Profil de ministru. Cine sunt potenţialii succesori ai lui Radu Stroe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Scutaru, Mihai Stănişoară şi Cristian David FOTO Mediafax
George Scutaru, Mihai Stănişoară şi Cristian David FOTO Mediafax

Fostul ministru de Interne, Cristian David, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, şi deputatul Mihai Stănişoară sunt cele trei nume vehiculate pentru a ocupa fotoliul de ministru de Interne. Ce îi recomandă pe candidaţi pentru a ocupa fotoliul lăsat liber de Radu Stroe?

Adrian George Scutaru este candidatul cu cele mai mari şanse pentru a deveni viitorul ministru de Interne, fiind un apropiat al liderului PNL Crin Antonescu. Liberalul care s-ar putea să-i ia locul lui Radu Stroe la Ministerul de Interne este un politician cu o vastă experienţă în probleme de securitate. S-a specializat în domeniul apărării şi securităţii prin mai multe cursuri şi seminarii pe care le-a urmat. Teoria învăţată a reuşit să o pună în practică în momentul în care a devenit deputat, având mai multe iniţiative legislative, unele dintre ele concretizate în legi adoptate.

Cea mai recentă lege se referă la stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (Lege 112/2012). Este vorba despre o măsură reparatorie, pentru aproximativ 26 de mii de pensionari din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în sensul amnistierii obligaţiilor de plată rezultate din scăderea pensiilor ca efect al recalculării şi revizuirii acestora.

Timp de trei ani, Scutaru a lucrat îndeaproape cu Teodor Meleşcanu, actalul şef SIE. George Scutaru a fost consilierul de imagine al lui Teodor Meleşcanu, preşedinte Alianţei pentru România, în perioada 1998-2001.

Meseria sa de bază este însă jurnalismul, pe care a părăsit-o pentru a intra în politică în anul 2002, ca preşedinte al Biroului Politic PNL Buzău. După numai doi ani, George Scutaru ajunge în Parlamentul României, trimis de cetăţenii din Buzău. Scutaru este membru al Comisiei comune speciale pentru elaborarea pachetului de legi privind Securitatea Naţională. Deputatul George Scutarua devenit liderul de grup al PNL de la Camera Deputaţilor, după ce Andrei Gerea a fost propus de liberali pentru funcţia de ministru al Economiei.


George Scutaru FOTO Mediafax
   

George Scutaru FOTO Mediafax

Mihai Stănişoară, fostul consilier al lui Băsescu

Cel de-al doilea potenţial candidat este deputatul PNL, Mihai Stănişoară. Ascensiunea sa politică a fost atinsă în PDL, ca ministru al Apărării în Guvernul Boc. De asemenea, Stănişoară a fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate în primul mandat al Lui Traian Băsescu.

Stănişoară a anunţat în martie că se mută la liberali, „după o chibzuinţă intensă“, deoarece „singurul partid care poate susţine şi implementa cu succes politici de dreapta în România e PNL“.

„Un lucru îmi este extrem de limpede: singurul partid care poate susţine şi implementa cu succes politici de dreata în România e PNL“, a spus Mihai Stănişoara, într-o conferinţă comună de presă cu liderul PNL, Crin Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu s-arătat surprins de plecarea lui Stănişoară, mărturisind că a lucrat bine cu acesta, atât atunci când i-a fost consilier pe probleme de securitate la Palatul Cotroceni, cât şi când a fost ministru al Apărării.

Specialist în domeniul Apărării

După ce în perioada mai - octombrie 2000, deţine funcţia de Secretar General în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară a absolvit în anul 2001 cursurile Colegiului Naţional de Apărare. Reales în anul 2004 ca deputat, Mihai Stănişoară a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor.

În perioada 2000-2007, Stănişoară a participat şi a moderat numeroase conferinţe, seminarii, colocvii şi mese rotunde în domeniile securităţii naţionale, securităţii şi cooperării internaţionale. În această perioadă, el a continuat să se instruiască în domeniul politicilor de securitate absolvind Colegiul Superior de Siguranţă Naţională (2005), Colegiul NATO de la Roma - Cursul pentru generali, ofiţeri de rang înalt şi ambasadori (2006). Din anul 2006, Mihai Stănişoară s-a înscris la doctorat în domeniul Ordine publică şi siguranţă naţională în cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti.

Mihai Stănişoară FOTO Mediafax 

Mihai Stanisoara FOTO Mediafax


Cristian David, al doilea mandat la Interne?

La data de 5 aprilie 2007, ca urmare a restructurării Cabinetului Tăriceanu, Cristian David a fost numit ministru al Internelor şi Reformei Administrative.

În octombrie 2008 presa a relatat despre o achiziţie pe bani publici făcută de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin care se achiziţionau autovehicule Dacia Logan la preţuri de 45.000 de euro, preţuri care, dacă se adaugă şi taxele de leasing asociate, ajungeau la aproximativ 70.000 de euro. Subiectul a fost menţionat inclusiv de către preşedintele Băsescu, acesta criticând aceste cheltuieli.

Ca urmare, PDL i-a cerut lui David demisia, dar acesta a refuzat, cerând în schimb, şi primind din partea premierului, concedierea şeful Poliţiei, chestorul Gheorghe Popa.

În presă, rămânerea lui David în funcţie a avut ca efect acuzaţii că Popa a fost doar un ţap ispăşitor şi că ministrul a evitat astfel răspunderea pentru afacere, pasând-o pe umerii şefului Poliţiei.

O lună mai târziu, în noiembrie 2008, Pavel Abraham, ofiţer superior de poliţie retras din funcţie în perioada mandatului ministrului David, a afirmat la o emisiune TV că la o percheziţie la locuinţa acestuia, efectuată în 1995, pe când era director al firmei Van Soesbergen SA, s-au găsit LSD, amfetamine şi cocaină.

În aceeaşi emisiune, precum şi într-un interviu acordat Realitatea FM, David a răspuns acuzaţiilor, precizând că el nu a consumat droguri şi că legătura sa cu ancheta respectivă a fost una marginală.


Cristian David FOTO Mediafax 
 

Cristian David foto Mediafax

Citeşte şi:

EXCLUSIV PNL va propune noul ministrul de la Interne abia peste o săptămână

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Relu Fenechiu, a declarat, pentru „Adevărul”, că propunerea privind înlocuitorul lui Radu Stroe va fi făcută de liberali pe 1 sau pe 2 februarie, la Delegaţia Permanentă a partidului.

Iohannis, despre o eventuală demisie a lui Radu Stroe: „Dacă ar fi fost cazul, atunci premierul trebuia să facă acest lucru, nu partidul”

rim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi, la Sibiu, că eventuala demisie a lui Radu Stroe, după tragedia aviatică din munţii Apuseni, este „eminamente o chestiune a Guvernului” şi nu una politică.

OPINIE Sebastian Zachmann, editor Politică: Regret că Radu Stroe e ministru în timpul vieţii mele

Domnule Radu Stroe, ştiu că nici prin cap nu vă trece să demisionaţi. Totuşi, poate că pentru o secundă, o să vă descoperiţi faţa umană, o să coborâţi printre muritori (aviatori, pădurari, medici etc) şi “o să luaţi în calcul”, cum vă place dumneavostră să spuneţi, să demisionaţi. Să nu fiţi slab! Să nu o faceţi! Ar fi incorect.

Crin Antonescu: Afirmaţiile lui Stroe, exemplu de comunicare catastrofală

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat miercuri că afirmaţiile ministrului Radu Stroe despre accidentul aviatic din urmă cu două zile a fost „un exemplu de comunicare”, specificând faptul că va propune conducerii „măsuri politice radicale”.

Radu Stroe, ministrul care ar trebui demis pentru bâlbâieli în accidentul aviatic: „Nu demisionez“

Reacţia ministrul de Interne Radu Stroe în urma accidentului aviatic din munţii Apuseni poate fi rezumată astfel: bâlbe, gafe şi declaraţii contradictorii. Radu Stroe este ministrul care nu şi-a asumat nimic, dar care nu se gândeşte la demisie. "Îmi pare rău că s-a întâmplat în mandatul meu", a spus ministrul. Surse din Guvern afirmă că se pregăteşte debarcarea lui Stroe, care, în acest moment este la Palatul Victoria alături de Crin Antonescu.

Antonescu, întrebat de ce mai este în funcţie Radu Stroe (PNL): „Pentru că aşa a vrut premierul“

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri că premierul Victor Ponta nu a pus problema demisiei ministrului de Interne, Radu Stroe, în urma accidentului aviatic de luni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Lanţul slăbiciunilor care a ucis doi oameni în Munţii Apuseni

Mai mulţi şefi de instituţii, dar şi un secretar de stat au fost schimbaţi din funcţii după ce raportul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni s-a soldat cu doi morţi şi cinci răniţi din cauza proastei coordonări a echipelor de salvare. Şeful Executivului a catalogat acţiunea de salvare ca fiind un „eşec total“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite