Promisiunile Guvernului Ciucă: de la măriri de salarii şi pensii la cinci autostrăzi în trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă şi camarazii săi din noul Guvern  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă şi camarazii săi din noul Guvern  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Măriri de pensii, salarii şi alocaţii de la 1 ianuarie, accelerarea campaniei de vaccinare şi testare masivă timp de 60 de zile, precum şi finalizarea a cinci autostrăzi până în 2024 figurează în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă.

Programul de guvernare se deschide cu priorităţile Ministerului Dezvoltării, fiind prevăzute obiective pentru toate cele 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale, de la aspecte de infrastructură până la măsuri cu caracter social. 500 de creşe, grădiniţe şi şcoli vor fi construite sau reabilitate, precum şi 20 de cămine studenţeşti. Dezvoltarea are în vedere construirea, reabilitarea şi dotarea a 200 de centre medicale în mediul rural, 15 spitale judeţene (reabilitare), 30 de spitale municipale şi orăşeneşti (reabilitare), dar şi a şapte maternităţi.

3.000 de kilometri de drumuri judeţene vor fi reabilitaţi, precum şi 10.000 de kilometri de drumuri sau străzi locale, fiind urmărită şi extinderea reţelei de apă şi canal, prin programul „Anghel Saligny”.

Ministerul Sănătăţii, care va fi condus de Alexandru Rafila, urmăreşte accelerarea vaccinării prin impulsionarea campaniei publice, dar şi testarea masivă a populaţiei timp de 60 de zile, cel mai probabil după adoptarea Certificatului verde, prin organizarea de centre de testare inclusiv în locurile unde sunt în prezent centre de vaccinare. Ministerul Sănătăţii vrea creşterea investiţiilor în sistemul de sănătate, sprijinirea celor din administraţia farmaceutică din România, dar şi încurajarea cadrelor medicale noi de a intra în sistem.

Noul program de guvernare iese în evidenţă mai ales prin întregul său pachet social, adică numeroasele creşteri de venituri pe care şi le asumă. Salariul minim brut va creşte la o valoare de 2.550 de lei, iar o persoană nu poate fi ţinută pe acest salariu mai mult de 24 de luni. În ceea ce priveşte salarizarea în sistemul public, va avea loc o analiză a tuturor categoriilor de sporuri.

Punctul de pensie va creşte la 1.586 de lei, în timp ce indemnizaţia socială minimă va fi augmentată de la 800 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, nu sunt uitate nici pensiile speciale, cele 6 categorii de pensii de serviciu urmând a fi „recalculate plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale”. Una dintre măsurile legate de pensii este şi creşterea contribuţiilor la pilonul II de pensii de la 3,75% la 4,75%, până în 2024. Reducerea contribuţiilor a avut loc de la 1 ianuarie 2018, când acestea au fost diminuate de la 5,1% la 3,75%, în timpul „revoluţiei fiscale” girate de Liviu Dragnea. 

Cinci autostrăzi

Obiective îndrăzneţe sunt şi la Transporturi, minister care va fi reorganizat, la fel ca şi structurile din subordine (companiile de stat sau agenţii). Guvernul promite că va continua proiectele de execuţie şi va finaliza autostrăzile Transilvania, Sibiu - Piteşti, Centura Bucureştiului, Lugoj - Deva, Sebeş - Turda, drumurile expres Craiova - Piteşti şi Brăila - Galaţi, precum şi podul suspendat peste Dunăre de la Brăila.

Coaliţia vrea şi reindustrializarea României şi construcţia a cel puţin o fabrică de armament. De exemplu, este vizată asigurării unor tehnologii de stocare a energiei curate (hidrogen, fotovoltaice, eoliene etc.).

SIIJ, desfiinţată până în martie

La capitolul Justiţie, principalul obiectiv menţionat în programul de guvernare este finalizarea monitorizării prin MCV. SIIJ va fi desfiinţată până la 31 martie 2022, urmând a fi înlocuită cu o altă structură. Legile Justiţiei ar putea cuprinde modificări importante legate de numirea şefilor marilor parchete.

Planul pentru Educaţie până în 2024 se bazează, în special, pe implementarea proiectului „România Educată”. Ministerul Educaţiei se angajează să construiască un sistem echitabil, să reducă abandonul şcolar, să digitalizeze învăţământul şi să aloce fonduri pentru îmbunătăţirea infrastructurii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite