Proiect de lege al UDMR: Condamnaţii pot fi eliberaţi condiţionat mai repede şi scapă de 30 de zile de închisoare pentru fiecare carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, este unul dintre iniţiatori. FOTO Arhivă Adevărul
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, este unul dintre iniţiatori. FOTO Arhivă Adevărul

O propunere legislativă semnată de 12 parlamentari UDMR şi depusă la Parlament prevede că eliberarea condiţionată poate fi realizată după executarea a jumătate din pedeapsă, pentru cazul în care nu depăşeşte 10 ani, faţă de două treimi, cât prevede Codul Penal în prezent, iar în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare.

În proiectul de lege de modificare a Codului Penal iniţiatorii acest cod, referitor la condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii, astfel încât „eliberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul în care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din pedeapsă, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani”, arată News.ro.  

Codul Penal actual prevede că poate beneficia de eliberare condţionată cel care a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, potrivit aceleiaşi surse. 

Proiectul mai prevede că în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate, sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie. 

De asemenea, proiectul mai prevede modificarea articolului 36 din legea 254/2013 privind executarea pedepselor. Parlamentarii UDMR propun ca regimul închis să se aplice iniţial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă, la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani. În prezent, această prevedere se aplică pentru orice tip de pedeapsă cu închisoarea. 

O altă modificare este cea a articolului 37: „Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă, la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţă, la pedepse mai mari de un an,  dar care nu depăşesc 3 ani“, se arată în iniţiativa parlamentarilor UDMR. În prezent, legea prevede că „regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani”. 

În proiect mai este introdusă o prevedere care arată că, în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an, executarea pedepsei se face în arest la domiciliu.

Iniţiatorii mai propun ca, în cazul în care persoana condamnată renunţă la procentul de 40% din veniturile realizate în penitenciar, în favoarea penitenciarului, atunci munca se consideră nerenumerată şi zilele executate pentru zilele de muncă prestate. Astfel, în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă, faţă de 5 zile executate, pentru 4 zile de muncă, cum prevede legislaţia în prezent.

În cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă. Actuala legislaţie prevede 4 zile executate, pentru 3 zile de muncă. De asemenea, potrivit propunerii legislative, în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 2 zile executate pentru o noapte de muncă. În prezent, se consideră 3 zile executate, pentru două nopţi de muncă.  

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite