PSD amână construirea spitalelor regionale pentru 2021. Ce promitea partidul lui Dragnea în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, că autorităţile române au decis să înceapă construcţia spitalelor regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj după 2021 pentru a obţine mai mulţi bani de la Comisia Europeană. În campania din 2016 şi  în programul de guvernare PSD promitea construirea a nouă mari spitale până în 2020, opt regionale şi unul republican.

„Evaluarea cererii de finanţare la Bruxelles durează circa şase luni. Urmează apoi licitaţia pentru proiectare astfel încât construcţia nu putea să înceapă decât în 2020-2021. În 2021 intră celălalt exerciţiu financiar unde România are posibilitatea să ceară finanţare de 85% de la Comisia Europeană şi normal că a trebuit să luăm decizia cea mai favorabilă României. Oricum proiectul tehnic, cu licitaţia pentru planul de instruire a personalului mergea până în 2021 şi atunci am cerut fazarea tocmai pentru a putea cere bani mai mulţi”, a declarat Sorina Pintea, pentru Realitatea TV. 

Social-democraţii au dat vina pe autorităţile europene, în nenumărate rânduri, pentru faptul că nu au reuşit să avansaze cu planurile lor privind spitalele regionale, care ar trebui să fie gata în 2020. „Peste 50.000 de noi locuri de muncă vor fi create în domeniul sănătate, prin cele 9 mari spitale construite până în 2020, dar şi prin deblocarea tuturor posturilor de medici din toată ţara şi scoaterea lor la concurs până cel târziu în primăvara anului 2017“, se arăta în programul de guvernare al PSD.

De altfel, Dragnea şi apropiaţii care au redactat programul de guvernare precizau că spitalele urmau să fie construite cu finanţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, fond care nici măcar nu e încă înfiinţat, după ce legea prin care urmărea acest obiectiv a fost declarată neconstituţională. 

„● 8 spitale regionale, organizate ca centre de urgenţă-excelenţă, pentru toate specialităţile medicale, inclusiv cu centre de telemedicină regionale sau naţionale în funcţie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atât pentru diagnostic, dar şi pentru a doua opinie. Descriere: 1.000 paturi, 10 clinici, 1 centru de cercetare, echipamente de ultimă generaţie. Cartier de locuinţe pentru medici şi personal, infrastructura de cazare pentru rudele şi însoţitorii pacienţilor (hotel – minim 50 de locuri). Cost: 300 milioane de euro/spital.

● 1 spital republican, în Bucureşti, care va fi organizat ca centru de urgenţă-excelenţă şi cercetare, pe toate specialităţile. Descriere: peste 2.500 paturi, 30 clinici, 2-5 centre de cercetare, echipamente de ultimă generaţie. Adiacent acestui spital, se va construi un campus medical, care va include facilităţi (şcoală, grădiniţă, magazine etc) pentru cadrele medicale, dar şi facilităţi de cazare pentru însoţitorii bolnavilor. (hotel – minim 2000 de locuri). Cost: 1.1 miliarde euro“, preciza acelaşi program de guvernare. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite