Protocolul USL, completat cu pedepse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

PSD ar vrea să renegocieze acordul USL şi să încline balanţa în favoarea sa, dar liberalii vorbesc doar despre completarea acestuia.

 Victor Ponta şi Crin Antonescu se pregătesc să se aşeze la masa negocierilor pentru a discuta acordul de înfiinţare a USL. Din semnalele transmise oficial sau neoficial de PSD şi PNL, liderii celor două partide văd operaţiunea în mod diferit.

Social-democraţii ar vrea sancţiuni pentru cei care îşi atacă partenerii, după scandalul generat de Sorin Roşca Stănescu, şi asigurări privind sprijinul PNL pentru Guvern.

Liberalii sunt, însă, rezervaţi şi vorbesc despre „completarea“ protocolului, ceea ce ar bloca adăugarea de noi articole. Potrivit unor surse din PSD, social-democraţii vor să introducă în protocol sancţiuni mergând până la excludere pentru cei care îşi atacă partenerii de guvernare. Protocolul USL conţine o interdicţie privind conflictele publice între membrii alianţei, dar nu prevede nicio sancţiune pentru astfel de fapte.

De la cazul Sorin Roşca Stănescu, discuţiile vor fi extinse şi spre alte potenţiale probleme care ar putea apărea între PSD şi PNL. Un alt articol ar urma să vizeze sprijinul celor două partide pentru modificarea Constituţiei, pentru proiectul regionalizării şi pentru noua lege electorală.

De asemenea, social-democraţii vor să introducă prevederi speciale privind sprijinirea Guvernului, pentru că la momentul semnării protocolului, în 2011, USL nu avea puterea executivă. Toate aceste idei ar putea fi acceptate de PNL, chiar dacă liberalii nu au dat un răspuns explicit. De aici încolo, lucrurile se complică, social-democraţii având o serie de idei care vor fi mai greu de acceptat de către liberali.

Una dintre acestea vizează sprijinul pentru „obiective guvernamentale punctuale“, articol care este considerat de liberalii prea general pentru a fi introdus în protocolul USL.

O altă prevedere care ar putea crea probleme se referă la împărţirea posturilor care au rang mai mic de subsecretar de stat, din care o parte au rămas ocupate de reprezentanţii fostei Puteri.

Împărţirea posturilor până la acest nivel este reglementată de actualul protocol. Însă, acum discuţiile se pot dovedi mai complicate pentru că PSD ar intenţiona să ceară ca, la acest palier, să nu se mai regăsească principiul parităţii, care funcţionează pentru restul funcţiilor. Liberalii se tem că, dacă principiul parităţii dispare, social-democraţii vor lua partea leului, întrucât au primul ministru.

EXPLICAŢIILE LIDERILOR USL

Tema rediscutării protocolului USL a fost pusă pe tapet de premierul Victor Ponta, după izbucnirea scandalului legat de Sorin Roşca Stănescu. „Nu s-a pus problema ruperii protocolului nicio secundă. S-a pus problema că în mod evident va trebui să facem o echipă de negociere şi să discutăm protocolul, să-l updatăm“, a explicat liderul PSD. Ponta a spus că din echipa de negociere cu PNL vor face parte el şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

În schimb, liderul PNL, Crin Antonescu, s-a arătat rezervat în privinţa  negocierilor, vorbind despre completarea protocolului. „Eu nu resping dorinţa partenerilor noştri de a rediscuta numite aspecte, de a adăuga, poate, anumite lucruri la protocol. Dar am spus că un document politic oficial nu poate fi desfiinţat prin comentarii, ci tot prin decizii oficiale. USL merge mai departe pentru că mizele sunt enorme“, a reacţionat Crin Antonescu. 

În mod evident, va trebui să facem o echipă de negociere şi să discutăm protocolul, să-l updatăm. Victor Ponta, preşedintele PSD
Eu nu resping dorinţa partenerilor noştri de a rediscuta numite aspecte, de a adăuga, poate, anumite lucruri la protocol. Crin Antonescu, preşedintele PNL

Cum a pornit scandalul

 Discuţiile despre renegocierea protocolului USL au început în contextul în care PSD şi PNL au avut, săptămâna trecută, dispute legate de scandalul provocat de senatorul PNL Sorin Roşca
Sănescu.

Liderii PSD, în frunte cu Victor Ponta,  au cerut PNL să îl excludă pe Sorin Roşca Stănescu, urmare a acţiunilor repetate ale acestuia împotriva PSD şi a primului ministru. Principalul reproş a vizat faptul că Sorin Roşca Stănescu a promovat o lege care nu avea avizul Guvernului şi a trecut prin Senat cu voturile PNL şi ale Opoziţiei.

Liberalii nu l-au sancţionat însă pe Sorin Roşca Stănescu, adoptând un avertisment privind excluderea celor care îi vor mai ataca pe partenerii de alianţă.

Victor Ponta s-a arătat nemulţumit de atitudinea PNL şi a avertizat că, în lipsa unei hotărâri ferme împotriva lui Sorin Roşca Stănescu, „nu putem merge mai departe“. Reacţia lui Crin Antonescu a fost de respingere a ultimatumului. Vinerea trecută, Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut o rundă de negocieri la sediul Guvernului, dar nu au ajuns la un compromis.

PACEA DE LA TNL

Sâmbătă, Victor Ponta şi Crin Antonescu au sosit împreună la Congresul TNL. Antonescu a declarat că el consideră încheiat episodul Sorin Roşca Stănescu şi că l-a asigurat pe premierul Victor Ponta de tot sprijinul liberalilor.

Ulterior, Ponta a explicat, în mai multe rânduri, că nu are o probleme cu Sorin Roşca Stănescu, dar aşteaptă ca liberalii să demonstreze că sunt solidari cu guvernul din care fac parte. Ponta a susţinut că, dacă un articol din protocolul USL este suspendat, acordul este „ca şi suspendat“. 

Neînţelegeri numeroase

Scandalul provocat de Sorin Roşca Stănescu a venit după mai multe neînţelegeri din interiorul USL. Cel mai puternic scandal s-a petrecut la începutul lunii aprilie, când Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei,   a propus-o pe Laura Codruţa Kovesi pentru şefia DNA.

Mutarea lui Ponta i-a deranjat pe liberali. „Această decizie luată de primul ministru este una asupra căreia pentru prima dată de la înfiinţarea USL nu ne-am consultat şi pe care ne-a adus-o la cunoştinţă şi tot pentru care ne despărţim fundamental“, a replicat Crin Antonescu.

De asemenea, libe¬ralii au respins o serie de idei ale premierului cum ar fi taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mari sau confiscarea bunurilor folosite la săvârşirea unor
infracţiuni.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite