PROFIL Ce au făcut la viaţa lor viitorii comisari europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANALIZĂ „Adevărul“ vă prezintă trecutul profesional al viitorilor comisari europeni ce vor face parte din echipa lui Jean-Claude Juncker

Statele comunitare, cu excepţia Belgiei, care nu a făcut încă o propunere oficială, fiind măcinată de conflicte interne, au ales să trimită la Bruxelles oameni cu mare experienţă executivă: unii dintre ei foşti comisari europeni, alţii - foşti premieri sau miniştri în guvernele naţionale. Numai cinci state au nominalizat un candidat care nu a avut niciodată în carieră atribuţii guvernamentale sau alte funcţii înalte de decizie: România, Marea Britanie, Slovacia, Cipru şi Portugalia. Totuşi, spre deosebire de Corina Creţu, oamenii propuşi de celelalte patru state au mai deţinut funcţii secundare în guvern sau au fost diplomaţi de carieră.

1.  Luxemburg Jean-Claude Juncker (60 de ani)  

image

 Preşedintele Comisiei Europene 

Actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost prim-ministru al Luxemburgului timp de 18 ani. La data încetării mandatului său, era premierul european cu cea mai mare vechime în funcţie. A fost preşedinte al Eurogrupului, reuniunea miniştrilor de Finanţe din statele care au adoptat moneda euro- până în 2013, dar şi ministru de Finanţe în perioada 1989-1995.

2. Austria Johannes Hahn (57 de ani) 

image

În prezent, Hann este comisar european pentru Politică Regională şi vicepreşedinte al PPE. A fost ministru al Cercetării şi Ştiinţei din 2007 până în 2010, când a fost numit comisar european

3. Belgia Didier Reynders ( 56 de ani)        

Belgienii nu au făcut oficial o propunere, dar favorit este actualul ministrul de Externe Didier Reynders, fost ministru de Finanţe, dar şi ministru al Reformelor Instituţionale, timp de şapte ani.

image

4.    Bulgaria Kristalina Gheorghieva (60 de ani)

image

Fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale, Kristalina Gheorghieva este în prezent comisar UE pentru Asistenţă Umanitară şi face parte din familia popularilor europeni. A candidat inclusiv pentru calitatea de vicepreşedinte şi Înalt Reprezentant al CE pentru Afaceri Externe, dar a pierdut în favoarea italiencei Federica Mogherini.

5. Cehia Vera Jurova (49 de ani)

image

A deţinut postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi a lucrat în calitate de consilier pe fonduri europene în mai multe ministere. Jurova a criticat recent România, spunând că nu avem suficientă pricepere în atragerea fondurilor europene.

6. Cipru Christos Stylianides (56 de ani)

image

Cipriotul, de profesie stomatolog, este în prezent europarlamentar PPE. A fost purtător de cuvânt al Guvernului de la Nicosia.

7. Croaţia Neven Mimica (61 de ani)

image

În prezent este comisar pentru Protecţia Consumatorilor. Mimica a fost ministru pentru Integrare Europeană în Executivul de la Zagreb şi, la începutul carierei, a fost consilier economic în zona diplomaţiei.

8. Danemarca Margrethe Vestager (46 de ani)

image

Daneza deţine postul de ministru al Economiei şi Afacerilor Interne şi are în spate o carieră de 13 ani în politica naţională, dintre care trei în fruntea Ministerului Educaţiei.

9. Estonia Andrus Ansip (57 de ani)

image

A fost premierul Estoniei timp de nouă ani, în perioada 2005-2014 şi preşedinte al Partidului Estonian Reformator. A intrat în Parlamentul naţional în 2004, când a devenit ministru al Economiei.

10. Finlanda Jyrki Katainen (42 de ani)

image

Fostul premier finlandez a fost vicepreşedinte al PPE timp de trei ani, iar în prezent îşi dispută postul de comisar UE pentru Afaceri Economice şi Monetare cu Pierre Moscovici, propus din partea Franţei.

Potrivit publicaţiei germane „Der Spiegel“, Katainen beneficiază de susţinerea cancelarului german Angela Merkel.

11. Franţa Pierre Moscovici (56 de ani)

image

Francezul cu rădăcini româneşti şi evreieşt a fost ministru de Finanţe, dar şi ministru delegat pentru Afaceri Europene în Executivul condus de Lionel Jospin, la sfrâşitul anilor 90. În activitatea sa, însă, este posibil ca Moscovici să îi dea socoteală rivalului său, Katainen, anunţă presa străină. Mentorul lui Moscovici nu a fost nimeni altul decât Dominique Strauss-Kahn, care i-a fost profesor în perioada studenţiei.

12. Germania Gunther Oettinger (61 de ani)

image

Este actualul comisar al Energiei. O scurgere de informaţii de la Ambasada SUA arăta că Oettinger a beneficiat de susţinerea Angelei Merkel, însă nu neapărat pentru competenţa sa profesională, ci pentru că Merkel a ales un comisar care să nu o eclipseze, cel puţin la nivel discursiv, unde actualul comisar UE are deficienţe.

13. Grecia Dimitris Avramopoulos (61 de ani)

image

Ministrul grec al Apărării este un apropiat al premierului Antonis Samaras. Avramopoulos a mai fost primar al Atenei, timp de opt ani, şi a deţinut mai multe posturi în Guvern, inclusiv funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

14. Irlanda Phil Hogan (54 de ani)

image

Fost ministru al Mediului, irlandezul şi-a început cariera în politica naţională încă din 1987. De numele său este legată introducerea unor taxe suplimentare pe apă şi proprietăţi imobiliare.

15.  Italia Federica Mogherini (41 de ani)

image

Va prelua funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. A fost ministru de Externe al Italiei. În august 2013 a preluat conducerea delegaţiei italiene la Adunarea Parlamentară a NATO.

16. Letonia Valdis Dombrovskis (42 de ani)

image

Fostul premier leton, în vârstă de 42 de ani, Dombrovskis a deţinut şi portofoliul Finanţelor, în perioada 2002-2004 şi a fost membru al Parlamentului European. De asemenea, a deţinut postul de observator la Consiliul  Uniunii Europene. Totuşi, a devenit cunoscut în 2013, după ce a demisionat din funcţia de şef al Executivului, în urma unui accident produs în Riga. La acea dată, prăbuşirea acoperişului unui supermarket a provocat decesul a 54 de persoane.

17. Lituania Vytenis Andriukaitis (62 de ani)

image

Fost ministru al Sănătăţii, lituanianul în vârstă de 62 de ani a fost unul dintre cei care au pus bazele Constituţiei Lituaniei, adoptate în 1992. Ulterior, a devenit membru al Parlamentului şi a făcut parte din mai multe comisii parlamentare, dintre care amintim: Comisia pentru Afaceri Europene, Comisia Afacerilor Externe, Comisia NATO. În 2004  a demisionat din Parlament, după ce colegii săi au refuzat să îi ridice imunitatea la cererea procurorilor care îl acuzau de fapte de corupţie.

18.  Malta Karmenu Vella (64 de ani)

image

Politicianul maltez, în vârstă de 64 de ani, şi-a început cariera politică în 1968. Opt ani mai târziu, a contestat rezultatele alegerilor parlamentare din ţara sa şi a devenit cel mai tânăr membru al Parlamentului. A păstrat mandatul de parlamentar timp de 38 de ani fără întrerupere, iar în această perioadă a fost ministru al Lucrărilor Publice, ministru al Industriei şi, de două ori, ministru al Turismului.

19.  Marea Britanie Jonathan Hill (54 de ani)

image

Fost preşedinte al camerei lorzilor, Hill a fost consilier politic al fostului premier John Major, în momentul în care s-a semnat Tratatul de la Maastricht.

20. Polonia Elzbieta Bienkowska ( 50 de ani)

image

Actual ministru al  Infrastructurii şi Dezvoltării, Bienkowska a mai deţinut portofoliul Dezvoltării Regionale, în perioada 2007-2013. Se descrie drept un tehnocrat.

21. Portugalia Carlos Moedas (43 de ani)

image

Deţine funcţia de secretar de stat în Executivul de la Lisabona. Moedas are un MBA de la Harvard şi a lucrat pentru compania Goldman Sachs. A participat la negocierile ţării sale cu Troica (CE-BCE-FMI), la începutul crizei financiare.

22.   România Corina Creţu ( 47 de ani)

image

A absolvit ASE-ul, dar a ales să intre în presă în 1990. A fost purtătorul de cuvânt al preşedintelui Ion Iliescu, deputat şi senator PSD, apoi, din 2007, parlamentar european.

23. Slovacia Maros Sefcovici (47 de ani)

image

A fost vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţiile Instituţionale. Înainte de numirea sa în fruntea Comisiei, a fost ambasador al Slovaciei în Israel.

24. Slovenia Alenka Bratusek (44 de ani)

image

A fost premier al Sloveniei timp de un an fiind prima femeia care a deţinut cea mai înaltă funcţie în guvernul sloven.

25. Spania Miguel Arias Canete (64 de ani)

image

A fost ministru al Agriculturii şi europarlamentar în perioada 1986-1999. Va fi, probabil, succesorul lui Dacian Cioloş în frunte aAgriculturii europene.

26. Suedia Cecilia Malmstrom (46 de ani)

image

Actualul comisar UE pentru Afaceri Interne, suedeza a intrat în Parlamentul European încă din 1999. Anterior, a fost ministru al Afacerilor Europene.

27.Ungaria Tibor Navracsics (48 de ani)

image

Actualul ministru de Externe al Ungariei, a deţinut şi portofoliul Justiţiei în perioada 2010-2014. Este cunoscut ca fiind un apropiat al premierului maghiar Viktor Orban.

28. Olanda Frans Timmermans (53 de ani)

image

Timmermans, actual ministru de Externe, este favorit pentru unul dintre posturile de vicepreşedinte al Comisiei Europene, iar presa olandeză îl cotează ca fiind viitorul om de nădejde al lui Jean-Claude Juncker.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite