Proiectul de modificare a Codului Muncii, criticat dur de patronate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitori străini şi români grupaţi în mai multe organizaţii patronale şi-au manifestat nemulţumirea faţă de modificărilor Codului muncii propuse de Blocul Naţional Sindical, acuzând că iniţiativa legislativă cetăţenească ameninţă investiţiile şi locurile de muncă din România.

„Adoptarea tacită de către Senatul României a proiectului de modificare a Codului Muncii reprezintă lipsă de responsabilitate a legiuitorilor faţă de un subiect cu implicaţii vaste asupra întregului mediu economic", susţine Coaliţia pentru Dezvoltarea Romaniei, citată de StartupCafe. 

Nemulţumirea faţă de propunerile Blocului Naţional Sindical au venit şi din partea Camerei de Comerţ Franceză în România şi a Camerei de Comerţ Germane care cer Camerei Deputaţilor să respingă iniţiativa legislativă de modificare a Codului muncii.

„Propunerile de modificare nu ţin seama de beneficiile aduse de reformarea Codului muncii din anul 2011 astfel încât acestea, odată adoptate, ar duce la o întoarcere a legislaţiei muncii în timp. Vechiul Cod descuraja munca salariată şi a distrus milioane de locuri de muncă, în timp ce Codul în vigoare – mult mai flexibil – a permis crearea a peste 300.000 de locuri de muncă de la introducerea acestuia în 2011 şi până în prezent“, au subliniat într-un comunicat, joi, cei de la Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

De asemenea, această organizaţie a precizat că: „Amendamentele propuse de Blocul Naţional Sindical conduc la rigidizarea pieţei muncii şi întorc în timp relaţia angajat-angajator la standardele din perioada anilor ’90. Acestea vor aduce un grav deserviciu României şi vor contribui la accentuarea problemelor întâmpinate de angajatori, cu consecinţa restructurării acestora prin concedierea unui număr semnificativ de angajaţi şi la distorsiuni ale concurenţei şi ale mediului de afaceri, culminând cu o depreciere a competitivităţii României“. 

În aceeaşi zi, Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România (CCIFER) şi Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) au transmis transmite o pozitie comună impotriva modificarilor la Codul muncii. 

„CCIFER şi AHK România constată cu îngrijorare şi neplăcută surprindere că reglementarea actuală a raporturilor de muncă (individuale sau colective) face în prezent obiectul unui număr record de iniţiative legislative şi propuneri de modificare, fapt care ar putea periclita grav situaţia economică actuală şi creşterea competitivităţii României. Lipsa de predictibilitate, instabilitatea şi incoerenţa cadrului legislativ actual (cauzate de numărul mare de modificări succesive ale reglementărilor, precum şi de nerespectarea normelor elementare de tehnică legislativă) reprezintă aspecte asupra cărora reprezentanţii mediului de afaceri din România au tras în permanenţă, în ultimii ani, serioase semnale de alarmă“, au afirmat cele două patronate.     

Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România a critcat propunerea de modificare a Codului muncii, iniţiată de BNS şi adoptata tacit de Senat.

Modificarile propuse şi criticate de CCIFER sunt: reintroducerea Contractului colectiv de muncă la nivel naţional; obiectivele de performanţă pentru angajaţi să fie stabilite prin negociere colectivă; eliminarea perioadei de probă pentru noii salariaţi care au fost încadraţi pe post prin concurs; patronii vor fi obligaţi să acorde un spor de 75% din salariu la orele suplimentare lucrate; salariul minim net pe economie să fie fixat permanent la cel puţin 50% din salariul de bază mediu net la nivel naţional comunicat de Institutul Naţional de Statistică, precum şi alte măsuri. 

Plenul Camerei Deputatilor va decide dacă adopta sau respinge initiativa legislativă de modificare a Codului muncii, raportul şi avizele din comisii fiind consultative.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite