Senatul a declasificat o hotărâre a CSAT în ajutorul infractorilor. Miza: Sentinţele definitive vor putea fi revizuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul lui Liviu Dragnea şi al lui Călin Popescu Tăriceanu a trecut luni de Senat.
Proiectul lui Liviu Dragnea şi al lui Călin Popescu Tăriceanu a trecut luni de Senat.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei, iniţiat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Propunerea legislativă a trecut cu 79 de voturi „pentru”şi 17 voturi „împotrivă”.Astfel, sentinţele definitive bazate pe probe obţinute în baza hotărârii CSAT din 2005 vor fi revizuite.

Proiectul de lege privind declasificara hotărârii CSAT 17/2005 a fost adoptat luni de Senat, admis fiind şi amendamentul fostului preşedinte Traian Băsescu, care prevede desecretizarea tuturor planurilor de cooperare între SRI şi DNA.

"Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea 182/2002 (…) se declasifică Hotărarea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate având ca temei Hotărârea. La data intrării în vigoare a prezentei legi, documentele sunt declasficiate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură.

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi înceteazâ efectele juridice ale documentelor prevăzute la art. 1.

Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani (în forma iniţială termenul era de 6 luni - n.r.) de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit.

Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei Instanţe care a soluţionat fondul cauzei.

De la intrarea în vigoare a prezentei legi se desecretizează de îndată toate planurile de cooperare realizate între DNA şi SRI în baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr. 003064 din 04.02.2009."

Proiectul merge acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este decizională.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat că motivarea PSD care a stat la baza acestui proiect legislativ reprezintă „o minciună”, completând că nu înţelege ce urmăreşte Călin Popescu Tăriceanu, el fiind vicepreşedinte al CSAT în perioada acelei hotărâri şi cunoscând conţinutul documentului.

„Am avut un amendament legat de hotărârea CSAT nr. 17 pe care unii senatori sau PSD o consideră baza protocoalelor ceea ce e o minciună de tip PSD. Baza protocoalelor este cu totul alta. Dacă vor să ajungă la corecta informare a populaţiei trebuiesc desecretizate planurile de acţiune comune între DNA şi SRI făcute în baza protocolului din 2009. M-am dus cu acest amendament în comisie, nicidecum în baza hotărârii CSAT 17 pentru că acea hotărâre nu pomeneşte SRI. Nu îmi este clar ce urmăreşte Dragnea şi Tăriceanu cu această lege, Tăriceanu putea să le povestească conţinutul hotărârii CSAT din 2005 pentru că el era vicepreşedinte al CSAT şi putea să le explice foarte bine acea hotărâre, însă efectele legii cred că vor fi bune, se vor clarifica multe lucruri. Se va clarifica dacă au fost abuzuri. Eu sunt convins că nu toate dosarele au fost afectate de efectele acelui protocol”, a adăugat Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite