PSD apare în documentele Cambridge Analytica. „Cel mai dubios partid. Românii să ştie ce i-a pândit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, fost lider PSD
Liviu Dragnea, fost lider PSD

O nouă scurgere a zeci de mii de documente ale fostei companii de consultanţă Cambridge Analytica scoate la iveală cum opera firma în zeci de ţări, după ce, în 2018, a fost deconspirată că a manipulat voturile a milioane de americani, relatează The Guardian. România apare pe harta ţărilor în care angajaţi ai Cambridge Analytica sau ai companiei de comunicare şi strategie a firmei, SCL Group,  acţionau pentru a reduce sau mări participarea la vot.

Consultantul Rupert Wolfe-Murray a povestit pe emerging-europe.com că unul dintre directorii SCL i-a cerut să lucreze cu ei pentru alegerile din România în 2016 şi că a aflat că e vorba despre clientul PSD „cel mai dubios partid din România” în legătură cu „aranjarea” alegerilor. El a refuzat după ce au apărut înregistrări cu camera ascunsă în care fostul CEO al Cambridge Analytica, Alexander Nix, a povestit unei televiziuni despre o operaţiune sub acoperire dintr-o ţară est-europeană. 

La acea vreme, PSD era condus de Liviu Dragnea, aflat în prezent după gratii. 

„Am realizat atunci, stupefiat, că ţara la care se refereau ar fi putut să fie România, iar eu eram pe cale să fiu parte a unei echipe sub acoperire care urmărea subminarea democraţiei. În momentul ăla m-am simţit de parcă aş fi evitat, la limită, un glonţ. Primul meu gând a fost, apoi, să împărtăşesc această poveste, să ajungă şi la oamenii din România, pentru ca ei să ştie ce i-a pândit”, scria Wolfe-Murray, citat de Mediafax.

Publicaţia Observer a dezvăluit în 2018 că Cambridge Analytica a accesat ilegal datele a 87 de milioane de profile Facebook, în marea lor majoritate aparţinând utilizatorilor americani.

Citeşte şi:

O nouă scurgere a zeci de mii de documente ale Cambridge Analytica arată o reţea de manipulare globală „scăpată de sub control”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite