Proiect PNL: Primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Scrutinul într-un singur tur, o soluţie legislativă total greşită

Proiect PNL: Primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Scrutinul într-un singur tur, o soluţie legislativă total greşită

Partidul condus de Raluca Turcan a depus un proiect de lege prin care cere reveniea la alegerea primarilor în două tururi. FOTO Mediafax

Mai mulţi parlamentari PNL au depus, la Senat, o propunere legislativă privind Statutul aleşilor locali care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în condiţiile în care scrutinul într-un singur tur este o soluţie legislativă „total greşită”, iar persoana aleasă nu are legitimitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţiativa prevede că: „Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin. Acesta se organizează şi în caz de balotaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de primar”.

De asemenea, la al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Al doilea scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur, fiind declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Liberalii argumentează, în expunerea de motive, că este nevoie ca persoana care îndeplineşte funcţia de primar să se bucure de încrederea întregii comunităţi şi să aibă legitimitate conferită prin votul a cât mai mulţi membri ai comunităţii.

„Alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, cu votul majorităţii celor care se prezintă la vot, este o soluţie legislativă total greşită. În această situaţie, persoana aleasă nu va avea legitimitate. Pot exista situaţii, mai ales în condiţiile unei participări scăzute la vot, ca primarul unei localităţi să fie ales cu un număr extrem de mic de voturi”, au mai precizat parlamentarii PNL. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările