DOCUMENT Proiect privind semnătura electronică, blocat de ministrul Comunicaţiilor, în condiţiile în care ar fi schimbat regulamentul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shuttersotck
Foto Shuttersotck

Mai mulţi funcţionari ai Ministerului Comunicaţiilor au redactat un proiect prin se dorea schimbarea legii privind semnătura electronică. Motivul invocat: legislaţia din România trebuie adaptată celei europene. Însă proiectul a fost blocat la nivelul instituţiei de ministrul Alexandru Petrescu, în condiiţiile în care iniţiativa ar fi fost în contradicţie cu prevederile europene, potrivit unor surse politice.

În expunerea de motive a proiectului redactat la nivelul Ministerului Comunicaţiilor se explica felul în care s-a ajuns la Regulamentul UE nr 910/2014 al Parlamentului European şi faptul că şi România ar trebui să armonizeze legislaţia, ţinând cont de acesta. 

„Având în vedere că Directiva 1999/93/CE reglementa semnăturile electronice fără să ofere un cadru transfrontalier şi intersectorial cuprinzător pentru tranzacţii electronice sigure, demne de încredere şi uşor de folosit, Comisia Europeană a întreprins demersuri pentru consolidarea şi extinderea acquis-ului din respectiva directivă, rezultând Regulamentul UE nr.910/2014 al Parlamentului European şi Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE şi abrogare a Directivei 1999/93/CE“, se arată în expunerea de motive a proiectului 

De asemenea, se specifica faptul că: „Unul dintre obiectivele Regulamentului este de a elimina barierele existente în calea utilizării transfrontaliere a mijloacelor de identficiare electronică utilizate în statele membre pentru autentificare cel puţin pentru serviciile puiblice”. 

Proiectul are avizele date de subsecretari de stat, directori din instituţie şi de Serviciul juridic şi contencios administrativ (vezi numele acestora în documentele ataşate). Însă, documentul a fost blocat la nivelul conducerii ministerului, potrivit unor surse politice, problema fiind faptul că prevederile din proiect ar fi intrat în contradicţie exact cu regulamentul pe care urmăreau să îl pună în aplicare. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite