Protestele din stradă dezbină coaliţia de guvernare. PSD, UNPR şi ALDE au variante diferite pentru rezolvarea crizei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea FOTO Eduard Enea/ David Muntean
Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea FOTO Eduard Enea/ David Muntean

Liderii partidelor care fomrează actuala coaliţie de guvernare, PSD, UNPR şi ALDE nu au discutat înainte de consultări pentru a formula un punct comun în faţa preşedinteleui Klaus Iohannis. Mai mult, Liviu Dragnea înclină spre un Guvern tehnocrat, Gabriel Oprea susţine varianta alegerilor anticipate sau oricare alta susţinută de Iohannis, iar Tăriceanu crede că partidele trebuie să-şi asume preluarea guvernării.

„Cu regret trebuie să recunosc faptul că nu am avut o discuţie aşezată înainte de a veni la Cotroceni. Sigur că fiecare partid are punctul de vedere pe care l-a prezentat, poate, la întâlnirile anterioare, dar chiar înainte de consultări nu am avut un punct de vedere comun cu care am venit în faţa preşedintelui“, a afirmat copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis.

Celălalt copreşedinte ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a opinat, după consultările cu preşedintele Iohannis, că toate formaţiunile care au participat la discuţii fug de responsabilitate şi nu oferă soluţii, transformându-l pe şeful statului în ceea ce nu ar trebui să fie- un „preşedinte jucător“

„Nu vă ascund că surprinderea noastră, pe care i-am împărtăşit-o preşedintelui, este că partidele politice care au fost la convorbirile de până acum au demonstrat, fără excepţie, că doresc să se degaje de orice fel de responsabilitate şi că aruncă responsabilitatea găsirii unei soluţii politice la actuala situaţie în braţele preşedintelui. Partidele politice par mai degrabă să transforme preşedintele în ceea ce nu trebuie să fie, adică un preşedinte-jucător, care dă soluţiile“, a spus Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a criticat soluţia alegerilor anticipate, care, deşi are şi puncte pozitive, nu este de dorit în acest moment, dar şi varianta unui guvern tehnocrat, care este greu de alcătuit şi susţinut. „Această formulă, inclusiv de alegeri anticipate, inclusiv formula care s-a discutat despre premier tehnocrat, denotă acelaşi lucru: fugă de responsabilitate“, a adăugat preşedintele Senatului.

UNPR: Alegeri anticipate

Pe de altă parte, Gabriel Oprea a spus că UNPR susţine declanşarea de alegeri anticipate sau orice variantă care se bucură de sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis. „În probleme de securitate naţionala UNPR îl sprijină pe preşedinte. I-am transmis întreaga disponiblitate în desmnarea primului ministru, a viitorului Guvern. Susţinem alegerile anticipate. Susţinem orice formulă sprijinită de preşedinte. A fost prima şi ultima şedinţă de Guvern la care am participat. La conducerea ministerului se află acum Ilie Botoş“, a anunţat Gabriel Oprea, după întâlnmirea de la Cotroceni.

Liviu Dragnea l-a înţepat, din nou, pe vicepremierul Gabriel Oprea privind refuzul său de a-şi da demisia din Guvern. Întrebat de ce Gabriel Oprea nu şi-a dat demisia din Guvern aşa cum a făcut Victor Ponta, Dragnea a răspuns: „Şi noi ne-am pus această întrebare. Este o întrebare pe care trebuie să i-o puneţi dumnealui. Şi noi ne-am pus această întrebare. Nu am vorbit cu dumnealui, o să vedem ce face în perioada următoare", a spus Dragnea.

PSD, temător cu rămânerea la guvernare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că nu a avut loc o şedinţă a coaliţiei înainte de întâlnirea social-democraţilor cu şeful statului. „Nu am avut cum să avem şedinţă de coaliţie pentru că noi am fost ieri la Cotroceni, dumnealor au fost astăzi (vineri - n.r.). Reuşim poate în zilele următoare să avem. Am vorbit la telefon cu fiecare aseară, le-am prezentat ce am spus eu la Cotroceni şi i-am rugat să ţină cont de faptul că m-aş bucura ca ceea ce am susţinut eu să susţină şi dumnealor, pe motivele pe care le-am prezentat public“, a spus Dragnea, la sediul central al PSD.

Întâlnirea dintre Iohannis şi delegaţia PSD, condusă de Liviu Dragnea, a durat doar câteva minute, după care Liviu Dragnea a spus că prezenţa la guvernare nu mai este atât  important pentru PSD în condiţiile date. „Important este să participăm la un proiect de reconstrucţie. Suntem deschişi la orice variantă care poate răspunde la solicitările profunde din societate şi care poate atinge aceste obiective majore ale naţiunii noastre. Nu excludem varianta alegerilor anticipate, a spus preşedintele PSD, la finalul discuţiei cu preşedintele Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite