PSD – PNL: paritate, paritate, da' brânza-i pe bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut divergenţe legate de 
lista atribuţiilor Guvernului
Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut divergenţe legate de  lista atribuţiilor Guvernului

Noua schemă a Guvernului întăreşte forţa premierului Ponta şi a ministerelor conduse de social-democraţi în dauna celor conduse de liberali.

Reorganizarea Guvernului, aprobată de Executiv prin ordonanţă de urgenţă, este o oglindă a raporturilor de forţe din interiorul USL. Premierul Ponta încearcă să consolideze componenta PSD a Guvernului, în condiţiile în care este obligat de protocolul USL la paritate cu liberalii.

Însă, unele dintre ministerele controlate de PNL încep să îşi piară o parte din conţinut. Astfel, şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne şi adjuncţii acestuia vor fi numiţi prin decizie a premierului, şi nu prin ordin al ministrului de resort, ca până în prezent.

În acest fel, numirea şefului DGIPI trece de la liberali, care deţin Ministerul Internelor prin Radu Stroe, la PSD, prin decizia directă a premierului Ponta.

Oficial, liberalii susţin că nu au o problemă cu această modificare. „Specificul acestei activităţi este de natură să-l îndreptăţească pe primul ministru ca, împreună cu ministrul de resort, să decidă când şi cum, în orice moment, să rezolve urgent orice problemă atunci când apare“, a afirmat ministrul de Interne Radu Stroe.
Pe de altă parte, surse din PNL afirmau că liberalii nu au ştiut de această intenţie a premierului Ponta, dar au evitat să protesteze în public pentru a nu accentua impresia de conflict în interiorul USL.

Un alt punct în litigiu între PSD şi PNL, cel legat de controlul prefecţilor, pare să se fi soluţionat cu o remiză. Premierul Victor Ponta va coordona în mod direct activitatea prefecţilor, dar aceştia vor rămâne în structura Ministerului de Interne, condus de Stroe.

Iniţial, Ponta a intenţionat să treacă prefecţii din subordinea lui Stroe la Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea (PSD). Ideea lui Ponta i-a deranjat pe liberali, care s-au opus acestui transfer.

Mizele financiare ale reorganizării

PSD este, deocamdată, în avantaj şi în ceea ce priveşte statutul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Instituţia a fost transferată de la Ministerul Transporturilor, condus de liberalul Relu Fenechiu, la Ministerul pentru Proiecte de Infastructură, coordonat de Dan Şova (PSD).

Premierul le-a promis liberalilor că, în următoarele săptămâni, compania va fi spartă în două. În acel moment, autrostrăzile vor rămâne la ministerul lui Şova, iar drumurile naţionale, la cel condus de Fenechiu.

Soarta CNADNR a fost unul dintre subiectele cele mai discutate în USL, în ultimele zile. Ponta a încercat să transfere întreaga companie în subordinea lui Şova, dar s-a lovit de opoziţia liberalilor, ceea ce a dus la amânarea audierilor miniştrilor în Parlament.

Potrivit ordonanţei, miniştrii delegaţi sunt şi ei ordonatori principali de credite. Liberalii s-au opus acestei prevederi despre care spun, neoficial, că îi va avantaja, în special, pe doi dintre miniştrii delegaţi din partea PSD – Constantin Niţă (Energie) şi Liviu Voinea (Buget).

Intenţia lui Ponta este ca Niţă să nu aibă nevoie de semnătura ministrului Economiei, Varujan Vosganian, pentru a cheltui bani pe zona sa. O autonomie similară o va avea şi Liviu Voinea în raport cu ministrul liberal al Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

De ce au fost amânate audierile din comisii

 Neînţelegerile dintre PSD şi PNL privind atribuţiile a trei dintre miniştri deveniţi delegaţi la numai o zi de la anunţarea structurii noului Executiv au dus la amânarea audierilor din Parlament.  Concret, obiectul nemulţumirii liberalilor a fost intenţia premierului de a trece CNADNR de la Ministerul Transporturilor, condus de liberalul Relu Fenechiu, la Ministerul Infrastructurii, condus de pesedistul Dan Şova.

După două runde de negocieri, vineri seara şi sâmbătă dimineaţa devreme, Victor Ponta a declarat că discuţiile cu liderul liberal Crin Antonescu au fost necesare pentru a lămuri câteva aspecte legate de modificarea structurii Guvernului. „Cred că unii colegi liberali nu au înţeles modificările. Acum
le-am explicat şi le-au înţeles. Ne-am întâlnit pentru a netezi unele asperităţi“, a explicat Ponta.

La scurt timp de la încheierea discuţiilor, procedurile pentru audieri s-au desfăşurat într-un ritm alert. Astfel, liderii Birourilor reunite ale celor două Camere au stabilit că fiecare deputat şi senator va beneficia de numai 10 secunde pentru a chestiona miniştrii propuşi.
Ulterior, Guvernul Ponta 2 a trecut de Parlament cu 402 voturi „pentru“ şi 120 „împotrivă“. ( Alina Boghiceanu)

Obţinerea Puterii a adus primele certuri

După câştigarea detaşată a alegerilor, PSD şi PNL au început să aibă o serie de divergenţe privind modul concret de împărţire a puterii.

Astfel, liberalii, acompaniaţi mediatic de Dan Voiculescu, s-au opus cooptării UDMR la guvernare, deşi semnaseră un protocol cu Uniunea încă din luna septembrie. PNL şi PC au reuşit să îl decupleze pe Liviu Dragnea de lângă Victor Ponta, care a susţinut până la capăt ideea. Dragnea s-a detaşat de Ponta afirmând că electoratul USL nu susţine colaborarea cu UDMR. În cele din urmă, Ponta a cedat.

Pe de altă parte, Crin Antonescu nu a făcut un secret că nu a fost de acord cu semnarea protocolului de coabitare cu Traian Băsescu, dar a adăugat că nu putea „să-i dea peste mână premierului“.

Liberalii s-au opus şi dorinţei lui Victor Ponta de a-i oferi portofoliul Apărării liderului UNPR, Gabriel Oprea. În cele din urmă, Oprea a devenit vicepremier fără portofoliu, dar va coordona Apărarea şi Internele. Nici această variantă nu a fost pe placul liberalilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite