"PSD a câştigat alegerile, nu şi puterea". Acum încearcă să o câştige. Va reuşi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este declaraţia lui Dragnea din decembrie 2017. PSD are guvernarea, parlamentul, dar „nu şi puterea”. Mai spune Dragnea: „Eu de câte ori a câştigat PSD alegerile şi o simt în mod direct a câştigat dreptul de a guverna. Anul acesta şi dreptul de a legifera. Dar puterea în sensul plin al cuvântului nu o deţinem noi. Când vorbeşti despre putere, vorbeşti şi despre pârghiile puterii”.

Ce să spună mai clar de atât? „Butoanele puterii prin care instituţiile gestionează puterea nevăzută”, cum spune Dragnea, sunt la instituţii de genul: SPP, SRI, ICCJ, DNA, Parchetul General, Instanţe de judecată, Preşedinţie. „Nu cred că este străin, preşedintele Iohannis. Cred că e beneficiar. Eu cred că se înşală, ar trebui să se uite în istoria recentă. Structurile au pe cineva moţ. La el se raportează.  Până nu va avea şi aceste pârghii, PSD „nu va avea puterea”. Asta ne spune Liviu Dragnea cu subiect şi predicat. Ce să spună mai mult de atâta ca să înţelegem?

Dragnea are mentalitate de dictator

Nu înţelege şi nu este de acord cu separaţia puterilor în stat, cu principiul „checks and balances”, cu principiile statului de drept. Nu. El înţelege că dacă un partid câştigă alegerile trebuie să controleze tot ce mişcă, toate instituţiile. Tot ce nu controlează aparţine „statului paralel”. Paralel de controlul său, acum înţelegem mai bine. Este exact mentalitatea oricărui dictator: Ceauşescu, Stalin, Castro, Kim Jong-un şi alţii. Ameninţat şi de procesele şi anchetele e care le are în instanţe, Dragnea a trecut urgent la acţiune.

Acţiunile lui Dragnea în continuare

  • Şi-a instalat un guvern obedient 100%. Premierul Viorica Dăncilă nu-i iese din cuvânt. Posibil să existe 2-3 miniştri de care să nu fie sigur, dar îi va schimba când nu va mai fi sigur de ei. De aici înainte, guvernul va fi partenerul său, alături de parlament, în distrugerea statului de drept din România, indiferent de consecinţele negative asupra poporului român
  • A trecut la subordonarea SPP. Doar pentru că şeful acestuia, Lucian Pahontu, nu-i dă raportul unde se plimbă şi cu cine se întâlnesc demnitarii ţării. Să ştie el tot. Că doar este „ţarul” neîncoronat al României. Neştiind legile, Dragnea nu realizează că trecerea protecţiei guvernului la Jandarmeriei este ilegală. La o adică va schimba legea prin OUG, îşi va pune un om de încredere la SPP, după care OUG poate fi respinsă de CCR sau preşedinte. NU mai contează.
  • Dragnea va încerca să-şi pună oamenii la conducerea parchetelor, ICCJ, tribunalelor şi instanţelor. Din păcate pentru el, CCR tocmai a respins scoaterea preşedintelui din numirea şefilor la ICCJ. După cazul Belina, este al doilea exemplu prin care CCR condusă de Dorneanu nu mai răspunde la comenzi. O problemă pentru Dragnea.
  • Preluarea serviciilor de informaţii. Tot cu OUG-uri, Dragnea va încerca să preia conducerea principalelor servicii de informaţii, scoţându-l pe preşedinte din procedurile de numire ale acestora. Va reuşi? Aici este şi intervenţia CSAT. Va desfiinţa şi CSAT prin OUG? Nebunia ar fi prea mare. Dar nimic nu mai e sigur în România 2018, membru UE şi NATO.
  • Schimbarea legislaţiei penale. Şi aici are o problemă, pentru că la ultima şedinţă CCR a admis sesizările de neconstituţionalitate la legile justiţiei pentru câteva articole. Ar putea avea probleme şi în viitor.

Problema e că Dragnea este presat de timp. În februarie ar putea primi sentinţa la procesul Bombonica. Iar ancheta Tel Drum vine tare din urmă. Că Dragnea se crede stăpânul absolut al României rezultă şi din numirea lui Darius Vâlcov, un om de o „rară valoare”, consilier al premierului. De o rară obedienţă poate, că de programul de guvernare s-a ales praful. Şi cu două procese de corupţie în derulare. În curând poate fi dus la puşcărie direct din Palatul Victoria. Pentru Dragnea nu contează. Este mâna „statului paralel” şi a terminat cu explicaţiile hoţiilor sale şi ale apropiaţilor săi.

În concluzie

Românii au de înfruntat, în 2018, un conducător care se vrea dictator. Vom avea resurse şi inteligenţa să blocăm preluarea întregii ţări de către un singur om, Liviu Dragnea? Aceasta este întrebarea momentului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite