Proiect de lege: 23 de parlamentari propun ca primarii să îşi poată angaja un consilier personal pe probleme de diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PNL, Viorel Badea, e unul dintre parlamentarii de diaspora. FOTO Arhivă Adevărul
Senatorul PNL, Viorel Badea, e unul dintre parlamentarii de diaspora. FOTO Arhivă Adevărul

23 de deputaţi şi senatori, de la PSD, PNL şi independenţi au depus, la Camera Deputaţilor, cu doar trei luni înainte de alegerile parlamentare, un proiect de lege potrivit căreia primarii vor putea să îşi angajeze, în limita numărumui maxim de posturi disponibile, un consilier personal pe probleme de diaspora, pentru a menţine legătura cu românii care trăiesc în afara ţării.

Proiectul de lege depus la Camera Deputaţilor de cei 23 de parlamentari proveniţi din PNL, PSD, dar şi neafiliaţi, urmăreşte modificarea şi completarea  legii administraţiei publice locale 215/2001 prevede că primarii pot angaja, în limita numărului maxim de de posturi aprobate, un consilier personal. 

Prin această iniţiativă, primarii oraşelor, municipiilor, ai municipiilor reşedinţă de judeţ, primarul Bucureştiului precum şi fiecare dintre primarii primăriilor de sector din Bucureşti pot înfiinţa, în limita numărului maxim de posturi aprobate, la cabinetul primarului, compartiment distinct format dintr-un consilier personal pentru relaţia cu diaspora, membru al cabinetului primarului. 

 „Se doreşte o legătură extrem de strânsă între românii de pretutindeni şi România, dar şi o implicare directă şi continuăîn dezvoltarea ţării noastre. Unul dintre elementele cele mai importante care pot favoriza o astfel de legătură este implicarea românilor din diaspora în dezbaterile politice privind viitorul ţării noastre, dar şi în procesul politicii de admnistraţie locală“, precizează iniţiatorii, printre care sunt şi parlamentari reprezentanţi ai diasporei ca Viorel Badea sau Mircea Lubanovici, în expunerea de motive. 

„Diaspora este parte integrantă a României, iar românii din afara graniţelor ţării nu aşteaptă lucruri diferite faţă de ceea ce aşteaptă românii din România. De aceea, implicarea diasporei în reorganizarea valorilor sociale, schimbarea mentalităţilor şi asumarea pro-activă a realităţilor din ţară este esenţială, mai ales printr-un proces de implicare directă”, adaugă iniţiatorii. . 

Tot în expunerea de motive, cei 23 de parlamentari susţin că prin adoptarea propunerii legislative, se poate evidenţia şi pune în valoare atît ingeniozitatea cât şi creativitatea românească, beneficiind cu toţii de transferul de idei şi proiecte, în ambele direcţii, din străinătate în România şi invers. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite