Propunerea PNL pentru desfiinţarea SIIJ: Ministerul trebuie să găsească o procedură rapidă de soluţionare administrativă a plângerilor şicanatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Scantei FOTO Facebook Iuliana Scantei

Senatorul PNL Iuliana Scântei susţine că o variantă pentru desfiinţarea SIIJ ar fi ca plângerile penale “şicanatorii” împotriva magistraţilor să fie soluţionate pe cale administrativă.

”Acele mii de petiţii, pe care cetăţenii nemulţumiţi de soluţiile pe care le primesc în dosare, nemulţumiţi de faptul că sunt urmăriţi penal de un procuror, fac plângeri penale la diverse parchete sau la Inspecţia Judiciară. Sunt de ordinul miilor (...).

Pentru ele, ministerul trebuie să găsească o procedură rapidă de soluţionare administrativă. Ele nu pot fi transformate şi raportate ca fiind mii de dosare penale împotriva magistraţilor. Plângerile împotriva soluţiilor pe care le dau magistraţii nu fac obiectul unor dosare penale, decât dacă soluţiile pe care acel magistrat le-a pronunţat le-a pronunţat prin săvârşirea nu ştiu... a luat o mită, a săvârşit o infracţiune de trafic de influenţă”, a declarat Iuliana Scântei pentru RFI.

Parlamentarul susţine că această propunere ar respecta avizul Comisiei de la Veneţia, însă liberalii nu au avansat şi o soluţie concretă pentru gestionarea acestor sesizări. Comisia de la Veneţia susţinea, în avizul transmis în iulie, că astfel de plângeri ar trebui să fie gestionate de parchetele locale.

“În ceea ce priveşte plângerile vexatorii (adesea plângeri penale) introduse de persoane private împotriva judecătorilor şi procurorilor (e.g. cereri dilatorii şi frivole introduse ulterior pronunţării unei decizii/hotărâri judecătoreşti), acestea sunt o problemă care ar trebui să fie tratată de parchetele obişnuite. În opinia Comisiei de la Veneţia, subiectul trebuie privit ca o chestiune urgentă care are nevoie de reformă. Stocul uriaş de asemenea plângeri pare să fi  unul din motivele eşecului SIIJ”, se menţiona în avizul Comisiei de la Veneţia.

 Afirmaţiile senatorului au fost făcute după ce, la finalul întâlnirii liderilor coaliţiei, Stelian Ion susţinea că PNL „nu a venit cu o soluţie”, privind desfiinţarea SIIJ şi că după doi ani de zile „juriştii au tras concluzia că proiectul Guvernului nu respectă în tocmai avizul Comisiei de la Veneţia”. Vicepremierul Dan Barna a precizat că subiectul a adus un moment hazliu, pentru că reprezentanţii PNL au spus că au o soluţie, însă au omis să spună care este aceasta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite