Noul Cod Fiscal a trecut fulgerător de votul Senatului. Cristiana Anghel, supărată: Lăsaţi-ne dreptul de a vorbi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din prima zi de muncă, senatorii au luat taurul de coarne şi au votat, pe repede-înainte, proiectul noului Cod Fiscal, cu 131 de voturi favorabile, patru voturi împotrivă şi o abţinere.

Senatorii s-au întors marţi, la muncă, în prima zi a sesiunii ordinare de toamnă, special pentru a vota noul Cod Fiscal. Spre deosebire de tradiţia Parlamentului din ceilalţi ani, când prima zi de muncă era tratată cu suficientă lejeritate cât să se anuleze şedinţa de deschidere a lucrărilor parlamentare din lipsă de cvorum, parlamentarii s-au mobilizat în plen, marţi, dar numai de faţadă. Până spre seară, când a început votul asupra proiectului de Cod Fiscal, senatorii şi-au rezolvat treburile care ţineau de bucătăria internă, au schimbat impresii din vacanţă  şi, la răstimpuri, s-au plâns pe holuri de căldură şi de toleranţa la caniculă, în scădere odată cu înaintarea în vârstă.

Dezbatere de ochii lumii

După alegerea conducerii Senatului, preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, de la tribună, începerea dezbaterilor pe tema noului Cod Fiscal, în prezenţa a 123 de senatori, dintr-un total de 176 de membri. Aşa-zisa dezbatere a constat, însă, într-o prezentare rapidă a raportului Comisiei de buget a Senatului pe care preşedintele acestui for, social-democratul Viorel Arcaş, a citit-o fulgerător de la microfon. “Cine se înscrie la cuvânt? Este nevoie de un reprezentant al grupului, atenţie! Dacă nu, se poate da cuvântul şi altor senatori. Cine intervine din partea grupului PSD? Intervine cineva? Nu! De la UNPR? Nu!”, a consemnat Tăriceanu. În cele din urmă, doar senatorul PNL Octavian Motoc şi colegul său de la UDMR Verestoy Attila au luat cuvântul, fără a se bucura însă de atenţia celorlalţi parlamentari, care şi-au continuat activităţile relaxante.

"Lăsaţi-ne să vorbim!"

Senatorul PSD Şerban Nicolae a intervenit, spre finalul dezbaterilor, cu o problemă de procedură. El le-a cerut parlamentarilor să introducă amendamentele aprobate de liderii politici într-un proiect care ar trebui elaborat de Guvern.

“Ca procedură, eu cred că greşim. Avem legi de punere în aplicare, dispoziţii cu caracter tranzitoriu privind unele norme şi data lor de intrare în vigoare. Acestea se găsesc în normele de punere în aplicare, nu în interiorul Codului. De aceea, ca procedură, vă spun că ar trebui să ne spunem punctele de vedere şi, însuşindu-ne propunerile convenite de partidele politice, toate textele incluse ca amendament, să cerem Guvernului un proiect de lege privind aplicarea Codului Fiscal”, a spus el. Propunerea lui a picat, însă, la vot, cu girul lui Tăriceanu, care i-a reproşat că a luat cuvântul atît de tîrziu.

Decizia colegilor săi a înfuriat-o pe senatoarea PC Cristiana Anghel, care le-a reproşat senatorilor că se grăbesc să plece acasă. “Nu mi se pare normal să ne grăbim să plecăm acasă, vorbim despre Codul Fiscal! Este normal să vorbim, măcar atât! Lăsaţi-ne dreptul de a vorbi! De ce suntem parlamentari? Ca să vorbim!”, a spus Anghel, supărată. Ei i-a ţinut isonul liderul PSRO Mircea Geoană, şi el supărat pe motiv că senatorii nu vor să muncească. “Este un alt Cod Fiscal! Cum putem să tăcem?”, a întrebat Geoană, retoric. Discursul senatorului PSRO a fost curmat de Tăriceanu, care le-a reamintit, brusc, senatorilor, că trebuie să voteze proiectul noului Cod Fiscal. La îndemnul sec al şefului Senatului, parlamentarii au tăcut brusc şi s-au executat, iar proiectul noului Cod Fiscal a fost adoptat fără alte crâcniri. 

Comisia de buget a Senatului a adoptat, în unanimitate, ieri,  toate amendamentele stabilite în baza acordului dintre liderii partidelor parlamentare. Printre amendamentele aprobate ieri se numără: reducerea etapizată a TVA,  de la 24% la  20% începând cu 1 ianuarie 2016, respectiv de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că noul Cod Fiscal se află într-o procedură accelerată în Parlament, fiind aşteptat să treacă de plenul Senatului chiar astăzi, iar joi de cel al Camerei Deputaţilor, astfel încât să poată fi promulgat de preşedinte până lunea viitoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite