Codul administrativ, aproape de votul final. Tomac: Ce faceţi e un act de trădare naţională. Bacalbaşa, aluzii sexuale: Eu am văzut că Udrea are sânge în instalaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind Codul administrativ, care prevede şi pensii speciale pentru aleşii locali, a fost dezbătut joi, în procedură de urgenţă, în plenul Camerei Deputaţilor, urmând ca votul final să fie dat luni. Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a făcut numeroase aluzii sexuale referitoare la Elena Udrea, fost membru al PMP, după ce preşedintele acestui partid i-a acuzat pe cei din PSD şi ALDE de trădare naţională.

UPDATE Majoritatea parlamentară a decis ca votul final pe Codul Administrativ să fie luni.

UPDATE Attila Korodi, liderul de grup al UDMR: Codul Administrativ va reforma relaţia dintre stat şi cetăţean. Administraţia va deveni mai mdoernă, mai eficientă în rezolvarea problemelor oamenilor. La Cod s-a lucrat intens. Avem în faţă o lege care e mult mai reprezentativă pentru o democraţie europeană. UDMR va susţine Codul Administrativ.  

UPDATE Florin Roman, preşedintele Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor: „Eu nu vreau să ducem discuţia în zona unei mahalale politice“. Roman le-a cerut să acorde primarilor respectul cuvenit. „Nu putem ca pentru două articole să aruncăm la coş un întreg proiectul“, a punctat deputatul liberal care a spus căel îi apără pe cei 1100 de primari ai PNL.  

UPDATE Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa: N-am furat în viaţa mea. Stau şi acum la bloc pe care l-a luat mama mea. Nu mă plâng şi sunt mulţumit. Când am fost propus să fiu preşedinte de CJ, veniturile mele au scăzut la jumătate, pentru că nu mai eram doctor. Toţi preşedinţii de CJ au fost violent privaţi de profesiile lor. Dacă nu vom admite un anume statut acestor oameni, vor merge minus variantele, nu plus variantele. Domnul Băsescu a vrut să bage pe gâtul republicii pe Elena Udrea. Nu stiu ce meserie a avut inainte doamna, si daca a fost cea mai veche meserie din lume. Toate profesiile sunt onorabile. Eu am văzut că are sânge în instalaţie.

UPDATE Eugen Tomac, preşedintele PMP, s-a declarat nemulţumit de Codul Administrativ. „Ceea ce faceţi azi este un act de trădare de trădare naţională. Avem 230 de scretari de stat. Peste 1300 de funcţii de demnitate publică. Poza pe care o avem azi cu Dănuţ Andruşcă, o să fie multiplicată în teritoriu. O să avem peste o mie de Dănuţ Andruşcă“. a afirmat Tomac.

UPDATE Marcel Ciolacu, preşedintele Comisiei de Cod Administrativ, este cel care citeşte raportul dat de această structură asupra proiectului de lege.  


După adoptarea modificărilor la Codul penal, prioritatea acestei sesiuni extraordinare a Parlamentului este adoptarea Codului Administrativ.

Şedinţa în plen a Camerei Deputaţilor are loc de la ora 10.00, iar pe ordinea de zi se află şi Proiectul de Lege privind Codul administrativ al României.

Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect.

În 11 iunie, Senatul a adoptat cu 85 de voturi "pentru", 21 de voturi "împotrivă" şi 11 abţineri, proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ. Pe 27 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a decis, înainte de votul final, retrimiterea Codului administrativ la Comisie.

Una dintre prevederile Codului Administrativ este că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 vor primi o pensie specială în limita a trei mandate.

"Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acoră drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare", prevede actul normativ.

O altă modificare le permite aleşilor locali să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

De asemenea, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la al. 1 se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Totodată, pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.

În forma votată de Senat, legea prevede, la articolul 94, şi eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în administraţia locală: "Folosirea limbii minorităţilor naţionale (1) În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte. (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin.(1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin (1)".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite