PSD l-a revocat pe Toader. Nicolicea a fost propus la Justiţie. Dăncilă: Aştept demisia lui Toader. Vorbesc cu Iohannis; Dragnea: Nu mai e cazul de OUG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetului Executiv (CEX) al PSD i-a retras sprijinul politic ministrului Justiţiei Tudorel Toader, după ce a refuzat să iniţieze ordonanţa de urgenţă care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de problemele penale. Chiar şi Viorica Dăncilă a votat împotriva lui Toader. Deputatul Eugen Nicolicea, unul dintre autorii asaltului PSD la statul de drept, va fi propus ministru al Justiţiei, însă decizia aparţine preşedintelui Klaus Iohannis

UPDATE Întrebat dacă demisionează, Tudorel Toader a răspuns că mai întâi va avea o discuţie cu Călin Popescu Tăriceanu, apoi va lua o decizie. 

UPDATE Liviu Dragnea, după CEx:

Jurnalist: Dacă Iohannis îl va respinge pe Nicolicea la Justiţie ce veţi face?

Liviu Dragnea: Dacă Iohannis va intra în jocul neconstituţional ne vom întâlni în coaliţie şi vom lua o decizie.

De ce nu a fost premierul de acord cu restructurarea?

Doamna premier a spus că speră că se va rezolva într-o zi, două. Până vineri ar vrea să fie depus jurământul.

Noua propunere pentru ministerul Justiţiei are ca sarcini OUG?

Nu, nu mai e cazul. A început procedura parlamentară pentru Codul penal. Noul ministru al Justiţiei va trebuie să rezolve blocajele din Ministerul Justiţiei cu privire la programul de guvernare. Asta i s-a cerut domnului Nicolicea. Şi să se preocupe de starea bună a Justiţiei din României. S-au exprimat foarte multe nemulţumiri la adresa domnului Toader, un om pe care eu îl respect şi pe care l-am susţinut. Dar domnul Toader a discutat despre posibilitate aunei OUG fără să facă nimic. Au fost discuţii timp de patru luni.

I-aţi cerut demisia?

Nu!

De ce s-a ales remanierea, nu restructurarea?

Au fost două opinii în CEX: să se intre cu restructurarea Guvernului în Parlament au varinta remanierii clasice. S-a discutat şi s-a ajuns la această variantă. Am aceeaşi relaţie cu premierul ca în momentul în care am propus-o premier.

Mai aveţi majoritate? 

Avem majoritate de când am câştigat alegerile, deşi ne-aţi tot cântat prohodul.


DNA a cerut azi ca procesul dvs să fie juecat mai repede.

DNA a intrat în panică. De ce sunt panicaţi? Au un grafic când trebuie să fie executaţi unul sau altul? De ce? Unde e situaţia excepţională. Este mult prea pe faţă. Nu mai ţin cont de nimic, nu se mai ascund.

Ce-l recomandă pe Eugen Nicolicea pentru această funcţie?

E o propunere foare bună. Are cunoştinţe juridice foarte bune.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă, după CEX: 

Au fost nemulţumiri faţă de Tudorel Toader despre blocarea unor acte normative, probleme ridicate de unii miniştri. S-a votat şi s-a acceptat demiterea lui Toader. Eu sper să fie dublată şi de demisie. În mod normal, dânsul ar trebui să-şi dea demisia. Nominalizări: Oana Florea - Fonduri Europene. E o colegă care are experienţă, a lucrat la Bruxelles. Liviu Brăiloiu e propunerea pentru Ministerul românilor de pretutindeni. Liviu a stat mult timp în Spania, deci cunoaşte problemele celor din diaspora. La Ministerul Justiţiei am hotărât împreună ca propunerea să fie Eugen Nicolicea.

Reporter: Unde a greşit Toader?

Viorica Dăncilă: Cred că s-a vorbit foarte mult în spaţiul public despre Justiţie. Tudorel Toader a spus că va face anumite lucruri şi nu le-a finalizat (aluzie la ordonanţele de urgenţă - n.r.)

Aţi făcut referire la cele două ordonanţe de urgenţă. În ce măsură a fost decizia lui Toader de a nu adopta şi cât a fost refuzul dvs?

Pentru a adopta un act normativ, trebuie să am acele acte pe masa de lucru. Nu am avut aceste acte pe masă.

Dacă le veţi avea?

Nu aş vrea să facem scenarii. Eu nu ştiu ce opinie va avea viitorul ministru al Justiţiei. Îi voi cere să pună în apliare programul de guvernare.

Cele două ordonanţe sunt prevăzute în programul de guvernare? 

Nu cred că aţi văzut un program de guvernare în care să fie trecută orice OUG. În programul de guvernare scrie că vom face dreptate până la capăt. Vom repara nedreptăţile.

Riscă Eugen Nicolicea să fie demis dacă nu dă ordonanţele?

Cerinţele au fost deja transpuse de Parlament. Nu văd de ce mai discutăm despre acest lucru.

Aţi cerut remaniere, nu restructurare. Aţi discutat cu preşedintele? 

Eu consider că este bine să mergem pe această variantă. Voi discuta cu preşedintele. Voi avea o discuţie telefonică. Sper ca domnul preşedinte să-şi dea acordul pe noile propuneri. Şi preşedintele trebuie să dea dovadă de responsabilitate. Astăzi o să am o discuţie cu domnul Toader.

UPDATE PSD a decis să meargă pe varianta remanierii guvernamentale, nu a restructurării Executivului. Aşadar, preşedintele Klaus Iohannis va decide dacă-i acceptă sau nu pe noii miniştri propuşi de PSD. Premierul va trimite propunerea la Cotroceni. 

UPDATE PSD îl va propune pentru funcţia de ministru al Justiţiei pe deputatul Eugen Nicolicea, unul dintre autorii asaltului PSD la Justiţie. Eugen Nicolicea a făcut Dreptul la Spiru Haret, forma de Învăţământ la Distanţă. A rămas repetent la prima facultate. 

UPDATE CEX-ul PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader. Chiar şi Viorica Dăncilă a votat împotriva ministrului Justiţiei. Singurul care a votat în favoarea lui Toader a fost liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu. Liderii PSD dezbat posibilitatea ca Guvernul să primească un nou vot în Parlament.

UPDATE A început CEX-ul PSD.

UPDATE Tudorel Toader nu a fost invitat la şedinţa PSD. 

UPDATE Dragnea şi Dăncilă au venit împreună la şedinţa PSD: Întrebată despre remanierea guvernamentală şi schimbarea ministrului Justiţiei, Viorica Dăncilă a răspuns: "Este un birou politic, vom decide în CEX. Sunt preşedinte exectiv al PSD, este normal să discut cu colegii de partid".

La rândul lui, Dragnea a fost întrebat de ce nu a fost invitat şi Tudorel Toader  la şedinţă. "Doar membrii PSD au fost chemaţi", a răspuns Dragnea. 

UPDATE Întrebată dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui să plece din Guvern, Lia Olguţa Vasilescu a răspuns: "Din punctul meu de vedere, da. Eu m-am exprimat public".

UPDATE Potrivit unor surse politice, PSD ar putea schimba structura guvernului, astfel încât Executivul Dăncilă să primească din nou votul Parlamentului. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis ar fi obligat să accepte noii miniştri propuşi de PSD, inclusiv pe înlocuitorul lui Tudorel Toader la Justiţie. PSD mai are şi varianta remanierii simple, însă în acest caz ar sta la mâna preşedintelui Iohannis, care poate refuza un nou ministru pe motiv de legalitate sau oportunitate. 

UPDATE Paul Stănescu: Politica penală a unui Guvern o face majoritatea parlamentară, iar ministrul şi Guvernul pun în aplicare. 

UPDATE Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a venit la şedinţa CEX alături de Paul Stănescu, unul dintre rivalii lui Liviu Dragnea în PSD. „Tudorel Toade e un profesionist bun, are prestigiu în activitatea universitară. Cred că i se poate da o notă bună“, a spus Buzatu. 

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă discută cu Liviu Dragnea de mai bine de jumătate de oră în biroul liderului PSD. 

UPDATE Marian Oprişan: Va fi o discuţie extrem de serioasă. Articolele din Codul penal declarate constituţionale de CCR trebuiau să intre în vigoare în 45 de zile şi nu au intrat. Ministrul Justiţiei avea o imensă repsonabilitate. 

UPDATE Înainte e CEX, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a postat pe Facebook un mesaj scurt în care spune că „nu este timp pentru a răspunde tuturor dezinformărilor”.

***

Premierul Viorica Dăncilă îl susţine pe Tudorel Toader, în ciuda presiunilor venite dinspre Liviu Dragnea, susţin surse politice pentru Adevărul.  Dăncilă i-a transmis în repetate rânduri liderului PSD că nu va adopta nicio ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale fără semnătura ministrului Justiţiei. Dăncilă şi Toader au avut mai multe discuţii şi au hotărât împreună să nu-şi asume ordonanţa de urgenţă cerută de partid, care l-ar scuti pe liderul PSD de emoţiile unei noi condamnări, susţin surse din Guvern pentru „Adevărul“. Decizia „binomului“ Dăncilă-Toader a venit pe fondul criticilor extrem de dure primite de la Bruxelles, fapt ce a stârnit şi mai mult nemulţumirea lui Dragnea. „Dăncilă şi Toader au înţeles că o asemenea ordonanţă i-ar compromite definitiv. Însă presiunea lui Dragnea este extrem de mare“, susţin sursele citate.

Dragnea asmute partidul pe Dăncilă
Liviu Dragnea n-a reuşit de unul singur să o convingă pe Dăncilă să adopte ordonanţa salvatoare, aşa că a mobilizat întreg partidul. CEX-ul PSD va supune mâine la vot remanierea ministrului Justiţiei, susţin sursele citate. CEX-ul este controlat în totalitate de Liviu Dragnea, deci rezultatul este dinainte cunoscut. Liderul PSD nu se va amesteca în discuţii, ci îl va executa pe Toader cu mâna supuşilor. „Codrin Ştefănescu sau Cătălin Rădulescu vor cere demiterea lui Toader, iar Dragnea se va abţine de la vot, tocmai ca să arate că partidul a luat decizia, nu el“, susţin sursele citate.

Deşi Dăncilă este de partea lui Tudorel Toader, premierul nu va putea trece peste votul partidului. N-ar fi pentru prima dată când premierul s-ar supune CEX-ului, deşi opţiunea sa personală este complet opusă. În toamna anului trecut, Dăncilă era de partea vicepremierului Paul Stănescu, cu care avea o relaţie foarte apropiată, însă conducerea PSD a votat mazilirea lui Stănescu, aflat în conflict cu Dragnea.

Teoretic, Viorica Dăncilă ar putea să nu-l demită pe Toader, însă ar declanşa un război deschis cu Liviu Dragnea şi cu PSD. Pe de altă parte, dacă va accepta ordonanţa cerută de PSD, Dăncilă riscă să provoace mari tensiuni sociale. „Dacă dă ordonanţele cerute, oricum nu mai iese pe stradă. Nici la Videle nu mai e un loc sigur. Şi atunci nu le va da. Tot o lungeşte aşa“, a spus fostul premier Mihai Tudose la Adevărul Live.

Înlocuitori pentru Rovana Plumb şi Natalia Intotero

CEX-ul PD va mai stabili azi cine va prelua Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul pentru Românii de pretutindeni, în condiţiile în care Rovana Plumb şi Natalia Intotero vor pleca în Parlamentul European.

Lilla Boglárka Debelka, secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni, are mari şanse să fie avansată ministru, în locul Nataliei Intotero, susţin surse politice pentru Adevărul. Deşi ocupă funcţia de preşedinte al PSD Diaspora, Debelka a criticat dur protestul din 10 august, pe care l-a numit „anti-democratic“. O altă variantă pentru minister e Claudia Ţapardel, europarlamentar PSD.

La Fonduri Europene are mari şanse să fie instalată Roxana Mânzatu, vicepreşedinte PSD şi unul dintre oamenii fideli lui Liviu Dragnea, susţin sursele citate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite