PSD a sesizat CCR privind revocarea Avocatului Poporului

PSD a sesizat CCR privind revocarea Avocatului Poporului

Sigla PSD FOTO Sigla PSD / Inquam Photos / Octav Ganea

PSD a depus sesizare la Curtea Constituţională a României privind revocarea Avocatului Poporului. Preşedintele PSD a anunţat depunerea sesizării după ce CCR a admis ca fiind neconstituţionale numirile conducerii SRTv şi SRR.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Demersul abuziv iniţiat de Coaliţia de guvernare are drept scop înlăturarea Avocatului Poporului înainte de 1 iulie 2021 – dată până la care Guvernul intenţionează să adopte două ordonanţe de urgenţă privind privatizarea sănătăţii şi anularea majorării alocaţiilor pentru copii.  Având în vedere că ambele acte normative pregătite de guvern au vicii majore de constituţionalitate era absolut necesar ca actuala Coaliţie să preia controlul politic asupra instituţiei Avocatului Poporului, singura în măsură să atace la Curtea Constituţională ordonanţele Guvernului. Ţinând cont că la 1 iulie 2021 intră în vigoare noul Contract-cadru dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale era nevoie ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru a-şi duce la îndeplinire planul de privatizare a serviciilor de sănătate, sub forma aşa-zisei co-plăţi. Prin această măsură o parte importantă a fondurilor de la spitalele de stat va fi transferată către clinicile şi spitalele private, în detrimentul cetăţenilor cu venituri mici care nu îşi permit co-plata. Singurul impediment pentru realizarea acestui plan de destructurare a sistemul public de sănătate era Avocatul Poporului, mai ales că acesta a mai contestat anterior o ordonanţă similară, admisă atunci cu unanimitate de membrii Curţii Constituţionale”, au transmis social-democraţii, conform unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, tot la 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare creşterea alocaţiilor cu 20 de puncte procentuale.

„Cum legea prin care partidele de la putere voiau să anuleze această creştere ar fi fost atacată la CCR de către PSD, ceea ce ar fi împiedicat intrarea ei în vigoare înainte de 1 iulie, Coaliţia a ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru a bloca majorarea alocaţiilor, aceasta fiind deja în primă lectură în şedinţa de guvern de ieri. Or, posibilitatea de atac la CCR în acest caz aparţinea doar instituţiei Avocatului Poporului. PSD se opune încercărilor PNL,USR-PLUS şi UDMR de transformare a României în stat totalitar şi va semnala Comisiei Europene, Consiliului Europei şi tuturor organismelor internaţionale, acest derapaj grav de la normele democratice”, a mai transmis PSD.

PSD a mai avertizat că, „atunci când va reveni la guvernare, va anula toate actele normative prin care puterea actuală încearcă să destructureze sistemul public de sănătate. La fel, am procedat şi în trecut când guvernarea PSD a redeschis spitalele închise în timpul guvernării PDL. De asemenea, după revenirea la guvernare, PSD va utiliza toate mijloacele legale pentru realizarea  unor acţiuni de control asupra celor care au pus la cale această acţiune anti-naţională şi anti-populară”, mai arată sursa menţionată.

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va depune astăzi sesizarea la CCR cu privire la revocare Avocatului Poporului, după ce Renate Weber a fost revocată miercuri din funcţie prin votul cu scandal al plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. 
 
Textul sesizării PSD poate fi accesat AICI

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările