Proiect PSD: Suma alocată partidelor, 0,02-0,04% din veniturile prevăzute în buget. Cei care promovează femei primesc mai mulţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Mircea Drăghici a depus, la Senat, o propunere legislativă pentru modificarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale care prevede că suma alocată anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% şi mai mică de 0,02%, în timp ce fondurile alocate formaţiunilor care promovează femei pe locuri eligibile vor fi majorate proporţional cu numărul mandatelor obţinute de acestea.

Conform proiectului, alineatul 2 al articolului 18 din lege se modifică şi va avea următorul cuprins: „Suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% şi mai mică de 0,02% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei”.

Potrivit expunerii de motive, Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale stabileşte criteriile în baza cărora partidele politice primesc subvenţie de la bugetul de stat. Formula ia în calcul numărul de voturi obţinut la alegerile parlamentare (75%) şi la alegerile pentru consiliile judeţene (25%). Pe baza acestor performanţe se face o distribuire proporţională a sumei alocate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Social-democratul mai precizează că legea stabileşte un prag maxim ce nu poate fi depăşit în ceea ce priveşte alocarea bugetară pentru subvenţiile acordate partidelor politice de 0,04% din veniturile bugetare, prag ce nu a fost atins niciodată.

„Considerăm că, aşa cum este stabilit un prag maxim, este oportun să se stabilească şi un prag minim, de 0,02%, din veniturile prevăzute în bugetul de stat, în acest fel putându-se asigura un tratament egal pentru toate partidele politice”, a conchis Mircea Drăghici. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite