Propunerile USR pentru Cioloş: Anularea tuturor pensiilor speciale şi ridicarea imunităţii aleşilor fără aviz politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Salvaţi România a prezentat, joi, principalele propuneri din programul politic care vor fi transmise premierului Dacian Cioloş, printre acestea aflându-se anularea tuturor pensiilor speciale, ridicarea imunităţii parlamentarilor, a miniştrilor şi a foştilor miniştri să se facă fără avizul Parlamentului sau a preşedintelui, dar şi aplicarea confiscării extinse a averii, pentru recuperarea prejudiciilor.

Nicuşor Dan a afirmat după depunerea semnăturilor că îi propune premierului Dacian Cioloş un document cu măsuri punctuale pe care să le insereze în programul de guvernare.

„Am spus de la început că proiectul pe care l-a propus Dacian Cioloş, Platforma România, este în acelaşi spirit şi vine din aceeaşi aşteptare a societăţii din care venim şi noi. Am spus că susţinem acest demers şi în urma consultării echipei noastre de specialişti venim cu un document pe care îl vom transmite şi oficial cu măsuri punctuale, în acelaşi spirit, pe care le propunem a fi incluse în programul de guvernare, a spus Nicuşor Dan, precizând că îi va solicita o discuţie premierului Dacian Cioloş, pe chestiuni punctuale care ţin de program.

Dan a arătat că USR îl va susţine pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de premier.

”Eu am spus de mai multe ori că noi considerăm că un prim ministru care nu face parte din niciun partid care susţine guvernul şi prim-ministrul în Parlament este preferabil, pentru că el nu are sarcini pe linie de partid şi poate să facă un echilibru între partide. Cred că acest scenariu se va întâmpla”, a mai spus Nicuşor Dan.

Coordonatorul echipei de programe a USR, Cosette Chichirău, a prezentat principalele propuneri ale formaţiunii, grupate în trei categorii - măsuri anticorupţie, măsuri antisărăcie şi măsuri pentru dezvoltarea economică.

În privinţa măsurilor anticorupţie, USR pledează pentru anularea tuturor pensiilor speciale.

”Pensiile trebuie acordate doar în funcţie de contribuţia la fondul de pensii. Ridicarea imunităţii parlamentarilor, miniştri şi foşti miniştri, în legătură cu fapte care nu au nicio legătură cu libera exprimare a opiniilor politice fără încuviinţarea camerelor din care fac parte şi fără încuviinţarea preşedintelui. Interzicerea accesului persoanelor condamnate penal la orice funcţie publică, timp de 10 ani. Aplicarea completă a confiscării extinse a averii pentru recuperarea pagubelor”, a afirmat coordonatorul echipei de programe a USR.

Ea a mai enumerat printre propunerile USR reforma achiziţiilor publice şi depolitizarea instituţiilor publice, prin promovarea pe bază de competenţe şi obiective clare de performanţă.

La categoria măsuri antisărăcie, USR propune reforma extinsă a programului naţional de dezvoltare rurală, prin reducerea pragului de eligibilitate şi prin eliminarea birocraţiei care lasă necheltuiţi zeci de milioane de euro, dar şi creşterea accesului la servicii de ducaţie şi sociale, în special în mediul rural.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite