Proscrişii din PNL şi-au făcut fundaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PROIECT Călin Popescu Tăriceanu, împreună cu alţi liberali excluşi din PNL, au anunţat, cu surle şi trâmbiţe,  înfiinţarea unui nou partid liberal, însă, în final, au lansat doar un ONG cu nume cel puţin pompos: „Grupul de Iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale“

Grupuri pestriţe de cetăţeni se îndreptau, joi,  în zona Pipera, către un cunoscut hotel din Capitală, pentru a lua parte la evenimentul anunţat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: lansarea unui nou partid de orientare liberală, care să concureze actualul PNL. Bărbaţi îmbrăcaţi lejer, în cămăşi înflorate, şi doamne în rochii vaporoase, cu toţii aşteptau, vizibil entuziasmaţi, sosirea fostului premier, dar şi a altor foşti sau actuali membri PNL.

În sală, în faţa unui ecran pe care rulau mesaje specifice PNL, inclusiv vechiul slogan „Prin noi înşine!“, folosit şi în campania pentru europarlamentare, stăteau aşezaţi, pe mai multe rânduri de scaune, disidenţii PNL: foştii miniştri Radu Stroe, Daniel Barbu, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea, senatorul Sorin Ilieşiu, dar şi actualul membru PSD Ovidiu Silaghi. Niciunul nu s-a arătat marcat de importanţa momentului, cu atât mai mult cu cât evenimentul, prezentat recent drept  lansarea unei noi formaţiuni de dreapta care să concureze PNL, s-a transformat în prima reuniune a unui ONG.  Este pentru a doua oară când Tăriceanu nu reuşeşte să ajungă  preşedinte al unei astfel de construcţii, fie ea şi obscură, cum se voia a fi Partidul Refomator Liberal, ci doar patriarh al unei fundaţii cu aspiraţii de partid. După un discurs lung şi anost, Tăriceanu a promis că fundaţia sa va fi prezentă la Congresul PNL de la finalul lunii iunie, pentru a-şi face cunoscute ideile şi pentru a critica actuala conducere.

„Face o fundaţie, ca Băsescu“

Daniel Barbu a urcat cel dintâi pe scenă, în faţa colegilor, după ce s-a prezentat drept moderatorul evenimentului. „Suntem aici din dezamăgire“, a clamat el, în timp ce broboane de sudoare se prelingeau pe hârtia mototolită pe care îşi scrisese discursul. În sală, câţiva au murmurat în semn de încuviinţare. După cum avea să admită chiar Tăriceanu ulterior, sutele de persoane din sală nu aparţineau PNL, ci erau, mai degrabă, „liberali în gândire“, primarii anonimi ai unor localităţi din preajma Bucureştiului sau simpli simpatizanţi ai lui Tăriceanu, aduşi cu microbuzul. „Suntem aici pentru că ce s-a întâmplat în PNL ne-a tulburat pe mulţi dintre noi“, a rostit el, grav. În acest răstimp, Ovidiu Silaghi naviga pe Internet, iar Andrei Gerea citea şi recitea propriul discurs.

Între timp, afară, primarii câtorva comune din preajma Bucureştiului comentau iniţiativa lui Tăriceanu. „Probabil face o fundaţie, ca Băsescu“, a rostit unul dintre ei, iar altul l-a aprobat. „Oricum Iohannis nu are nicio şansă, mai bine mergi pe mâna lui Ponta“, s-a auzit din rândurile salvatorilor liberalismului.

Tăriceanu, un al treilea Brătianu

Şi pentru că vremea de afară îmbia tot mai mulţi participanţi la eveniment să părăsească sala, organizatorii le-au pregătit şi o surpriză, pentru a le insufla importanţa momentului la care participau: un documentar despre istoria liberalismului.  Materialul a omis însă mai mulţi lideri PNL, inclusiv pe Crin Antonescu. În schimb, Tăriceanu a apărut drept premierul care a negociat intrarea României în Uniunea Europeană şi a fost prezentat drept un liberal de importanţă istorică, în aplauzele celor din sală,

„Să zicem că a fost mai puţin un documentar şi mai mult un film artistic“, a glumit el apoi, uşor jenat. Dacă Tăriceanu a fost prezentat drept urmaş veritabil al Brătienilor, iar cei care l-au însoţit în demersul său au căpătat, la rândul lor, proporţii istorice în liberalismul postcomunist, Daniel Barbu a subliniat că trebuia să existe şi o Maria Rosetti, în persoana deputatei PNL de Prahova Graţiela Leocadia Gavrilescu.

Cu o astfel de prezentare, deputata nu s-a lăsat mai prejos. A prins microfonul, surescitată, şi a exclamat: „Doamne, ce moment!“, spre amuzamentul lui Silaghi, care o privea dintr-un colţ. „Dacă nu credeam că acest partid va dispărea, nu aş fi fost aici, în sală. Mă gândesc la inima mea, la inimile dumneavoastră! Ne vom duce în congres şi vom spune acelaşi lucru, iar partidul va dăinui încă 139 de ani!“, a tunat ea, iar Barbu nu a ratat ocazia să o flateze. „Nu îmi fac griji, câtă vreme vom avea femei ca ea“, s-a pronunţat el.

Acelaşi îndemn, de salvare a PNL, l-a avut şi liderul liberalilor din Parlamentul European, Sir Graham Watson, al cărui discurs înregistrat le-a fost prezentat celor din sală. Watson a spus că salută iniţiativa lui Tăriceanu, i-a urat baftă şi a încheiat cu un îndemn mobilizator. „Când liberalii rămân împreună, liberalii pot triumfa!“, au fost vorbele care l-au făcut pe Tăriceanu să zâmbească. Watson, liderul grupului ALDE, a fost printre principalii critici ai propunerii fostului lider PNL, Crin Antonescu, de a muta PNL în tabăra PPE.

Haşotti: „Nişte trădători jalnici“

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat ieri, la postul B1 TV, că situaţia liberalilor care au decis să pună bazele propriei fundaţii este penibilă, iar fondatorii nu sunt altceva decât nişte trădători.„Dacă e un ONG, e mult zgomot pentru nimic. Dacă liberalismul este salvat de Stănişoară, care a venit în partid ieri, Ilieşiu, care a venit în partid acum o oră, de Silaghi, un politician de doi lei, eu n-am ce să comentez. O situaţie tragicomică. Arată incapacitatea lui Tăriceanu de a forma un partid. Sunt niştre trădători jalnici“,a  spus Haşotti.

Citeşte şi:

UPDATE Partidul lui Tăriceanu s-a transformat în ONG. „PNL este într-o situaţie de eşec major“

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îşi lansează, joi, în sala „Blaga“ de la un hotel din Capitală, Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale, cu statut de ONG. Proiectul lui Tăriceanu este susţinut de mai mulţi liberali, printre care parlamentarii PNL Daniel Chiţoiu, Daniel Barbu, Andrei Gerea, Mihai Stănişoară, fostul ministru de Interne, Radu Stroe, şi Ovidiu Silaghi, proaspăt înscris in PSD.

Scandal în plenul Senatului, după ce Tăriceanu a decis neinvitarea lui Băsescu: Intrăm în istoria nebunilor României

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut, miercuri, un vot pentru ca plenul să decidă dacă şeful statului poate participa la şedinţa de aniversare a Senatului, însă cererea acestuia nu a fost supusă votului, iar şedinţa de plen a fost suspendată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite