Procedura primei şedinţe de Senat online. Cum vor vota parlamentarii modificarea Regulamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joi, senatorii vor sta acasă FOTO Arhivă
Joi, senatorii vor sta acasă FOTO Arhivă

Joi va avea loc şedinţa de plen al Senatului în care se va vota modificarea Regulamentului astfel încât iniţiativele legislative să poată fi făcute de pe Internet. Şedinţa de plen va avea loc online, iar în timpul votului senatorii vor putea intra în direct şi se vor exprima cu „pentru”, „împotrivă” sau „abţinere”.

Astfel, procedura şedinţei de plen a Senatului de joi prevede următoarele:

Şedinţa de plen a Senatului se va desfăşura online şi va fi difuzată în direct pe pagina de internet a instituţiei. Preşedintele de şedinţă, asistat de doi secretari ai Senatului, va deschide lucrările şedinţei.

Proiectul de hotărâre privind modificarea şi complemtarea Regulamentului Senatului va fi afişat pe pagina de internet a Senatului, ca fişier ataşat la ordinea de zi a plenului.

La dezbateri va lua cuvântul câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar, în ordinea mărimii grupurilor, în limita a 2 minute. Preşedintele de şedinţă va dispune efectuarea unui apel telefonic conform listei vorbiorilor existentă la unul din secretarii de şedinţă.

În vederea exercitării votului asupra Proiectului de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului Senatului, unul dintre secretarii de şedinţă va efectua apelul nominal al tuturor senatorilor, în ordine alfabetică.

Fiecare senator va fi apelat telefonic de către funcţionarii publici parlamentari desemnaţi, pe numărul de telefon comunicat. Lista cu numere de telefon ale senatorilor a fost pusă la dispoziţie de către liderii fiecărui grup parlamentar, respectiv de către senatorii neafiliaţi.

Secretarul Senatului va pronunţa numele senatorului care va exercita votul prin apel nominal. În acest moment, senatorul va intra în conexiune directă cu sala de plen şi îşi va spune numele şi prenumele, precum şi opţiunea de vot. Astfel, opţiunea „pentru” înseamnă că este de acord cu Hotărârea privind modificarea Regulamentului Senatului, respectiv opţiunea „contra” înseamnă că este împotriva modificării propuse, iar prin exprimarea opţiunii „abţinere”, se va abţine de la vot.

La finalul apelului nominal, vor fi reapelaţi senatorii care nu au răspuns la primul apel telefonic, în ordinea nominalizării lor de către secretarul de şedinţă.

Senatorul, care nu va răspunde la apelurile telefonice efectuate, va fi considerat absent.

Rezultatul votului va fi anunţat de preşedintele de şedinţă, după numărătoarea voturilor efectuată de secretarul de şedinţă care efectuează apelul nominal.

Vezi şi Alina Gorghiu susţine digitalizarea Parlamentului astfel încât propunerile legislative să poată fi făcute şi online

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite