Prinţul Charles, românii şi ultranaţionaliştii britanici

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul Charles la Viscri
Prinţul Charles la Viscri

Plecarea unor muncitori sezonieri la muncă în Europa şi recentul incident de la aeroportul din Cluj-Napoca, ale cărui autorităţi nu au găsit o soluţie pentru a evita aglomeraţia, au dat prilejul celor mai radicale voci din UK, cum este Nigel Farage, să declanşeze  un val de atacuri pe reţelele de socializare la adresa românilor.

Tema a fost speculată intens în campania pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi a avut priză la un segment important din electoratul insular. Cu atât mai mult trebuie reamintit şi remarcat un alt tip de mesaj, nepolitic, dar extrem de relevant, cel al Prinţului Charles, transmis în format video către românii de acasă şi din UK cu ocazia sărbătorilor pascale.

Cine se plimbă vara prin pădurile şi fâneţele satului Viscri are bune şanse să se întâlnească pe cărare cu moştenitorul tronului Regatului Unit. Pentru localnici, nu mai este nicio surpriză. Silueta Prinţului Charles, profilată pe coastele înflorite atât de specifice dealurilor transilvane, este bine cunoscută în zonă de foarte mult timp.

Faptul că promovează, de asemenea, de foarte multă vreme, România, Carpaţii, Transilvania, flora şi fauna, pădurile şi viaţa aproape de natură din satele noastre, este la fel de cunoscut. Este o legătură puternică pe care Prinţul Charles o identifică cu secole în urmă în istorie. Acum câţiva ani, declaraţia sa că este descendent al lui Vlad Ţepeş era preluată de presa internaţională. Moştenitorul tronului Marii Britanii preciza atunci că angajamentul său în favoarea prezervării naturii din România se explică şi prin această legătură care îl face să sesimtă responsabil. Acum doi ani a fost publicat la Londra albumul „The Transylvania Florilegium”, un proiect al Prinţului Charles care documentează prin ilustraţii realizate de 36 de artişti din toată lumea flora sălbatică a pajiştilor transilvane. „Există ceva magic în acest peisaj extraordinar, în dealurile lui unduitoare, pădurile, râurile şi păşunile, satele lui medievale. Şi oamenii lui“, scrie Prinţul Charles în prefaţa albumului de mare ţinută grafică pe care l-a editat.

Dar nimic nu îl obliga pe moştenitorul tronului britanic să adreseze un mesaj video de Paşte pentru români.

Venirea masivă a românilor în Marea Britanie a devenit un subiect predilect al politicienilor populişti, demagogi şi naţionalişti din Regatul Unit. Temerile populaţiei au fost speculate la maximum şi prezenţa lucrătorilor din Est, mai ales din Polonia şi din România, a devenit o temă predilectă în campania pro-Brexit. Românii sunt a doua minoritate europeană din Regatul Unit, după polonezi, dar cu o prezenţă extrem de semnificativă în multe sectoare, între care cel al sănătăţii publice nu este cel din urmă. De altfel, autorităţile britanice, dar şi cele române au rămas uimite în momentul în care mulţi români, peste o jumătate de milion, deja depuseseră formularele necesare rămânerii în UK după ieşirea ţării din UE.

Prinţul Charles a mulţumit celor care fac ca lucrurile să meargă înainte în aceste momente de criză şi mai ales românilor din celebrul NHS, seviciul public de sănătate britanic. 

Dar în momente extrem de grele se vede cu atât mai mult diferenţa dintre populism şi realitate. Premierul Johnson a mulţumit celor care l-au îngrijit în spital, mai ales cu multă recunoştinţă pentru doi asistenţi, Jenny din Noua Zeelandă şi Luis din Portugalia. Cam asta este realitatea. Puteau să fie români, polonezi sau din oricare altă ţară.

Şi nu numai slujbele foarte calificate sunt acum la mare preţ. Ce faci cu recoltele dacă nu este nimeni să le culeagă? Muncitorii agricoli, de care mulţi au râs, se dovedesc esenţiali pentru a nu se ajunge la o criză alimentară.

Prinţul Charles a ţinut să aşeze lucrurile în adevărata lor dimensiune şi a spus în mesajul său:

„Ştiu că mulţi români din Marea Britanie joacă un rol indispensabil în sistemul naţional de sănătate, în căminele de bătrâni şi în alte roluri-cheie în această criză sanitară fără precedent. Le suntem profund recunoscători şi nu am suficiente cuvinte pentru eforturile lor remarcabile, care sunt apreciate de noi toţi. În ceea ce mă priveşte, abia aştept ca la un moment dat, în viitor, să revin în România, o ţară care are un loc atât de special în inima mea, dar şi să mă întâlnesc din nou cu membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie. Până atunci, nu pot decât să vă doresc Paşte Fericit şi să vă spun că sunteţi în gândurile şi în rugăciunile mele. Hristos a Înviat!” Nimic de adăugat.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite