Lista traseiştilor lui Dragnea. PSD a făcut vid între aleşii locali în cele 45 de zile de traseism. Situaţia, judeţ cu judeţ, a politicienilor înghiţiţi de PSD

Lista traseiştilor lui Dragnea. PSD a făcut vid între aleşii locali în cele 45 de zile de traseism. Situaţia, judeţ cu judeţ, a politicienilor înghiţiţi de PSD

Vicepremierul Liviu Dragnea  Arhiva Adevărul

Joi noapte au expirat cele 45 de zile pe care aleşii locali le-au avut la dispoziţie pentru a schimba partidul fără riscul de a-şi pierde mandatele. Aleşii locali au profitat din plin de OUG 55, iar în unele judeţe PDL şi PNL şi-au pierdut toţi primarii. Câţi aleşi locali au preferat să treacă în barca PSD, profitând de această ordonanţă cu dedicaţie, şi ce judeţe s-au mai colorat în roşu?

Ştiri pe aceeaşi temă

Scrisă într-un limbaj de lemn, ordonanţa moşită de Liviu Dragnea nu a adus niciun argument viabil. De exemplu: „Autorităţile administraţiei publice locale întâmpină greutăţi în constituirea majorităţilor care să asigure stabilitate politică, urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale“, se arată în expunerea de motive a ordonanţei. Însă majorităţile despre care vorbeşte Liviu Dragnea nu se constituie cu greu. Ele există deja, pentru că nu există niciun consiliu local sau judeţean în ţară care să nu funcţioneze în acest moment.
 
De ce a fost dată, de fapt, această ordnanţă?  După ruperea USL, PNL s-a aliat cu PDL şi au format alte majorităţi, iar primarii sau baronii locali ai PSD au rămas fără putere, deşi se află la guvernare. În plus, unii viceprimari sau vicepreşedinţi de judeţ PSD au fost schimbaţi de noile majorităţi. 
   
Alba
 
Aproximativ 70 de aleşi locali şi-au schimbat opţiunea politică în ultimele 45 de zile, prin adeziunea la alte partide sau declararea ca independenţi. Beneficiarul principal al migrărilor este PSD, care a atras peste 40 de primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni.
 
Arad
 
Doar cinci primari din Arad şi-au schimbat partidul. Partidul cu cele mai mari pierderi este PDL

Argeş
Traseiştii din Argeş, care au profitat de ordonanţa vicepremierului Liviu Dragnea: PSD s-a ales cu 16 primari, 9 viceprimari şi 90 de consilieri locali. În intervalul în care s-a dat undă verde migraţiei politică (fără pierderea mandatului), la PSD Argeş au trecut 16 primari, 9 viceprimari şi peste 90 de consilieri locali. Traseismul politic s-a lăsat în Argeş şi cu mişcări în alte direcţii. 
 
Bacău
 
PSD are aproximativ 50 de primari în tot judeţul. Partidul Ecologist Român (PER), al cărui motor a fost Cristinel Manolache, fost candidat la Primăria Bacău, a trecut în bloc spre UNPR. La acelasi partid, care are si primarul municipiului Oneşti, au trecut şi primarii Victor Diaconu (Ardeoani, PDL) şi Mircea Ambăruş (Scorţeni, PNL).
 
Buzău
 
La Buzău, PSD s-a ales cu 76 de primării, după valul de migraţii. PDL a rămas fără niciun primar, iar PNL mai are doar opt.
 
Brăila
 
PSD a câştigat trei primari, 14 consilieri şi un viceprimar. Cei mai mulţi dintre aceştia au plecat de la PDL. În rest, doar PNL a mai câştigat trei consilieri, din CLM Brăila.

Bistriţa
 
PNL a pornit la drum cu 9 primari, iar acum a rămas fără niciunul. Şi PP-DD a pierdut singurul primar pe care-l avea în Bistriţa-Năsăud. 
 
Braşov

Cea mai mare migraţie la Braşov a avut loc de la PPDD la PDL. Viceprimarul Adina Durbacă, dar şi alţi consilieri, au trecut la PSD. Celălalt viceprimar, Adrian Atomei, a lăsat PNL pentru PLR.
 
Botoşani
 
Nu mai puţin de 10 primari, 70 de consilieri locali şi 8 consilieri judeţeni au schimbat taberele fără să-şi piardă funcţiile. Migraţia la Botoşani s-a desfăşurat doar într-un singur sens, de la ACL către PSD.
 
Călăraşi

PSD, care avea 11 primari în funcţie după alegerile din 2012, are în prezent 13 edili.
 
Constanţa
 
 
Cluj

Trei primari clujeni au trecut la PSD.  ACL a rămas cu 46 de edili.
 
Dolj 
 
12 primari şi trei consilieri judeţeni din partea PNL au trecut în tabăra lui Victor Ponta.
 
Dâmboviţa
 
 
Galaţi
 
Primarului Marius Stan a trecut de la PNL la UNPR. Viceprimarul municipiului Tecuci, Mitică Hulea, a trecut de la PSD la PNL.
 
Giurgiu 
 
Peste 80% dintre primarii din judeţul Giurgiu au semnat adeziuni la PSD. 44 de primari şi 460 de consilieri locali din judeţ au semnat pentru PSD. 
 
Hunedoara
 
PNL a reuşit să atragă cei mai mulţi noi membri. Peste 100 de aleşi locali din judeţul Hunedoara, printre care cinci primari, au profitat de „Ordonanţa Dragnea” şi au migrat către alte formaţiuni politice ori au demisionat din partid şi s-au declarat independenţi. 
 
Iaşi
 
PSD a măturat judeţul Iaşi cu "ordonanţa traseiştilor". Cel puţin 27 de primari au trădat şi au trecut la social-democraţi. După mai multe vizite ale vicepremierului Liviu Dragnea la Iaşi, judeţul a fost "tranşat" definitiv în favoarea PSD. Înainte de "ordonanţa traseiştilor", PSD avea la Iaşi 42 din cele 98 de localităţi. Acum controlează în jur de 70%.
 
Ialomiţa
 
60 de aleşi locali au ales să treacă în barca Puterii. Printre ei se află trei primari PDL şi unul de la PNL. 
 
Mureş
 
În prezent, în judeţul Mureş există 28 de primari PSD.  PDL, PNL şi PRM au pierdut câte un primar.
 
Maramureş
 
PSD Maramureş şi-a îmbogăţit rândurile cu 10 primari, 7 viceprimari, 31 de consilieri locali şi un consilier judeţean.
 
Mehedinţi
 
Primarul din Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, s-a înscris în UNPR. Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin intră în partidul lui Oprea la mai puţin de şase luni de la înscrierea sa (n.r. – 22 mai a.c.) în Fundaţia Mişcarea Populară.
 
Suceava
 
 
Sălaj
 
Cu aceste „transferuri”, PSD ajunge la un total de 25 de primari, PDL rămâne cu 11 (de la 12, anterior), PNL cu 10 (de la 11), iar PP-DD cu niciunul (de la doi). Diferenţa de şapte, până la cei 53 de primari din Sălaj, este dată de aleşii UDMR (şase) şi un primar independent.
 
Teleorman
 
Organizaţia judeţeană a PSD Teleorman ţine la secret numărul şi numele primarilor traseişti.
 
 Vaslui

PSD a devenit lider absolut în judeţul Vaslui după ce 20 de primari, 9 viceprimari şi 155 de consilieri au trecut trecut în tabăra social-democrată.
 
Vâlcea
 
Şase primari liberali au migrat la PSD. Conducerea PNL spune că au plecat doar cei care au probleme cu DNA sau ANI. PNL Vâlcea a pierdut şase primari după emiterea ordonanţei care le permite aleşilor locali să migreze la un alt partid. Conducerea organizaţiei judeţene susţine că nu este o mare pierdere pentru partid întrucât aproape toţi primarii care au migrat la PSD au probleme cu DNA sau ANI.
 
Vrancea

7 primari şi peste 150 de consilieri, recolta PSD în Vrancea pe Ordonanţa „migratorilor“.
 
Citeşte şi:
 
 
În cazul în care Curtea Constituţională va decide că ordonanţa lui Liviu Dragnea nu este constituţională, sunt mari şanse ca aleşii locali traseişti să rămână fără mandat.
 
 
Ordonanţa care deschide talciocul primarilor a intrat în vigoare nestingherită, fără ca Guvernul să mai explice de ce e normal ca într-o democraţie legile să capete caracter temporar sau aplicarea lor să fie suspendată după bunul plac al unui partid sau al unei majorităţi parlamentare. Iar dacă asta ne confirmă, măcar unora dintre noi, că în România democraţia este mai degrabă simulată decât respectată, ieri am văzut că se poate şi mai rău.
 
 
Vicepremierul Liviu Dragnea va propune o lege prin care aleşii locali, timp de câteva zile, vor putea trece în alt partid fără să-şi piardă mandatul. Tactica lui Dragnea seamănă cu perioada de mercato din fotbal, când se pot face transferuri de jucători într-o perioadă limitată de timp.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările