Probă video. Cum sabotează PSD validarea noilor consilierili generali USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sedinta Consiliul General - CGMB FOTO Inquam Photos
Sedinta Consiliul General - CGMB FOTO Inquam Photos

La şedinţa de miercuri, 29 martie, a Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pe ordinea de zi s-a aflat şi validarea celor 4 locuri de consilieri din partea USR rămase libere după alegerile din decembrie. Însă nici la şedinţa de miercuri aceştia nu au fost validaţi. Motivul ţine de cvoromul necesar procedurii, care nu a fost îndeplinit, întrucât consilierii PSD au părăsit sala înainte de vot.

După alegerile parlamentare din decembrie, USR a rămas fără patru consilieri generali, care şi-a „mutat” activitatea în Parlament. Potrivit legii, pe cele patru locuri trebuie numiţi consilieri noi, astfel încât componenţa CGMB să fie egală cu rezultatul alegerilor locale. Din decembrie şi până acum însă, cele patru poziţii de consilier au rămas nevalidate, din cauză că nu s-a reuşit întrunirea cvorumului necesar. Asta s-a întâmplat şi la şedinţa de consiliu de miercuri, 29 martie, când, pe ultimele poziţii ale ordinii de zi, apăreau şi proiectele pentru validarea consilierilor USR.

Dintr-un video postat de cei de la USR pe pagina lor de Facebook se vede cum, în momentul în care s-a ajuns la validarea celor patru consilieri USR, Simona Popa, consilier general din partea PSD şi membru al Comisiei de Validare, a părăsit sală. Asta a dus la imposibilitatea aprobării celor patru consilieri, iar USR îi acuză pe cei de la PSD că, prin acest gest „încalcă dreptul cetăţenilor de a fi reprezentaţi aşa cum au votat”.
„Conform legii, USR are dreptul la 15 consilieri generali, drept acordat de peste 140.000 de bucureşteni care ne-au votat, dar PSD, prin Simona Popa, încalcă dreptul acestora de a fi reprezentaţi aşa cum au votat”, se arată în mesajul care a însoţit filmuleţul.

Amânări repetate

Chestiunea validării celor patru locuri de consilier general din partea USR a început după alegerile parlamentare din decembrie, când doi consilieri au devenit parlamentari, iar alţi doi şi-au dat demisia. Potrivit celor de la USR, s-a încercat numirea altor consilieri încă de la începtul anului, însă majoritatea PSD-ALDE s-a opus prin diferite mijloace. Punerea proiectelor de hotârăre pe ultimele locuri pe ordinea de zi, precum şi faptul că unii consilieri din Comisia de Validare părăsesc sala înainte de asta, este o situaţie care se tot repetă.

După şedinţa CGMB din 28.02.2017, când s-a întâmplat acelaşi lucru ca la ultima şedinţă, Roxana Wring, liderul de grup al consilierilor USR din Consiliu, a declarat că va  adresa instanţei pentru soluţionarea blocajului. De asemenea, consilierul a declarat că tergiversarea validării se datorează faptului că  se doreşte „consolidarea majorităţii PSD-ALDE în Consiliul General, pentru a putea trece şi proiectele care au nevoie de două treimi”.

„Nevalidarea celor 4 consilieri USR, plus faptul că PMP nu a propus încă un consilier care să îl înlocuiască pe Turcescu, înseamnă că numărul consilierilor în funcţie este 50, ceea ce reduce numărul necesar pentru aprobarea proiectelor de hotărâre de patrimoniu la 33, în viziunea PSD”, afirmă Roxana Wring într-un interviu acordat celor de la Hotnews.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite