prin corespondenţă, care să fie apoi dezbătut de către membrii Comisiei.

Întrebările lansate de AEP pentru elaborarea proiectului de lege se referă la: tipurile de procese electorale la care urmează să fie aplicat votul prin corespondenţă, categoriile de alegători care vor beneficia de prevederi, perioada şi modul în care se va face înregistrarea alegătorilor pe listele speciale pentru vot în diaspora, data limită pentru recepţionarea scrisorilor cu intenţia de vot, posibilitatea ca un votant înregistrat pentru votul prin corespondenţă să renunţe la drept pentru a vota, fizic, într-o secţie de votare, dar şi posibilitatea celor care au votat deja prin corespondenţă să-şi anuleze votul pentru a vota, fizic, într-o secţie.

După ce membrii Comisiei au căzut de acord ca răspunsurile grupurilor parlamentare să fie dezbătute luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, membru al Comisiei, a avut o intervenţie dură la adresa reprezentanţilor AEP care au venit cu aceste întrebări, arătând că această listă de solicitări a mai fost deja dezbătută în perioada în care Mihai Voicu era preşedinte al Comisiei, iar demersurile AEP ar arăta că încearcă să "tragă de timp", fiind "incapabili" să elaboreze un proiect.

"Eu nu am înţeles de ce AEP nu a putut face proiectul de lege până pe 2 octombrie, aşa cum a promis, şi vin cu acest set de întrebări. A venit şi când era domnul preşedinte Mihai Voicu şi mi se pare lipsă de respect la adresa parlamentarismului. (...) La aceste întrebări trebuia să le prezentanţi parlamentarilor care sunt variantele", a spus Zgonea, arătând că AEP are experţi care ar trebui să ştie cum arată legislaţia asemănătoare din alte state membre şi să ajute Parlamentul la elaborarea proiectului.

Mai mult, Zgonea a criticat şi întrebările trimsie de AEP, dând ca exemplu cea privind "la ce tipuri de procese electorale se poate vota prin corespondenţă", explicând că un cetăţean român cu domiciliu şi permis de muncă în străinătate are dreptul de a vota la alegerile locale şi europarlamentare din ţara în care îşi are rezidenţa, astfel încât este de la sine înţeles că votul prin corespondenţă nu se va putea aplica şi la alegerile locale din România.

"Eu nu ştiu de ce puneţi această întrebare, este de copii mici. (...) Trimite două plicuri în Spania, şi ăla votează şi la localele de la el, şi la localele de la noi?", i-a interpelat Zgonea pe reprezentanţii AEP.

În cele din urmă, concluzia preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost că AEP nu poate să elaboreze acest proiect, aşa cum se angajase. "Mie mi se pare că în acest moment, AEP este incapabilă să facă un proiect de lege draft, pe scheletul PNL, pe scheletul domnului Tomac, şi tot trage de timp. Dar, dacă nu sunt în stare să facă, măcar să spună în faţa comisiei. Trasul de timp şi explicat că ne trebuie nişte întrebări la care parlamentarii să se ducă în grupuri să răspundă nu ne scapă de responsabilitate. Dacă nu, ne apucăm noi să construim un proiect de lege", a spus social-democratul.

Reprezentanţii AEP nu au oferit un răspuns la criticile lui Zgonea, şedinţa fiind suspendată, iar discuţiile amânate pentru luni.

Aceasta a fost prima şedinţă a Comisiei după ce PSD şi-a asumat şefia ei şi s-a angajat să vină cu o formă finală a legii până cel târziu săptămâna viitoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite