PSD se dezice de interesul naţional: „Ne-am sinucide dacă am rămâne în alianţă cu UNPR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a stat de vorbă cu şefii PSD din ţară pentru a afla dacă îşi doresc să meargă mai departe în alianţă cu UNPR la alegerile locale şi parlamentare. Concluzia: unii spun hotărât nu, alţii aşteaptă un semn de la centru. Exact ce-şi dorea Liviu Dragnea, care coace de mult despărţirea de Gabriel Oprea

Potrivit unor surse politice, liderul PSD Liviu Dragnea vrea să se decupleze de UNPR la cele două teste electorale de anul acesta, din două mari motive. Primul: imaginea şifonată a lui Gabriel Oprea după moartea poliţistului Bogdan Gigină.  „Ne-am sinucide dacă am rămâne în alianţă cu UNPR. Şi aşa nu au adus niciun procent în plus. Acum, după ce Oprea a plecat cum a plecat din Guvern, ne-ar mai rupe şi din scorul nostru. Mergem singuri în alegeri şi asta e cea mai bună variantă“, au relatat surse din PSD pentru „Adevărul“.

Al doilea motiv: relaţia rece dintre Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea. „Oprea a fost mâna dreaptă a lui Ponta, nu mai poate fi şi mâna dreaptă a lui Dragnea“, au spus aceleaşi surse. Însă Dragnea n-a vrut să rupă de unul singur alianţa cu UNPR şi i-a pus pe liderii social-democraţi din teritoriu să propună dacă e oportun să rămână în continuare lângă Gabriel Oprea. Opţiunile vor fi contabilizate sâmbătă, la Comitetul Executiv al PSD care va avea loc la Piatra Neamţ. Însă aceasta este doar o formalitate. Decizia e deja ştiută, după cum reiese şi din ”recensământul” făcut de „Adevărul“ în rândul câtorva şefi de organizaţii.

MEHEDINŢI
Aladin Georgescu, preşedinte PSD Mehedinţi:  „Eu nu vreau să discut despre parlamentare în momentul de faţă, dar în ceea ce priveşte alegerile locale părerea mea este că trebuie să candidăm separat, cu acest mesaj voi merge la şedinţa Comitetului Executiv de la Piatra Neamţ. Şi pentru PSD Mehedinţi, şi pentru UNPR Mehedinţi este mai bine să candidăm separat, în condiţiile în care ambele partide au câte un candidat, iar eu chiar cred că Marius Screciu (n.r. - candidatul PSD Mehedinţi pentru funcţia de primar al Severinului) are prima şansă la Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin. Şi atunci având un candidat puternic nu avem de ce să facem o alianţă cu UNPR-ul“.

CĂLĂRAŞI
Dan Cristodor, liderul PSD Călăraşi: „Din punctul meu de vedere, avem de câştigat dacă vom merge separat pe liste, nu în tandem, cel puţin la Călăraşi. Noi încercăm să câştigăm Consiliul Judeţean şi 16 consilieri prin forţe proprii. Dacă mergem împreună cu UNPR, nu vom scoate mai mult de 12. Cred că va fi mobilizare mai mare dacă mergem  separat. Dacă vom vota, eu aleg pentru Călăraşi să mergem separat pe liste“.

CONSTANŢA
După plecarea lui Radu Mazăre, filiala PSD Constanţa a îmbrăţişat disciplina de partid, astfel că noua conducere reprezentată de Felix Stroe va urma întocmai politica de la „centru“. Atunci când vor fi întrebaţi despre alianţa cu UNPR la nivel local, răspunsul celor de la Constanţa va fi conform cu dorinţa lui Liviu Dragnea. „Dacă există o înţelegere în prealabil, la nivel central, asupra acestei alianţe, noi o vom respecta şi vom încheia această alianţă şi la nivel local. Noi, la filială, nu ne mişcăm brownian faţă de partid“, a declarat Gheorghe Donţu, vicepreşedintele PSD Constanţa.

BRAŞOV
Constantin Niţă, preşedinte PSD Braşov: „Noi agreăm un protocol de colaborare, dar mai întâi fiecare partid trebuie să îşi măsoare puterile. Putem să semnăm protocoale de neagresiune acum şi de colaborare după momentul alegerilor locale. După ce ne măsurăm forţele în faţa electoratului, putem discuta de majorităţi”.

BUZĂU
„Nu mă deranjează să facem alianţă la alegerile locale cu UNPR. Cred că cel mai potrivit este ca fiecare organizaţie judeţeană a PSD să îşi facă propria strategie. Organizaţia judeţeană PSD Buzău a avut mereu o relaţie foarte bună şi chiar domnul deputat Eugen Nicolicea, de la UNPR, s-a implicat mult în judeţul nostru“, a declarat deputatul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD Buzău.

GALAŢI
Liderul organizaţiei judeţene Galaţi a PSD, europarlamentarul Dan Nica, nu mai răspunde la telefon de când a început scandalul Microsoft, nu mai vorbeşte cu presa.  În urma insistenţelor am primit doar o declaraţie formală de la purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene Galaţi, Claudiu Brânzan, care spune aşa: „Organizaţia judeţeană Galaţi va respecta întru totul decizia care se va lua la Bucureşti la Comitetul Executiv al PSD. Nu suntem, cel puţin deocamdată, în măsură să exprimăm o opinie faţă de eventualele proiecte de alianţe politice sau electorale ale partidului“.

CLUJ
Remus Lăpuşan, preşedintele executiv al PSD Cluj, păstrează o poziţie neutră privind o viitoare alianţă între PSD şi UNPR. „Avem o relaţie bună cu cei din UNPR. Colaborăm foarte bine. Pe viitor vom vedea ce va fi în funcţie de dorinţele colegilor, de contextul politic, de ceea ce doreşte electoratul. Dacă o să fie de discutat, prima dată o să mă consult cu colegii şi vedem ce soluţii adoptăm. Noi suntem persoane cărora le place dialogul“, a afirmat Lăpuşan.

DÂMBOVIŢA
Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a declarat în repetate rânduri că se va supune unei hotărâri luate în sânul PSD, în ceea ce priveşte o alianţă locală cu UNPR. Ţuţuianu a spus că nu se va pronunţa nici “pro” şi nici “contra” unei alianţe cu UNPR până ce nu se va lua o decizie la Bucureşti, care ar putea avea loc la finalul acestei săptămâni. Pe de altă parte, însă, certurile dintre cei doi lideri politici, ai PSD şi UNPR, sunt la ordinea zilei în Dâmboviţa, iar filiala judeţeană a partidului condus de Gabriel Oprea s-a decis pentru alegeri pe liste separate, atât la locale, cât şi la parlamentare.

ARAD
Preşedintele filialei arădene a PSD, deputatul Dorel Căprar, spune că nu ar fi împotriva unei alianţe între social-democraţi şi UNPR în vederea alegerilor locale şi parlamentare din acest an. „Noi am avut o bună colaborare cu UNPR şi cu ALDE, de-a lungul timpului, astfel că nu aş putea spune că mă opun unei astfel de formule care ne-ar ajuta. Decizia va fi luată la nivel central şi o vom pune în practică. S-ar putea să putem colabora doar la nivel local, dar s-ar putea face şi o alianţă la nivel central, în perspectiva alegerilor care urmează”, a declarat Căprar.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite