Proiectul PNL prin care persoanele condamnate definitiv nu pot candida la prezidenţiale, raport negativ din partea Comisiei juridice a Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu, principalul iniţiator al proiectului de lege. FOTO Mediafax
Alina Gorghiu, principalul iniţiator al proiectului de lege. FOTO Mediafax

Iniţiativa legislatvă a PNL prin care se vrea modificarea legii care reglementează alegerile prezidenţiale, în sensul să fie prevăzut expres faptul că persoanele condamnate definitiv nu pot candida pentru demnitatea de şef de stat, a primit raport negativ din partea Comisiei juridice a Senatului. Majoritatea PSD-ALDE a votat împotriva proiectului, în timp ce PNL şi USR „pentru“.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări definitive“, este precizarea făcută în proiectul de lege. Proiectul de lege realizat de senatoarea Alina Gorghiu şi semnat de mai mulţi liberali şi aleşi ai USR. 

La votul pe raport, cei şase aleşi ai PSD, ALDE şi UDMR au votat „împotriva“ proiectului de lege, iar ci patru senatori ai PNL şi USR „pentru“.

„Noi am susţinut proiectul. În sală a fost reprezentantul AEP, Mituleţu (n.r.- Constantin Mituleţu, vicepreşedinte AEP), care a spus că nu susţine proiectul pentru că e neclar. La insistenţele domnului Fenechiu a spus ce înseamnă neclar din punctul său de vedere. Adică, faptul că în text nu se spune clar la persoanele condamnate definitiv dacă au sau nu interdicţia de a candida. Ori asta e precizat în hotărârea judecătoarească, nu o să scrie în lege. Era clar că te referi la persoanele condamnate definitv. Punct“, a declarat senatoarea Alina Gorghiu pentru „Adevărul“. 

„Acesta a fost doar un tertip. Eu le-am cerut punct de vedere şi mi-au zis că AEP nu poate da acum un punct de vedere pentru că ei au dat Guvernului. Guvernul nu a comunicat un punct de vedere“, a completat fostul preşedinte al liberalilor.  

Proiectul de lege urmează să ajungă în plen pentru vot. Senatul e prima Cameră sesizată. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite