Protocolul şi ocolirea ocolului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regula dereglată a unei întâlniri colocviale este foarte simplă: discuţia devine dezbatere, iar aceasta se converteşte în zbatere şi scandal. Fenomenul se petrece în toate dezbaterile, mai ales de la TV.

Vocile comentatorilor, în timpul cel mai scurt, mai întâi se întretaie (tangent), apoi se încalecă (secant), sfârşind într-un zgomot general (colectiv şi fratern) din care nimeni nu mai pricepe nimic: nici vorbitorii, nici ascultătorii. Lucrurile se petrec astfel, întrucât nu există nici un fel de Protocol al comunicării, care să stabilească nişte reguli. Dacă ele există, nu sunt şi cunoscute, iar dacă, eventual, sunt şi cunoscute, ele nu sunt aplicate de către participanţii la dezbatere. Fiecare crezând că el nu doar că spune adevărul, ci că el este chiar Adevărul. Altfel spus, că ştie sau nu ştie, vorbitorul  trece pe poziţia lui Iisus. Un fenomen frecvent în aceste situaţii este ocolirea-ocolului, care în limbajul străbunilor noştri latini se numea „ignoratio elenchi“.

Prim-ministriţa Viorica Dăncilă şi Ministriţa muncii (sau a truzii) Olguţa Vasilescu sunt invitate la Cotroceni, de către Preşedintele ţării, Klaus Johannis. Dacă nu s-au dus ca la „tăierea porcului“ (la invitaţia lui Liviu Dragnea), nu  s-au dus nici chiar ca la „belirea mielului“, deşi Paştele este aproape. S-au dus încărcate cu documente doveditoare privind starea actuală a naţiunii, care este una de prosperitate, de fericire, una chiar de „înviere“, după ce PSD-ALDE au ajuns la putere. Păcat că nu au dus şi un Protocol de colaborare între cele două partide. Să uneşti într-un Tot armonios Dreapta Stângii cu Stânga Dreptei este într-adevăr o operaţie miraculoasă, iar Protocolul acestei îmbinări nu poate fi desecretizat, întrucât el este de esenţă divină, este inspirat chiar de Bunul Dumnezeu (probabil cu ocazia miruirii lui Liviu Dragnea).

Viorica Dăncilă a fost uimită, chiar descumpănită, dar Olguţa (diminutivul infantil de la Olga) a fost de-a dreptul revoltată, ca în faţa unei nedreptăţi salariale „strigătoare la Cer“.

Deci, fetiţele noastre (ar fi exagerat să le spunem „fecioare“) se duc la Cotroceni cu ce au mai bun în geanta lor documentară. Adică expun cifrele care atestă starea de fericire generală a României, însoţite de unele probleme de detaliu care îşi vor găsi soluţia în timpul cel mai scurt. Preşedintele Klaus Johannis are şi dânsul nişte cifre, iar cele două serii de cifre nu rimează nicicum, adică ele sună, dar nu şi consună. Preşedintele este un om politicos, iar la Cotroceni există şi un Protocol al primirii şi tratării invitaţilor, oricare ar fi ei. Nu cred că le-a jignit cu ceva pe cele două distinse doamne (concurente doar la buclele din coafuri), dar nici nu au fost tratate în maniera lui Liviu Dragnea la „tăierea porcului“. În Comunicatul final au vorbit cifrele din fişele Preşedintelui, însoţite şi de câteva enunţuri pe care Klaus Johannis le-a mai rostit în diverse ocazii, după promulgarea Legii cu pricina, adică a Salarizării unitare.

La citirea Comunicatului, reacţiile celor două „fetiţe isteţe“ a fost diferită. Viorica Dăncilă a fost uimită, chiar descumpănită, dar Olguţa (diminutivul infantil de la Olga) a fost de-a dreptul revoltată, ca în faţa unei nedreptăţi salariale „strigătoare la Cer“. Dânsa ne dă şi explicaţia acestei  atitudini greu de înţeles a Preşedintelui. Cică, Preşedintele, pus în dificultate datorită tămbălăului iscat de „Protocolul“ dintre SRI şi Parchetul General (mai ales DNA), a vrut să coboare în umbră, sau să ocolească acest tămbălău, deplasând atenţia publică spre Legea salarizării, căreia îi caută şi îi găseşte „noduri în papură şi pete în soare“. Cu această idee fixă (deşi, dacă-i fixă nu-i idee, ci obsesie) Olguţa ajunge la Antena 3, adică la maestrul Mihai Gâdea, un veritabil „martor al Adevărului“. Le-am sugerat sociologilor să elaboreze o situaţie statistică privind notele pe care actualii politicieni (mai ales cei din PSD) le-au primit când erau elevi. Nu a răspuns nimeni la această sugestie, iar cu sociologi ca Marius Pieleanu mai mult ne încurcăm, în loc să aflăm la câte este ceasul cu aceşti „aleşi ai poporului“, cu note de mijloc (adică de centru), corigenţi sau chiar repetenţi (mai ales la Bunul Simţ).

Cât îl priveşte pe „martorul Adevărului“, adică Mihai Gâdea, a fost de-a dreptul seducător prin analiza semantică a sinonimelor folosite de Laura Codruţa Kovesi.

Personal, am observat o reacţie generală de rezervă a acestor politicieni faţă de profesori în general, de unde şi felul în care au fost şi sunt aceştia salarizaţi. Dar, un efect al acestui complex este tocmai reacţia inversă, răsturnată. Fostul elev devine brusc un mare Profesor. La Antena 3 există o tablă şi încă nu este criză de cretă. Motiv pentru care, Olguţa Vasilescu pune mâna pe cretă (ceea ce a făcut cândva şi „profesorul“ Liviu Dragnea) arătându-ne „negru pe alb“ (în acest caz, „alb pe negru“) situaţia cea adevărată a salarizării (Căci, cum ziceam, şi Olguţa zice „Eu sunt Adevărul“). Mărturisesc cinstit că, deşi sunt Profesor universitar, nu am înţeles aproape nimic din cifrele şi proporţiile aşternute pe tablă ca rufele murdare pe frânghie, înainte de a fi spălate. Dacă tot plouă aşa de abundent, vor fi ele spălate cumva, cândva, nu într-un viitor foarte îndepărtat, ci cam prin 2022.

Cât îl priveşte pe „martorul Adevărului“, adică Mihai Gâdea, a fost de-a dreptul seducător prin analiza semantică a sinonimelor folosite de Laura Codruţa Kovesi. Dacă ar fi parcurs Dicţionarul cu atenţie, ar fi văzut negru pe alb că pe lângă cele două sinonime - „cooperare“ şi „colaborare“ -, mai sunt şi alte nuanţe, una mai subtilă ca alta, cum ar fi: „conlucrare“ „combinare“, „coordonare“, „coroborare“, „completare“, „convieţuire“, „coabitare“, „consolidare“, „concesionare“ etc. În care dintre aceste subtile relaţii intră oare membrii Antenei 3 între dânşii, respectiv dânşii în relaţia lor cu Dan Voiculescu (!?). Ca să nu mai vorbim de alte relaţii!

P.S. Într-un articol anterior, arătam că desecretizarea Protocolului dintre Parchetul General (DNA) şi SRI este şi un ocol în procesul de urmărire a infractorilor, a corupţiei. Dacă recurgem şi la „ocolul“ sugerat de Olguţa Vasilescu, ajungem la corolarul de „ocol al ocolului“, încât corupţia este „ocolită“, amânată, pe un termen nedeterminat, ca şi fericirea poporului român, a României ca ţară, popor, stat şi naţiune. Dar, asupra acestui Protocol vom reveni, dată fiind ultima reacţie a celor doi confraţi, Daniel Morar şi Laura Codruţa Kövesi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite