Procesul lui Dragnea a amânat „sentinţa“ pentru Tudorel Toader. În ce condiţii  mai poate ministrul Justiţiei să-şi salveze funcţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor surse politice, Tudorel Toader îşi poate salva postul dacă în următoarele trei săptămâni va veni cu o ordonanţă de urgenţă favorabilă lu Liviu Dragnea.

Exact în ziua în care Liviu Dragnea a avut termen la Curtea Supremă, Senatul, controlat de PSD, a amânat pentru a treia oară dezbatarea moţiunii simple depuse de Opoziţie împotriva ministrului Justiţiei Tudorel Toader. Următoarea şedinţă a Senatului este programată abia pe 6 mai. Săptămâna viitoare va fi Paştele catolic, apoi urmează Paştele ortodox, timp în care Parlamentul va fi în vacanţă. Potrivit unor surse politice, Tudorel Toader îşi poate salva postul dacă în următoarele trei săptămâni va veni cu o ordonanţă de urgenţă favorabilă lu Liviu Dragnea. Deocamdată, ministrul Justiţiei pare de neclintit. Întrebat dacă se aşteaptă să fie salvat de PSD, Tudorel Toader a răspuns: „De la ce să mă salveze? Sunt într-un pericol, sau ce?“.

Toader a fost ironic când presa l-a întrebat dacă s-a gândit să facă un pas în sapte având în vedere criticile aduse de liderii PSD. „Uitaţi, îl fac, am făcut doi“, a spus ministrul, călcând înapoi. Întrebat, concret, despre o eventuală demisie, ministrul Justiţiei a răspuns: „Orice variantă este posibilă, dar eu am spus şi repet, fără ca să deduceţi altceva, faptul că voi rămâne în minister şi că-mi voi îndeplini obligaţiile până în momentul în care în Monitorul Oficial apare cu nume şi prenume un alt ministru“. Altfel spus, nu demisionează, ci aşteaptă să fie remaniat de PSD.

Tăriceanu, ţinut în şah de PSD
Tot la Senat, Comisia Juridică, condusă de social-democratul Robert Cazanciuc, a amânat din nou raportul în cazul Tăriceanu. Procurorii DNA au solictat, încă din noiembrie anul trecut, ridicarea imunităţii liderului ALDE, acuzat că ar fi primit mită pe vremea când era premier. Amânările succesive reprezintă tactica lui Liviu Dragnea de a-l ţine captiv în alianţă pe Călin Popescu Tăriceanu. În momentul în care solicitarea DNA ajunge pe ordinea de zi a plenului, PSD va trebui să voteze în favoarea ui Tăriceanu, deci şeful Senatului ar scăpa de problemele penale şi ar fi liber să rupă alianţa cu Dragnea. Fără raportul Comisiei Juridice, solicitarea DNA nu poate fi supusă la vot în plenul Senatului.

Săptămâna trecută, întrebat dacă votul privind solicitatea DNA în privinţa preşedintelui Senatului nu este o prioritate pentru Comisia Juridică, Robert Cazanciuc a răspuns: „De ce ar fi o prioritate acest raport? Trebuie să punem în primul rând dosarele penale sau ceea ce aşteaptă oamenii de la noi, diverse acte normative care să le reglementeze viaţa? Deci dosarul penal este prioritatea comisiei juridice? Cred că prioritare sunt legile aşteptate de cetăţeni din partea noastră care să le facă viaţa mai bună“.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu are peste 70 de volume şi cuprinde peste 17.000 de pagini.

Voi rămâne în minister până când în Monitorul Oficial apare cu nume şi prenume un alt ministru. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite