PSD atrage atenţia că Guvernul nu are dreptul să emită OUG pe tema alocaţiilor. De ce ar fi neconstituţional demersul Cabinetului Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigla PSD FOTO Sigla PSD / Inquam Photos / Octav Ganea
Sigla PSD FOTO Sigla PSD / Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democraţii atrag atenţia asupra faptului că Guvernul nu poate emite OUG pentru alocaţii, în timp ce există un proiect de lege ce prevede acelaşi lucru în stadiu final al dezbaterii în Parlament. Ei amintesc că Parlamentul este „unica autoritate legiuitoare a României” şi atrag atenţia că majoritatea parlamentară PNL-USR-UDMR, dispun demiterea Avocatului Poporului, fiind singura instituţie ce poate sesiza CCR pentru ordonanţele emise.

„PSD atrage atenţia Guvernului că nu are dreptul să emită o ordonanţă de urgenţă pe tema alocaţiilor pentru copii, întrucât un proiect de lege cu un conţinut similar se află în prezent în stadiul final al dezbaterii Parlamentare. În aceste condiţii, dacă s-ar emite o ordonanţă de urgenţă pe acest subiect, Guvernul s-ar transforma într-o autoritate legiuitoare, încălcând prevederile constituţionale de la art. 61 alin. (1) conform cărora Parlamentul este „unica autoritate legiuitoare a României”. Prin urmare, Guvernul are obligaţia constituţională de a se abţine să intervină în procesul legislativ privind reglementarea alocaţiilor pentru copii”, au transmis social democraţii, conform unui comunicat de presă.

Social democraţii amintesc şi că există deja mai multe decizii ale Curţii Constituţionale, „ce interzic în mod explicit” intervenţia Guvernului asupra unor proiecte de legi care se află deja îân dezbatere parlamentară. Ei mai atrag atenţia că majoritatea parlamentară a coaliţiei aflate la Guvernare dispun revocarea Avocatului Poporului, în condiţiile în care acesta reprezintă singura instituţie care poate sesiza CCR în privinţa ordonanţelor emise.

„PSD aminteşte că există mai multe decizii ale Curţii Constituţionale (Decizia nr. 15/2000, Decizia nr. 544/2006, Decizia nr. 1221/2008, Decizia nr. 842/2009, Decizia nr. 1557/2009, Decizia nr. 1043/2010 etc.) care interzic în mod explicit Guvernului să intervină în modificarea unor legi care deja se află în dezbatere Parlamentară, întrucât, printr-un astfel de demers ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat, iar Executivul şi-ar aroga o competenţă constituţională care nu-i aparţine.  În consecinţă, având în vedere că în Camera Deputaţilor se află în dezbatere Legea de aprobare a OUG 123/2020, privind alocaţiile pentru copii, emiterea de către Guvern a unei alte ordonanţe pentru modificarea aceluiaşi act normativ ar reprezenta un atac frontal împotriva Constituţiei şi a statului de drept. Acest atac este cu atât mai grav în contextul în care majoritatea parlamentară PNL-USR-UDMR vrea să dispună revocarea abuzivă a Avocatului Poporului, cu scopul subordonării politice a singurei instituţii care poate sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor emise de Guvern”, a mai transmis partidul. 

Premierul Florin Cîţu a anunţat la începutul lunii că bugetul nu include o nouă creştere a alocaţiilor, iar Guvernul ar putea da o ordonanţă de urgenţă pentru a se asigura că nu va mai exista o altă creştere.

„Noi am luat decizia în cadrul coaliţiei ca să crească alocaţiile de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, cincimea respectiv”, a explicat Ludovic Orban, marţi, la Parlament. 

Liderul PNL a mai precizat că este pregătită coaliţia, dacă PSD va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege care vizează majorarea alocaţiilor din 1 ianuarie 2022. „V-am prezentat decizia coaliţiei: să se adopte amendamentul de la Senat, să fie pregătit Guvernul să emită OUG dacă este atacată legea la CCR şi, de asemenea, s-a hotărât în cadrul coaliţiei că alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022”, a completat Orban. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite