Proiect: Primarii, preşedinţii de CJ şi consilierii locali să aibă maximum două mandate succesive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Alexandru Băişanu a depus săptămâna aceasta, la Parlament, o iniţiativă legislativă care propune ca toţi aleşii locali, de la primari, la preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii judeţeni şi locali să nu poată avea decât două mandate succesive în aceste funcţii, după exemplul limitării mandatelor preşedintelui României.

Potrivit propunerii legislative, care cuprinde un articol unic, ”aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii comunali, orăşeneşti, municipali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive”. 

Potrivit iniţiatorului, propunerea legislativă vine în întâmpinarea nevoii de a asigura un cadru propice evoluţiei fireşti a statului de drept, a administraţiei publice locale şi a democraţiei româneşti.

”În mod firesc apare nevoia de a crea un cadru legislativ care să limiteze numărul de mandate ale aleşilor locali cu scopul de primenire permanentă a celor care trebuie să-şi asume conducerea unităţilor administrativ teritoriale. Realitatea ne arată că nivelul performant de competenţă poate fi atins în două mandate consecutive”, se precizează în expunerea de motive.

Deputatul consideră că ”principiile care stau la baza limitării numărului de mandate consecutive pentru cea mai înaltă funcţie în stat (Preşedintele României) pot fi referinţa fundamentală şi în cazul aleşilor locali”. 

Iniţiativa legislativă a fost înregistrată miercuri la Camera Deputaţilor, forul decizional fiind Senatul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite