Principesa Margareta, despre Mihnea Constantinescu: Un mare sfătuitor al regelui Mihai şi al meu, un prieten de neînlocuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principesa Margareta şi principele Radu. FOTO Inquam Photos
Principesa Margareta şi principele Radu. FOTO Inquam Photos

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis duminică un mesaj în care îşi exprimă regretul faţă de moartea lui Mihnea Constantinescu, fost preşedinte al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, ambasador cu însărcinări speciale, şi membru al Consiliului Regal creat de Regele Mihai I, statut pe care l-a deţinut în perioada octombrie 2010 - decembrie 2015.

„Pentru douăzeci de ani, el a fost un mare sfătuitor al Regelui Mihai şi al meu, dar şi un prieten de neînlocuit. A început, cu mulţi ani în urmă, primele vizite NATO ale tatălui meu, alături de Jonathan Eyal, Simina Mezincescu, Mihnea Motoc şi Constanţa Iorga. A fost unul din cei mai constanţi şi mai solizi, mai discreţi şi mai profesionişti membri ai Casei mele”, se arată în comunicatul remis News.ro.

Custodele Coroanei a adăugat: „Regele Mihai a avut profundă simpatie şi încredere în Mihnea, pe care l-a decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo şi cu Crucea Casei Regale a României. A fost membru al Consiliului Regal şi o respectată personalitate în întreaga noastră familie. Începând cu 5 decembrie 2017, Mihnea a fost unul dintre cei trei consilieri regali personali ai mei. Mihnea a fost fără întrerupere alături de noi, în momente grele şi în momente fericite”.

Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost „un ilustru funcţionar public al României de astăzi”.

„Puţini sunt cei care au servit statul român cu atâta abnegaţie şi răbdare, cu atâta decenţă, într-un sistem caracterizat adesea de contrariul calităţilor lui. Politica externă a ţării noastre îi datorează mult, ca şi legătura României cu Republica Moldova. Sistemul guvernamental a avut în Mihnea un stâlp de rezistenţă. Niciodată excesiv de optimist, niciodată înfrânt de veşti proaste sau de clipe de deznădejde, Mihnea a plecat la ceruri discret, aşa cum a trăit, atent să nu stânjenească pe nimeni cu prezenţa lui”.

Fostul ambasador Mihnea Constantinescu a murit în această noapte, la vârsta de 57 de ani, într-un spital din Nisa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite