PSD şi PNL vor reluarea votului în cazul Oprea. Un senator jurist susţine că procedura este imposibilă, însă PNL invocă Constituţia. Oprea: Nu am ucis pe nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Eduard Enea
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Eduard Enea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că este de acord cu solicitarea liberalilor de a fi reluat votul de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Cu toate astea, votul poate fi reluat numai în cazul în care procurorii trimit, în baza unor probe noi, o altă cerere de urmărire penală.

UPDATE Gabriel Oprea, pe pagina sa de Facebook: La primul dosar am cerut colegilor să voteze cererea DNA pentru începerea urmăririi penale. Acum am cerut colegilor să voteze împotrivă şi poate că am greşit. Mulţi mi-au reproşat că vreau să fug de Justiţie, deşi nu e deloc aşa. Tocmai de aceea îi voi solicita Preşedintelui Senatului să supună la vot încă o data cererea DNA, iar pe colegi îi voi rugă să voteze pentru începerea urmăririi penale. Ştiu că sunt nevinovat şi nu fug de Justiţie. Ştiu în egală măsură că acest dosar ridica prea multe semne de întrebare şi nu pot să le trec cu vederea.

Dacă aţi fi în locul meu, cum aţi proceda? Aţi acceptă orice acuzaţie, oricât de aberantă, şi ani întregi de procese pentru suspiciuni inventate? Aţi acceptă să vi se spună că aţi ucis un om deşi nu aţi avut absolut nicio legătură cu vreuna din cauzele accidentului? Mulţi îmi dau lecţii. Alţii mă înjură. Eu nu judec pe nimeni şi nu doresc nimănui răul. Un lucru îl voi spune însă mereu. Sunt departe de a fi perfect. Am defectele mele, greşelile mele şi crucea pe care o port. Dar nu am ucis pe nimeni. Nici măcar din culpă. 

Liviu Dragnea a spus că este de acord să se reia votul în cazul Gabriel Oprea. „Orice procedură care s-ar propune de a se relua votul nu va fi blocată de PSD. Dacă se va ajunge la un nou vot, eu o să fiu acolo“, a spus Liviu Dragnea. 

PNL a cerut să fie reluat votul în cazul lui Gabriel Oprea.  „Solicităm preşedintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neagă evidenţa votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, să fie de acord cu această propunere. În caz contrar, este dovada faptului că Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-şi menţine imunitatea”, se arată într-un comunicat al PNL.

„Liviu Dragnea ar trebui să evadeze din realitatea paralelă în care se află, în care PSD este un susţinător al egalităţii în faţa legii şi a justiţiei, un promotor al luptei anticorupţie, şi să recunoască ceea ce o ţară întreagă a văzut: senatorii PSD au votat secret pentru a-l proteja pe Gabriel Oprea de anchetă. În cazul unora, care n-au fost suficient de abili, mass-media a constatat în nominal cine sunt cei care s-au împotrivit, adică senatorii PSD-ALDE şi acoliţii”, mai susţin liberalii.

„Nu există prevedere regulamentară“

Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, unul dintre juriştii PSD, spune că nu există bază legală pentru reluarea votului. „Pe ce motiv se cere reluarea votului? Nu există niciun motiv pe Regulament. Nu se va ajunge la reluarea votului fiindcă nu ai cum regulamentar. Nu ai prevedere regulamentară ca să dai vot la aceeaşi problemă de două ori, fără să existe un incident de procedură. Deci în actualele prevederi constituţionale ale Legii răspunderii ministeriale şi ale Regulamentului Senatului nu există niciun text care să permită sau să poată fi interpretat ca dând posibilitatea reluării votului", a declarat Chelaru, joi, pentru Agerpress. 

Potrivit social-democratului, Senatul ar putea relua votul numai în urma unei decizii a Curţii Constituţionale (CCR), însă nu sunt motive pentru a contesta la CCR. „Doar dacă PNL ar contesta la CCR hotărârea şi Curtea ar zice că lipseşte o literă. Curtea ne-ar obliga să reluăm votul, în rest, nu. Iar la Curte nu există motive. Este o iluzie ceea ce face PNL", a mai spus Chelaru.

Votul acordat în cazul Oprea s-a materializat printr-un proiect de hotărâre publicat în Monitorul Oficial şi transmis Parchetului General. Singura modalitate prin care senatorii pot relua votul în cazul Oprea este numai dacă DNA transmite o nouă cerere de urmărire penală pe numele lui Gabriel Oprea, situaţia posibilă doar în baza unor probe noi. 

Totuşi, liberalii susţin că există un temei legal pentru reluarea votului în cazul Gabriel Oprea.  „Drept suport pentru această acţiune indicăm decizia Curţii Constituţionale nr. 223/2016, care în baza articolului 64 din Constituţie permite reluarea votului prin decizia plenului camerei respective întrucât ” constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului”.

Lumea iese în stradă

Votul din Parlament împotriva anchetării lui Gabriel Oprea în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină scoate oamenii în stradă. Un protest faţă de decizia senatorilor va avea loc joi, ora 18.00, în faţa Palatului Parlamentului.

Mii de persoane şi-au anunţat deja participarea la evenimentul din Bucureşti organizat pe Facebook. Pe pagina intitulată ”Oprea, eşti cercetat, trebuie să fii judecat”, oamenii cer dreptatea pentru ”cei care nu şi-o mai pot cere singuri”. Un eveniment asemănător, intitulat ”Oprea este cercetat, vrem să fie judecat”, a fost anunţat şi în Cluj. La acesta, câteva sute de persoane au anunţat că vor fi prezente.

Senatorii au respins, luni, prin vot secret cu bile, cererea procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” şi şase abţineri.

Mediafax a identificat 24 dintre cei 73 de senatori care au votat împotriva cererii DNA de începere a urmăririi penale pe numele fostului ministru Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Senatorii care s-au opus anchetării lui Oprea sunt de la PSD, UNPR şi ALDE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite