Bătaie la şedinţa CGMB în cadrul căreia Primăria a decis să ofere 2.500 de lei primă pentru nou-născuţi. „Au fost daţi cu capul de pereţi şi de uşi“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un stimulent financiar în cuantum de 2.500 de lei va fi acordat pentru fiecare nou-născut, conform unui proiect de hotărâre votat de consilierii generali ai Capitalei. Înainte de votarea iniţiativei a izbucnit un scandal între poliţişti şi câţiva cetăţeni veniţi să participe la şedinţă.

UPDATE USR a negat faptul că reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale ar fi agresat poliţiştii. De asemenea, aceştia au subliniat că PSD şi Gabriela Firea încalcă legea în momentul în care nu vor să dea drumul reprezentanţilor societăţii civile la şedinţele publice.

UPDATE Cu 48 de voturi „pentru“, proiectul de hotărâre a fost adoptat. În continuare, consilierii se contrează verbal pe subiectul prezenţei societăţii civile în sala de şedinţă. 

UPDATE Viceprimarul Bădulescu a anunţat că la ieşirea din clădire, persoanele care au intrat în instituţie vor fi legitimitate de forţele de ordine. „Exerciţiul de democraţie nu se face prin forţă“, a subliniat Bădulescu.

UPDATE Primarul general Gabriela Firea a declarat că responsabilii de incidente sunt cei de la USR pentru că ar fi permis intrarea ilegală în clădire a mai multor persoane. Mai mult, aceasta a punctat faptul că trei poliţişti au fost loviţi, fiind nevoie ca acesta să meargă la spital. Potrivit primarului general, poliţişti au fost daţi cu capul de uşă. „Domnii şi doamnele care au vrut să intre ilegal în Primărie i-au lovit pe poliţiştii locali. Trei dintre ei sunt acum la spital. I-au lovit cu un corp contondent, i-au dat cu capul de pereţi şi de uşi. Au făcut un scandal monstru“, a declarat Firea la Digi24.

Scandal şi îmbrânceli la uşa Gabrielei Firea. Un grup de bucureşteni a avut proasta inspiraţie să creadă că pot participa la o şedinţă publică

UPDATE Şedinţa a fost întreruptă în urma unui scandal început între reprezentanţii Opoziţiei şi cei ai majorităţii din Consiliul General. Motivul a fost faptul că în sala nu e permis accesul cetăţenilor care voiau să particepe la şedinţă.

Sumele ar urma să fie acordate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Pentru obţinerea stimulentului, este necesar ca măcar unul dintre părinţi să aibă domiciliul sau reşedinţa pe raza Municipiului Bucureşti, iar naşterea copilului să fi fost înregistrată într-o maternitate din cadrul unităţilor sanitare cu paturi de la nivelul Capitalei. Cererea privind acordarea stimulentului se va depune la DGASMB, împreună cu documentele doveditoare: certificatul de naştere al copilului; o cerere tipizată; biletul de ieşire din spital/certificat medical constatator al naşterii emis de către unitatea sanitară; extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar, după caz. Termenul de depunere a dosarului este o lună de la data naşterii copilului.

Imagine indisponibilă

În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că, potrivit prevederilor Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să intervină pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a persoanei, familiei, grupurilor ori comunităţilor.

Scăderea natalităţii 

Din raportul de specialitate reiese că, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada 2010 — 2015, numărul nou-născuţilor, ai căror părinţi au rezidenţa pe raza Municipiului Bucureşti, a scăzut, astfel că, dacă în anul 2010 s-au înregistrat 21.147 copii, în anul 2015 s-au înregistrat 19.255 copii. Totodată, datele Eurostat bazate pe recensământul din 2011 arată că România se află printre primele cinci state din 28 în care declinul demografic este cauzat atât de sporul natural negativ, cât şi de migraţia netă cu valori negative.

„Reducerea continuă a natalităţii, în paralel cu o creştere constantă a numărului vârstnicilor, va determina schimbarea echilibrului între generaţii, cu consecinţe majore asupra dezvoltării socio-economice viitoare prin reducerea, progresivă, a disponibilităţilor privind resursele umane. (...) Conform datelor prezentate de către Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice, ponderea populaţiei tinere (0 - 14 ani) şi a celei adulte (15 - 65 ani) se va reduce, în timp ce proporţia populaţiei de peste 65 de ani şi peste va creşte exploziv, apropiindu-se de 20% în anul 2030 şi depăşind 26% în anul 2026“, se menţionează în acelaşi document.

Propunerea stimulentului este motivată de multiplele cheltuieli pe care o familie tânără trebuie să le realizeze odată cu venirea pe lume a unui nou-născut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite