Dăncilă rezistă. Moţiunea de cenzură a fost respinsă. Tăriceanu: Ce să vină? Un Guvern condus de un şomer: Orban? VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a reuşit să treacă cu bine de o nouă moţiune de cenzură, după ce Opoziţia nu a reuşit să strângă cele 233 de voturi necesare pentru demiterea Guvernului. Doar 200 de voturi a reuşit Opoziţia să strângă, potrivit unor surse politice.

UPDATE Viorica Dăncilă, după moţiune: „Nu au venit cu un program serios. Am văzut superficialitate, jigniri, ceea ce arată că nu a fost tratată cu seriozitate. democraţia presupune ca Opoziţia să utilizeze instrumentul. Dar dacă depui moţiunea, în primul rând trebuie să-i convingi pe ceilalţi că e real ce spui. 

Am înţeles că Justiţia a fost un subiect pe care noi l-am adus în spaţiul public, iar Opoziţia l-a adus împotriva noastră. Acest Guvern nu a modicat nici Codul Penal, nici Codul de Procedură Penală, aşa cum s-a întâmplat cu Guvernul Cioloş. 

Am avut o discuţie cu doamna Birchall şi i-am zis ca nicio entitate sau ministru să nu facă referire sau să intervină în actul de Justiţie. Suntem un guvern politic.  

UPDATE Moţiunea a fost respinsă. Doar 200 voturi au fost împotriva Guvernului, iar şapte pentru susţinerea acestuia, potrivit unor surse politice. De asemenea, au fost şi trei abţineri. 

UPDATE S-a terminat votul. 

UPDATE Opoziţia are nevoie de 233 de voturi ca moţiunea să fie adoptată. 

UPDATE A început votul moţiunii de cenzură. 

UPDATE Viorica Dăncilă: Am crezut că veţi folosi argumente, nu jigniri. Guvernul Cioloş a dat 114 OUG într-un an. Guvernul Dăncilă a dat tot 114, dar există o diferenţă: nu a modificat 151 de articole într-o singură noapte din Codul penal şi CPP. Daţi dovadă de onestitate. Doamna Turcan, încercaţi să faceţi diferenţa dintre voturile la europarlamentare şi voturile la parlamentare. O să rog pe cineva să vă explice. Mai uşor cu ameninţările.  

FOTO Inquam / George Călin

Imagine indisponibilă

UPDATE Daniel Fenechiu, drept la replică pentru Şerban Nicolae: Niciodată PNL nu va fi nevoit să-mi plastografieze semnătura. PSD, în loc să ţină cont cu votul românilor, se ocupă cu stupizenii de acest gen. 

UPDATE Şerban Nicolae, PSD: Spre deosebire de majoritatea semnatarilor, eu chiar am citit acest text. Când îi falsificaţi semnătura domnului Fenechiu, măcar apelaţi la unul care se pricepe la fals şi uz de fals. La ăla cu 7 case. 

UPDATE Emil Paşcan, PMP: Sancţiunea este a cetăţenilor, vădită prin votul din 26 mai. Mă aşteptam ca măcar de formă Guvernul să-şi pună cenuşă în cap. Doamna Dăncilă nu e zi să nu siluească limba română. Domnul Daia, când nu plimbă oaia, se luptă cu cormoranii. Acesta este un guvern caricatural. PMP va susţine fără rezerve această moţiune. 

UPDATE Victor Ponta, ProRomânia: Noi nu am semnat textul, dar vom vota pentru. Textul moţiunii a fost un fake. Când vrei să schimbi un Guvern prin moţiune, vii şi spui ce pui în loc. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: Am trecut mereu peste acuzaţii, unele deşănţate, hilare, pentru că am înţeles că acesta e jocul democratic. E un spectacol, fără doar şi poate. Textul moţiunii de cenzură, cu toată experienţa mea, mi-a pus capac. Cred că politicienii nu mai au inspiraţie. Nu cred că guvernarea PSD-ALDE e perfectă. Am făcut lucruri bune, am făcut şi greşeli. Am văzut că moţiunea nu e serioasă. Dvs vorbiţi de dezbinare, de şantaj şi teroare. Dvs. care sunteţi reprezentanţi partide care nu sunt în stare să câştige alegerile. Ştiu că vă deranjează. Şi eu v-am ascultat inepţiile. Dumneavoastră care promiteţi ordonanţe şi arestări după ce luaţi puterea? Dumneavoastră care contestaţi proprietatea privată şi spuneţi că familia ar trebui să dispară ca să trăim în grup. Dumneavoastră care vă burduşiţi cu odraslele foştilor securişti şi îi prezentaţi the next generation. Aţi ridicat insulta la rang de virtute!  

M-am gândit cum ar arăta un Guvern mozaic condus de un şomer: Ludovic Orban. PNL, în loc să aibă în fruntea lui un lider din profesiile liberale, are un şomer. Acest Guvern ar fi completat de domnii Barna, Cioloş, Rareş Bogdan. Ce-ar putea să le oferiţi românilor în afară de ceartă? Aţi sta în genunchi cu faţa către Bruxelles. Uitaţi de această moţiune! Aveţi în continuare un culoar la DNA care vă ajută să faceţi dosare. Aveţi grijă, că cei din Pădure ( aluzie la SRI- n.r.) se răzgândesc destul de repede şi o să fiţi din vântători, vânaţi. 

FOTO Inquam / George Călin

Calin Popescu Tariceanu Inquam Photos / George Calin

UPDATE Attila Korodi, UDMR, acuză Guvernul că nu a intervenit promt la incidentele din Valea Uzului: „Vinovaţi sunt MAI şi prefecţii din Harghita şi Bacău“. 

UPDATE Dan Barna, lider USR: Acest Guvern nu trebuia să guverneze vreodată România. A fost o catastrofă. Este creaţia unui om care s-a crezut mai presus de lege tot timpul şi acum este unde este. După votul din 26 mai, acest Guvern nu mai are sprijinul românilor. În fiecare an, un oraş de mărirmea Sibiului pleacă în străinătate. Alungaţi românii din ţară. Vă cer, domnilor colegi, să începeţi să ascultaţi voinţa românilor. Nu vă doresc soarta domnului Dragnea, dar ne dorim dreptate pentru toţi cei care am fost abuzaţi, loviţi, bătuţi în 10 august.

UPDATE Raluca Turcan, deputat PNL: Tot ce am scris în moţiune a fost confirmat de români la alegerile din 26 mai. Oamenii au dat un vot împotriva ticăloşiilor PSD-ALDE ridicate la nivel de stat: cozi şi umilire pentru românii din străinătate, parole de acces la intrarea în oraşe, duba de la Topoloveni. Românii au votat împotriva poliţiei politice şi a incompetenţei. Sunteţi Guvernul care l-a servit şi îl serveşte pe Liviu Dragnea. Cel puţin încă doi miniştri ar trebui să fie azi lângă Dragnea. Oamenii vor să fie trimis acasă Guvernul. Economia e pe butuci, majoritatea e destul de fragmentată, dar cine ar fi mai ticălos în această ţară: cei care jecmănesc România sau cei care şi-ar asuma o guvernare responsabilă? Putem să oferim un Guvern care să demareze rapid construcţia de autostrăzi. Singurii care taie sunteţi dvs: tăiaţi speranţa românilor că pot reuşi în această ţară prin muncă şi prin educaţie. 

UPDATE Florin Iordache, deputat PSD: Termenul pentru descrierea moţiunii de cenzură e ipocrizie. Nu am auzit să cereţi deschiderea mai multor secţii de vot în străinătate (vociferări din sală). Linişte puţin şi aveţi de învăţat. Aţi profitat dn plin de organzarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. V-aţi făcut un obicei din atacul la CCR. Funcţionaţi după principiul: cine nu sare ia condamnare! Lumea nu a uitat cât rău aţi făcut când aţi fost la guvernare. Nu vom permite ca moţiunea să treaă, nu vom permite revenirea la austeritate. 

FOTO Inquam / George Călin

Florin Iordache Inquam Photos / George Calin

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă: Este a treia oară când vin în Parlament cu ocazia unei moţiuni şi observ aceeaşi abordare a Opoziţiei: mistificarea adevărului şi supremaţia jignirilor în faţa bunului-simţ. Am citit moţiunea în speranţa că voi găsi măcar o ideea constructivă. Nu am găsit. Întregul text arată incapacitatea Opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele acestei ţări. E evident că nu reprezentaţi o alternativă la guvernare. Vă întreb: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Eu ştiu că nu. Ce vor câştiga românii dintr-o eventuală venire a dvs la guvernare: sloganuri, austeritate? Trebuie să le spuneţi că sunteţi alianţa austerităţii. Românii o duc mai bine. Nu o spun eu, o spune Eurostat. Sunt multe familii care pot oferi o şansă copiilor lor. Au crescut pensiile, iar preţurile pentru multe medicamente au scăzut. Şomajul, la cel mai mic nivel. Avem rezultate care nu pot fi contestate. Anul trecut, am avut investiţii de 5,1 miliarde de lei. 

Pensiile au fost majorate în avans. Vă e greu să înţelegeţi majorările, pentru că aţi tăiat. Urmează o creştere în avans faţă de 2020. La 1 septembrie punctul de pensie va creşte iar. Nu mai răspândiţi în spaţiul public minciuni. Avem bani de pensii şi de salarii. Să ştiţi că nu mă intimidaţi! Sunt un om responsabil. 

UPDATE Cristina Prună, USR: Românii au votat în mod covârşitor în 26 mai cea mai legimită moţiune de cenzură împotriva celui mai toxic Guvern. Sancţiunea împotriva Guvernului şi a PSD vine direct de la cetăţeni. PSD aşi ALDE au mutilat instituţii importante şi au atentat constant la statul de drept. Doamnă prim ministru, rolul dvs s-a încheiat. Puteţi pleca liniştită acasă, pentru că românii v-au luat un bilet doar dus. Acţiunile dvs din ziua votului nu trebuie să atragă răspunderea politică, ci şi răspunderea legală. Duba de Topoloveni, parola de la Târgovişte sau „nimicul de Suceava“ sunt mărci înregistrate pentru PSD. România are nevoie de un Guvern cu maximum 15 ministere, orientat către educaţie, sănătate şi atragere de fonduri europene. 

UPDATE A început şedinţa de plen. 250 de deputaţi şi senatori sunt prezenţi. 

UPDATE Tanczos Barna, senator UDMR: Domnul Ludovic Orban spune că dacă ar exista sprijinul UDMR ar trece toate moţiunile. Iată că acum există sprijinul UDMR, să vedem dacă trece. 

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament. Premierul discută cu Ana Birchall şi cu Mihai Fifor. 

UPDATE Parlamentarii ALDE nu vor vota la moţiune. Vor sta în bănci, pentru a nu fi suspiciuni de trădare. 

UPDATE Ludovic Orban, lider PNL: Le mai adresez public un mesaj parlamentarilor PSD şi ALDE. Aveţi două variante: să vă încetaţi cariera politică sau să aveţi şansa de a vă reabilita în faţa cetăţeanilor români votând moţiunea de cenzură! Parlamentarii PSD şi ALDE trebuie să înţeleagă că românii vor altă guvernare. Orice parlamentar ALDE sau PSD care va vota moţiunea va ave aşansa să se debaraseze de regimul ticălos din ultimii doi ani şi jumătate. Depinde de conştiinţa fiecărui parlamentar. 

UPDATE Viorica Dăncilă, înainte de moţiune: ”Nu am nicio emoţie, am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianţă”:

Întrebată dacă va discuta cu parlamentarii din PSD sau cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şeful Executivului a răspuns că nu mai este necesar. ”Nu cred că este nevoie. Sunt oameni încare am încredere. Oameni care dau dovadă de foarte multă responsabilitate şi astăzi vom vedea rezultatul”, a răspuns Dăncilă.

UPDATE Deputatul PSD Valeriu Steriu precizează că parlamentarii PSD nu sunt obligaţi să rămână în bănci: ”Este opţiunea fiecăruia, nu a fost vreo directivă dată de cineva. Fiecare hotărăşte dacă participă sau nu la vot, în primul rând. Este mai degrabă sarcina Opoziţiei să asigure cele 233 de voturi şi probabil a găsi forma prin care să existe un cvorum. Tocmai de aceea, pentru cvorum, pentru a avea această moţiune discutată şi votată astăzi, suntem acolo cu toţii pentru a vedea cum îşi strânge Opoziţia voturile necesare”.

Viorica Dăncilă a anunţat săptămâna trecută că parlamentarii social-democraţi vor asigura cvorumul la moţiunea de cenzură, dar nu vor vota, în caz contrar fiind excluşi.

***

Pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate, de când PSD şi ALDE s-au instalat la guvernare, Opoziţia e unită înainte de moţiuna de cenzură. Degeaba. Potrivit aritmeticii parlamentare, coaliţia de guvernare e aproape de neclintit, chiar dacă are o majoritate pe muchie de cuţit. Ca moţiunea să treacă, Opoziţia are nevoie de 233 de voturi. Puterea numără în acest moment 239 de senatori şi deputaţi, aşadar cu numai şase peste limită. Însă e foarte puţin probabil să existe trădări. Liderii PSD ţin cu dinţii de guvernare, prin urmare au decis ca aleşii social-democraţi să fie prezenţi, ca să asigure cvorumul, dar nu voteze deloc la moţiune. Senatorii şi deputaţii PSD vor sta în bănci, o tactică folosită şi la precedentele moţiuni de cenzură, cu scopul de a omorî din faşă orice gând de trădare. La votul actual, ar putea lipsi din sală parlamentarii controlaţi de Paul Stănescu, Marcel Ciolacu şi Gabrilea Firea, opozanţii Vioricăi Dăncilă din partid. Însă absenţa aleşilor PSD nu ajută Opoziţia, ci e doar un mesaj de protest faţă de premier.

De partea cealaltă, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu mai are un singur obiectiv politic: să rămână agăţat de PSD la guvernare cât mai mult posibil. Căderea Executivului Dăncilă ar însemna pulverizarea ALDE, în condiţiile în care partidul a căzut sub pragul electoral la alegerile europarlamentare, deci nu mai are nicio perspectivă politică. Practic, aleşii ALDE continuă să susţină PSD ca să rămână conectaţi – cât se mai poate - la resursele guvernării. Formarea unui nou guvern i-ar lăsa pe dinafară pe miniştrii susţinuţi acum de Călin Popescu Tăriceanu.

Minorităţile dublează avantajul PSD

Defalcat, la Camera Deputaţilor, din cele 327 de voturi, coaliţia PSD-ALDE ar avea cumulat 158 de voturi, în timp ce Opoziţia formată din PNL, USR, ProEuropa, PMP şi UDMR adună un total de 150 de voturi. Balanţa puterii poate fi înclinată de minorităţile naţionale, care adună 17 voturi. Însă jumătate din acestea merg, în mod tradiţional, tot la PSD. Aşadar, coaliţia are în total un avantaj de 14-15 voturi faţă de Opoziţie. La Senat, matematica e dominată clar de PSD, acolo unde social-democraţii, cu 69 de voturi, au singuri majoritate, chiar şi fără ALDE. „Vă asigur că nu există probleme. Nu avem emoţii pentru ziua de mâine. Nu avem probleme nici în Cameră, nici în Senat. S-a discutat cu colegii, aceştia sunt pe poziţii“, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite