Proiect: Numărul de membri pentru înfiinţarea unui sindicat să fie redus de la 15 la 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Petre Florin Manole. FOTO Eduard Enea
Deputatul Petre Florin Manole. FOTO Eduard Enea

Deputaţii Petre Florin Manole şi Adrian Dohotaru au iniţiat un proiect de lege care urmăreşte reducerea numărului de membri necesari pentru înfiinţarea unui sindicat, de la 15 la 3, motivând că salariaţii ar avea mai multe şanse să-şi apere drepturile şi interesele.

Cei doi aleşi, alături de alţi 13 deputaţi care au semnat proiectul, vor să modifice Legea 62/2011 a dialogului social. „Prezenta propunere legislativă urmăreşte să reducă numărul de membri necesari pentru ca un sindicat să fie înfiinţat, de la 15 la 3, cu scopul de a da cât mai multe şanse salariaţilor de a se organiza în sindicate pentru a-şi apăra mai bine şi mai eficient drepturile şi interesele economice şi sociale”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii susţin că dreptul la asociere în vederea apărării colective a drepturilor este drastic limitat prin lege la ora actuală. „Această modificare legislativă este justificată şi mai mult de abuzurile şi presiunile la care sunt supuşi salariaţii în diverse companii. Celor care sunt hărţuiţi, discriminaţi, concediaţi abuziv şi care lucrează în condiţii inumane, care nu sunt sub protecţia legilor şi a drepturilor constituţionale, legiuitorul trebuie să le ofere pârghii adecvate pentru a-şi putea crea instrumentele necesare apărării”, afirmă iniţiatorii.

De asemenea, deputaţii arată că, în conformitate cu rapoartele anuale de activitate ale Consiliului Naţional al Discriminării, peste 50% din petiţiile primite de această instituţie se referă la cazuri de discriminare la locul de muncă, iar conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Sindicatelor, România este singurul stat membru al Uniunii Europene în care au loc încălcări sistematice ale drepturilor salariaţilor. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite