Proiect de lege: Parlamentul l-ar putea demite pe Mugur Isărescu. „BNR este stat în stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR trebuie să prezinte un raport anual Parlamentului. Dacă plenul reunit al celor două Camere respinge raportul, Consiliul de Administraţie al BNR este demis automat, se arată într-un proiect de lege depus luni, la Parlament, de senatoarea ALDE Cristiana Anghel.

Legislaţia actuală impune guvernatorului BNR ca, în numele Consiliului de Administratie, să prezinte Parlamentului, până la data de 30 iunie a anului următor, raportul anual al Băncii Naţionale a României, care cuprinde activităţile instituţiei, situaţiile financiare anuale şi raportul de audit. Documentele sunt dezbătute în şedinţa comună a Parlamentului, dar fără să fie supuse votului. Practic, în acest moment Mugur Isărescu nu poate fi demis. 

Potrivit proiectului iniţiat de Cristiana Anghel, Guvernatorul Băncii Naţionale a României trebuie să prezinte până la data de 30 iunie a anului următor raportul anual al instituţiei, iar respingerea acestuia de către plenul reunit al celor două Camere atrage demiterea de drept al Consiliului de Administraţie al BNR.

De asemenea, în proiectul semnat de senatoarea grevistă, este prevăzut că revocarea din funcţie a oricărui membru al CA al BNR se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere. Potrivit legislaţiei în vigoare, revocarea din funcţie a unui membru al Consiliului se face de către Parlament, numai dacă acesta se face vinovat de abateri grave, o prevedere care nu s-a aplicat niciodată.

„BNR are un statut privilegiat“

În expunerea de motive a legii, Cristiana Anghel susţine: "Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale au un statut privilegiat. Banca Naţională a României este «stat în stat». Parlamentul României trebuie să repună statutul BNR pe făgaşul normal, constituţional. Cu toate că BNR, în calitate de autoritate administrativă autonomă se bucură de o personalitate juridică, guvernatorul având calitatea de ordonator principal de credit, autonomia acesteia nu este absolută, având în vedere obligaţia de a prezenta rapoarte în faţa Parlamentului, care, la rândul său, ar trebui în anumite condiţii să poată revoca membrii Consiliului de Administraţie", se arată în expunerea de motive.

Astăzi, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României este compus din 9 membri, dintre care un preşedinte, care este şi guvernator al BNR, un vicepreşedinte, care este şi prim-viceguvernator, precum şi 7 membri, dintre care 2 sunt şi viceguvernatori, iar ceilalţi 5 membri nu sunt salariaţi ai Băncii Naţionale a României. Ei sunt numiţi de Parlament pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului, iar un membru al CA poate fi revocat de către Parlament doar dacă încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite