PSD va ataca la Curtea Constituţională ordonanţa pentru decontarea parţială de către stat a costurilor din spitalele private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea consideră că Guvernul urmăreşte privatizarea sănătăţii. FOTO: Mediafax/ Alexandru Dobre
Gabriela Firea consideră că Guvernul urmăreşte privatizarea sănătăţii. FOTO: Mediafax/ Alexandru Dobre

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a declarat, vineri, că social-democraţii vor ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă care introduce contribuţia personală pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privaţi care au contract cu casele de asigurări de sănătate, însă acest lucru va fi posibil după ce va fi adoptată de Parlament.

Social-democrata este de părere că prin acest demers vor rămâne mai puţini bani pentru spitalele de stat şi acuză că ordonanţa de urgenţă urmăreşte privatizarea sănătăţii. 

„Mai multă sănătate pentru bogaţi, mai puţină pentru cei sărăci! Aşa înţelege puterea de dreapta să guverneze, luând peste 250 de milioane de euro din sistemul public, şi aşa subfinanţat, pentru a-i da clinicilor private. Astfel, rămân mai puţini bani la dispoziţia spitalelor de stat, ceea ce înseamnă asistenţă medicală gratuită mai puţină şi de o calitate mai proastă pentru marea majoritate a cetăţenilor - cei care nu-şi permit coplata la clinicile private. Este, în fapt, încă o tentativă de privatizare a sănătăţii”, a scris Firea, vineri, pe Facebook.

Firea a mai adăugat că anul trecut, în februarie, o încercare similară a fost oprită de Avocatul Poporului, care a atacat cu succes la CCR ordonanţa Guvernului.

„În iunie, judecătorii CCR au decis în unanimitate că este neconstituţional ca spitalele private să acceseze fonduri publice de sănătate. Abuzul actualei puteri, care a revocat din funcţia de Avocat al Poporului pe Renate Weber, face acum imposibilă o nouă sesizare a CCR”, a spus Firea.

Astfel, social-democrata a transmis că PSD va ataca la CCR ordonanţa abia când va fi adoptată de ambele camere ale Parlamentului, înainte de promulgare.

Costurile cu internarea în spitale private, decontate parţial de stat. Cât va fi „contribuţia personală” şi ce trebuie să ştie pacienţii  

De la 1 iulie orice român asigurat se poate trata la privat dacă plăteşte diferenţa faţă de cât oferă asigurarea de stat pentru el. Guvernul a adoptat pe 24 iunie o ordonanţă de urgenţă prin care introduce contribuţia personală pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privaţi aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Contribuţia personală este o reglementare introdusă în Legea 95/2006 în anul 2018. De atunci, termenul de aplicare a fost prorogat în mai multe rânduri, până la data de 1 iulie 2021. Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări de sănătate şi tariful practicat de spitalul privat. La cerere, pacientul va primi la un cost estimativ al serviciilor de spitalizare. 

„Astăzi a fost promovată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea articolului 230 din Legea 95/2006, ordonanţă care propune un mecanism gradual de implementare a contribuţiei personale suportate de asiguraţi în condiţiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privaţi, furnizori privaţi aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate", a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, joi.

Întrebată cum răspunde acuzaţiilor conform cărora prin această ordonanţă s-ar face primii paşi spre privatizarea sănătăţii, Ioana Mihăilă a replicat că reprezentanţii Partidului Social Democrat au fost cei care au introdus această contribuţie, în 2019.

„PSD este cel care a introdus în Legea 95, printr-o ordonanţă de urgenţă, această contribuţie. Noi nu am introdus contribuţia, noi avem grijă să aplicăm treptat, cu un control clar al posibilelor consecinţe aplicării acestei contribuţii, cu scopul de a permite accesul pacienţilor la servicii de spitalizare care se derulează în sistemul de stat. Acesta a fost scopul nostru atunci când am reglementat în acest mod contribuţia: permiterea accesului pacienţilor la sistemul de stat, acolo unde contribuţia personală nu există. Şi reamintesc, pentru corectitudine istorică, PSD a introdus contribuţia personală în 2019”, a afirmat ministrul Sănătăţii. 

Vezi şi: De la 1 iulie, orice român asigurat se poate trata la privat dacă plăteşte o diferenţă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite