Provocările la care trebuie să răspundă premierul Viorica Dăncilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma CEx-ului PSD de vineri, lucrurile se schimbă şi devin neclare în multe privinţe. Va trece moţiunea de cenzură sau nu va trece? Cum va fi organizată alegerea preşedintelui PSD la Congresul din 29 iunie?  Cum va fi modificat programul de guvernare? Ce relaţie va exista între premierul Dăncilă şi Tăriceanu? Multe alte întrebări îşi aşteaptă răspunsul în zilele şi săptămânile ce urmează.

Ce şanse are acum moţiunea de cenzură?

În condiţiile actuale, nu mai este sigur că actuala majoritate  parlamentară va funcţiona şi la moţiunea de cenzură ce urmează să fie depusă de către opoziţie. S-a creat o scindare la nivelul conducerii PSD, opoziţia la decizia premierului Dăncilă de a organiza un Congres rapid este formată din persoane importante: Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Codrin Ştefănescu şi probabil şi alţii. Radicalii din PSD o acuză pe premierul Dăncilă că s-a „dat” cu Iohannis, posibil şi cu serviciile mult hulite în PSD, după ce a refuzat să execute ordinele lui Dragnea referitoare la justiţie şi la restructurarea guvernului prin parlament. Ei o percep pe Dăncilă ca fiind  o persoană inflexibilă, care nu se pretează la compromisuri. Alţi lideri, mai puţin radicali, se întreabă ce şanse mai au în a-şi impune oamenii, interesele, accesul la banii publici, acum când Dragnea a dispărut din peisaj, iar ei aveau acces direct la Dragnea, nu la Dăncilă. La recentul CEx, Dăncilă a explicat că joacă cu demisia pe masă. Cu demisia din funcţia de premier, că pe aceea de şef de partid n-o are încă. I-a mers, şi-a impus punctul de vedere. Nu se ştie până când.

Mai pleacă parlamentari la partidul lui Ponta?

Este o variantă importantă de luat în calcul. Parlamentarii care aveau acces la Dragnea, pentru a-şi promova interesele, nu mai ştiu acum ce să creadă. Le va merge la fel cu Dăncilă, sau ea este mai fricoasă, a închis capitolul justiţie, fără să-l ajute pe Dragnea să scape de puşcărie. Ce şanse mai au să obţină contracte, ei sau acoliţii lor,  pe ochi frumoşi? Dar să-şi menţină rudele şi prietenii în funcţii gras plătite? Dar primarii şi şefii de Consilii Judeţene, o vor convinge să deschidă punga bugetului, şi aşa subţiat, să le dea banii fără de care ar intra în faliment?

Dar să-şi impună miniştrii propuşi de judeţe, aşa cum făceau cu Dragnea? Întrebări fără răspuns, deocamdată. Atâta doar că liderii locali au influenţă la parlamentarii PSD. Şi le vor sugera să voteze la moţiune aşa „cum trebuie”. În plus, mulţi lideri locali consideră că este momentul pentru ca PSD să plece de la guvernare, pentru a-şi regăsi suflul în opoziţie. Aşa au procedat de fiecare dată când erau la „înghesuiala”.

Nici parlamentarii ALDE nu mai sunt siguri, după ce partidul este prăbuşit sub 5%. Vor lua, unii dintre ei, calea „exilului” politic?

Victor Ponta a declarat că parlamentarii pe care-i controlează, plus cei care vor mai veni, vor vota pentru căderea guvernului. Pe Ponta nu-l interesează ce se va întâmpla după moţiune, dacă aceasta va trece. Cu cât îşi frâng gâtul cei din PSD, şi cei din actuala opoziţie, cu atât se va afla partidul său pe „cai mari” la viitoarele alegeri parlamentare. O poziţie cât se poate de confortabilă. În aceste condiţii este greu de presupus că după căderea guvernului Dăncilă la moţiune mai poate fi instalat un alt guvern PSD-ALDE. Mai ales că Iohannis a jurat că nu mai desemnează un premier de la partide „toxice”.

Congresul din 29 mai

Nu este clar cum va fi organizat. Actualul statut, în baza căruia a fost ales Liviu Dragnea, spune că şeful partidului este ales de toţi membrii de partid, prin vot electronic. Ori, pentru schimbarea statului era nevoie de un alt Congres, refuzat de dna Dăncilă. Iată ce spune legea 14/2003

Art. 25. - (1) Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc în condiţiile prevăzute de statut.

(2) Orice modificare se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării, cu îndeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) şi (3). Tribunalul Bucureşti o examinează potrivit procedurii prevăzute la art. 20 şi 21.

În condiţiile în care alegerea viitorului preşedinte al PSD va fi realizată în conformitatea cu actualul statut, şi dacă sunt mai mulţi candidaţi, nu este clar cine şi cum va asigura securitatea procesului de votare, totul fiind la mâna baronilor locali. Sigur vor izbucni scandaluri legate de posibile fraude, mai ales în judeţele în care liderii sunt adversarii dnei Dăncilă. Vom vedea cum se va desfăşura procesul de votare.

Programul de guvernare va fi modificat

Viorica Dăncilă a şi anunţat că urmează să modifice programul de guvernare:

„Avem datoria de a veni în faţa românilor cu o analiză a rezultatului la europarlamentare care să fie transpusă în mod corect în modificări ale programului de guvernare şi, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, cu un program politic coerent şi o conducere legitimă care să coordoneze şi să îşi asume aceste alegeri”.

Deja ministrul Teodorivici anunţă concedieri în sectorul bugetar şi închidere acelor sectoare bugetare care consumă banii publici fără eficienţă şi rezultate palpabile. Deficitul bugetar a crescut la 11,4 miliarde lei în patrul luni, şi e clar că nu există bani pentru susţinerea promisiunilor făcute de Dragnea, Vâlcov, Vasilescu. Se mai măresc pensile la 1 septembrie? Nu e clar, mai degrabă nu există bani suficienţi pentru această mărire. Primarii de municipii anunţă că intră în faliment, fără infuzie masivă de bani de la guvern. Dar de unde să ia guvernul banii aceştia? Numai Dragnea şi Vâlcov auzeau zornăitul banilor în buzunarele românilor. Acum nu se mai aude.  Ce va face Viorica Dăncilă, dacă va rămâne premier? Altă provocare extrem de dură.

Candidatul PSD pentru prezidenţiale

O altă provocare, mai simplă de data aceasta. PSD nu-şi mai propune să câştige preşedinţie României, nu are cu cine. Poate vor convinge vreun personaj inconştient, de genul preşedintelui Academiei Române, care acceptă să se facă de râs în locul unui membru marcant al PSD.

Viorica Dăncilă nu mai este păpuşa lui Dragnea. Acum este de capul ei, ia decizii singură, cu câţiva consilieri şi lideri apropiaţi, gen Marian Oprişan. Dar este suficient? Un lider al unui  partid cu apucături totalitare, ori are toată puterea, ori n-o are deloc. Viorica Dăncilă nu are nici pe departe toată puterea în PSD şi nici nu cred că are datele personale să devină un lider absolut şi autoritar al acestui partid. Dacă aş face  un pronostic, aş miza pe ieşirea PSD de la guvernare, singura soluţie care rezolvă toate problemele pe care le are acum PSD. Cine va prelua guvernarea, altă discuţie, într-un alt articol.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite