PSD: Comisia Europeană confirmă că PNRR poate fi ajustat în privinţa ponderii pensiilor în PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Partidul Social Democrat a anunţat că Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, a transmis că din partea Comisiei Europene există „flexibilitate” în privinţa ajustării plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, precum şi în legătură cu durata menţinerii unui astfel de plafon.

Comisarul european a declarat că stabilirea unui nou plafon ar putea avea loc după finalizarea analizei realizate de Banca Mondială, în baza contractului de asistenţă tehnică pentru implementarea reformei cu sistemul public de pensii din România, a transmis formaţiunea social-democrată, joi, printr-un comunicat de presă.

„În întâlnirea cu reprezentantul Comisiei Europene, Marius Budăi a susţinut că, în contextul creşterii preţurilor la energie, alimente şi medicamente, plafonarea cheltuielilor cu pensiile la 9,4% din PIB ar condamna milioane de pensionari la sărăcie severă. (...)

Precizările făcute de Comisarul european Nicolas Schmit infirmă toate comentariile partidelor şi liderilor politici care au contribuit la realizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi care susţineau că angajamentele asumate în numele României nu mai pot fi modificate, chiar dacă menţinerea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii ar echivala cu o îngheţare a veniturilor pensionarilor pe o perioadă de 48 de ani, până în 2070”, arată sursa citată.

Partidul Social-Democrat susţine „optimizarea” mai multor capitole din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, inclusiv cel legat de pensii. Într-o declaraţie recentă, preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, a anunţat că există discuţii cu oficialii europeni pentru a modifica anumite obiective din PNRR, având în vedere „necesităţile şi provocările actuale”. Social-democratul a subliniat că „lumea se schimbă odată cu conflictul din Ucraina”. Propunerea modificării PNRR nu este susţinută însă de partenerii liberali din coaliţia de guvernare. 

La începutul acestui an, Comisia Europeană a transmis că Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu poate fi modificat decât în situaţii excepţionale, cum ar fi dezastre naturale de dimensiuni istorice. Oficialii europeni au transmis că, pentru a ne încadra în acel plafon de 9,4% din PIB cu toate pensiile de stat, trebuie realizată o reformă aşa cum ne-am angajat prin PNRR, care să presupună, pe de o parte, creşterea pensiilor foarte mici, şi pe de altă parte, încurajarea pensionării târzie, oferind stimulente cetăţenilor să iasă mai târziu la pensie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite