PSD blochează anchetarea votului din diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii din Comisia Juridică au respins solicitarea DNA privind ridicarea imunităţii senatorului PSD Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în Dosarul alegerilor prezidenţiale din diaspora. Dacă PSD îşi va menţine poziţia şi în plen, acolo unde are majoritate, procurorii DNA vor fi nevoiţi să închidă dosarul.

Parlamentarii din Comisia juridică a Senatului au întocmit un raport negativ faţă de solicitarea prin care procurorii DNA cer începerea urmăririi penale a senatorului PSD Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în Dosarul alegerilor în diaspora din 2014. Cinci senatori au votat „împotrivă“, trei parlamentari „contra“, iar unul s-a abţinut.  Cei trei senatori liberali de la şedinţă, Cătălin Boboc, Vasilica Miron şi Cătălin Rădulescu, au votat „împotrivă“, în timp ce reprezentantul UDMR, Pataki Csaba, s-a abţinut. Cei care s-au opus Justiţiei au fost parlamentarii PSD şi UNPR: Ioan Chelaru, Ovidiu Donţu, Marius Coste, Constantin Popa şi Doina Fedorovici.  „Un singur comentariu fac. Am prezentat în faţa comisiei toate argumentele şi datele şi am susţinut cu argumente că suspiciunile rezonabile şi acuzaţiile DNA sunt total nefundamentate şi le-am respins, cu argumente”, a spus Titus Corlăţean, la finalul şedintei Comisiei juridice.

Încălzire pentru plen
Votul  dat în Comisia Juridică arată tendinţa politică a PSD în acest caz. Astfel, în plen, unde tot PSD are majoritate, se pregăteşte un vot împotriva ridicării imunităţii lui Titus Corlăţean, cel care, din postra de ministru de Externe s-a opus, la alegerile din noimebrie 2014, să fie deschise mai multe secţii de vot pentru românii din diaspora. Procurorii DNA îl acuză pe Titus Corlăţean de abuz în serviciu, pentru că, prin decizia sa, le-a încălcat românilor dreptul al vot. La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe la secţiile de vot, iar mii de oameni nu au mai putut vota. Rezultate ulterioare au arătat că, totuşi, cei care au reuşit să pună ştampila, l-au preferat într-o proporţie covârşitoare pe Klaus Iohannis.

Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea îl va salva acum pe Titus Corlăţean de procurorii DNA într-un soi de compensaţie. În 2014, Dragnea, pe atunci şef de campanie al lui Victor Ponta, a fost cel care i-ar fi cerut imperativ lui Corlăţean să nu deschidă noi secţii de votrm pentru că „diaspora este de partea lui Iohannis, iar Victor Ponta va pierde“. 

Votul pe care PSD îl va da în plenul Senatului va influenţa întreg dosarul. Dacă senatorii resping solcitarea de ridicare a imunităţii, DNA nu va mai putea continua ancheta. Numai dacă procurorii vor găsi alte probe, abia atunci vor putea cere din nou începerea urmării penale. Aşadar, un vot negativ în plen înseamnă îngroparea dosarului şi, automat, o nouă umilinţă pe care PSD o aplică românilor din străinătate.

Liberalii spun „da“ cererii DNA
PNL e singurul partid care a anunţat deschis că va vota pentru ridicarea imunităţii lui Corlăţean, însă liberalii sunt minoritari în Senat. „PNL are decizia de a vota favorabi şi în mod transparent pentru orice solicitare de ridicare a imunităţii, indiferent de numele persoanei vizate sau apartenenţa politică. În mod similar, solicităm PSD să-şi dea măsura declaraţiilor publice prin fapte, în mod diferit faţă de modul în care a făcut-o până acum prin blocarea solicitărilor adresate Parlamentului“, se arată într-un comunicat remis de conducerea PNL încă din prima zi în care solictarea DNA a ajuns conducerea Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite