Proiect PMP: Abrogarea pensiilor de serviciu şi majorarea indemnizaţiile pentru veteranii de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tomac, preşedinte PMP
Eugen Tomac, preşedinte PMP

PMP a depus la Senat un proiect care abrogă pensiilor de serviciu ale personalului Curţii de Conturi, Corpului diplomatic, Avocatului Poporului şi indemnizaţiile pentru limita de vârstă ale deputaţilor şi senatorilor. Iniţiativa modifică şi cuantumul indemnizaţiilor veteranilor de război

„Art. I. - La data intrării în vigoare a prezentei legi (1 decembrie 2018 - n.r.) se abrogă prevederile cu privire la: a) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă; b) pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi; c) pensiile de serviciu ale membrilor Corpului diplomatic şi consular al României; d) indemnizaţiile pentru limita de vârstă ale deputaţilor şi senatorilor; e) pensiile de serviciul ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice; f) pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari; g) pensiile de serviciu ale Avocatului Poporului”, se arată în proiectul de lege iniţiat de 18 parlamentari PMP printre care se numără şi senatorul Traian Băsescu.

De asemenea, iniţiativa legislativă aduce modificări şi articolului 1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, în sensul schimbării cuantumului indemnizaţiei pentru invalizii şi veteranii de război.

„«Art. 1 – (1) Invalizilor de război, veteranilor de război, văduvelor de război şi văduvelor de veteran de război li se acordă o indemnizaţie după cum urmează: a) invalizilor de război: - două câştiguri salariale medii utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate; - 1,5 câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate; - un câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărlor sociale de stat, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate; b) veteranilor de război: - 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; c) văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit: - 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; d) văduvelor de veterani de război, dacă nu s-au recăsătorit: - 25% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; (2) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) lit a) se actualizează ori de câte ori se majorează câşrigul salarial avut în vedere la stabilirea acesteia.»”, potrivit sursei citate.

În forma aflată în vigoare a Legii 49/1991, cuantumul indemnizaţiilor pentru aceştia este următorul: „a) Invalizilor de război - 2.000 lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate; - 1.500 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate; - 1.200 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate. b) Veteranilor de război - 1.000 lei lunar. c) Văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit - 1.000 lei lunar”.

Totodată, proiectul PMP modifică şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. Astfel, urmaşii militarilor care au participat la acţiuni militare, indiferent de numărul acestora şi chiar dacă au câştiguri salariale sau din activităţi independente, beneficieze de o indemnizaţie lunară egală cu solda funcţiei de bază brută sau cu salariul de bază brut pe care a avut-o cel decedat. Se menţine şi în proiectul de lege al PMP prevederea potrivit căreia „în situaţia în care suma este inferioară câştigului salarial mediu brut, indemnizaţia este egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat” pentru urmaşii celor din armată care au decedat în acţiuni militare.

Iniţiativa legislativă a partidului de opoziţie prevede abrogarea a două alineate ale Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război.

În forma în vigoare a Legii 44/1994 cele două alineate,propuse spre abrogare prin proiectul PMP, prevăd următoarele: „Văduva de război care are dreptul la pensia I.O.V.R. în condiţiile legii primeşte, pe lângă această pensie, şi pensia de asigurări sociale. Soţul supravieţuitor al veteranului de război, care nu s-a recăsătorit, beneficiază de jumătate din indemnizaţia de veteran de război şi din renta lunară prevăzută la art. 13 şi 14, precum şi de jumătate din numărul călătoriilor gratuite la care avea ori trebuia să aibă dreptul, potrivit legii, soţul decedat. Văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit vor beneficia de 100% din indemnizaţia de veteran de război, dacă soţii acestora înaintea decesului nu au fost decoraţi cu ordine sau medalii de război ori cu Medalia "Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945"”.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat care va vota în calitate de primă Cameră sesizată, for decizional pentru proiectul de lege fiind Camera Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite