Proiectul prin care Şerban Nicolae vrea să pună botniţă presei revine. Jurnaliştii care dezvăluie informaţii din dosare penale ar putea face închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Şerban Nicolae. FOTO Inquam Photos
Senatorul Şerban Nicolae. FOTO Inquam Photos

Orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosare penale ar putea fi pedepsit cu până la trei ani de închisoare, potrivit unui proiect de lege aflat în prezent în Camera Deputaţilor. Propunerea vine de la senatorul PSD Şerban Nicolae şi îi va afecta în special pe jurnaliştii de investigaţie care dau diferite date din dosarele aflate în curs.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, liderul aleşilor social-democraţi din Senat, a decis să propună modificarea articolului 277 din Noul Cod Penal, care vorbeşte despre „Compromiterea intereselor justiţiei“. 

Senatorul PSD  a propus pedeapsa cu închisoarea pentru toţi cetăţenii care dezvăluie „informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare”. Sancţiunea în acest caz este de la şase luni la trei ani de închisoare. Această nouă infracţiune ar urma să fie introdusă în legea penală, la aliniatul 3 al articolului 277. Propunerea lui Nicolae a fost adoptată deja de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional. 

Forma actuală din Noul Cod Penal, în vigoare, este următoarea: „Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”. 

Forma propusă de senatorul Şerban Nicolae este: „Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani”.

Aşadar, dacă în textul în vigoare subiectul sancţionat este martorul, expertul sau interpretul, în varianta propusă de senator cel sancţionat va fi „orice cetăţean“. 

Şerban Nicolae a explicat că nu s-a gândit în primul rând la presă când a formulat propunerea, ci mai mult la procurorii care se presupune că transmit informaţii către mass-media. „Oricine compromite interesele justiţiei este pasibil de pedeapsă. Atunci când  m-am referit la dezvăluire, nu m-am referit la jurnalişti, ci la cei care deţin aceste informaţii. Dezvăluirea se consumă în momentul în care cel care are acces la informaţia cu caracter nepublic o transmite către o persoană care, potrivit legii, nu are această abilitate. Ce se întâmplă ulterior nu mai conteză. Ar fi aberant să credem că aici intră jurnalistul, cel de la montaj, şi cel care a scris burtiera", a explicat senatorul Şerban Nicolae în 2014. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite